16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

HELLENiQ ENERGY: Αύριο το placement για το 10 με 12% των μετοχών – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανοίγει αύριο το βιβλίο δημόσιας προσφοράς για τη διάθεση πακέτου μετοχών 10% με 12% της HELLENiQ ENERGY.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο μέτοχοι ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean Oil & Industrial Holdingsπροχωρούν στην υλοποίηση της απόφασης τους για την εισαγωγή κι άλλων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τον τρόπο αυτό η εισηγμένη θα αυξήσει τη διασπορά των μετοχών της, ενώ σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες θα γίνει απόπειρα προσέλκυσης θεσμικών επενδυτών.

Alpha Finance: Αύξηση της τιμής στόχου της HELLENiQ ENERGY στα 9,96 ευρώ

Το placement

Πηγές θέλουν το βιβλίο να μένει ανοιχτό ουσιαστικά για μία μέρα και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Η HELLENiQ ENERGY με την αύξηση της διασποράς προσδοκά την καλύτερη δυνατή αποτίμηση της αξίας της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μέτοχοι του ενεργειακού ομίλου είναι η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) που κατέχει το 47,12% και το ΤΑΙΠΕΔ που έχει στη διάθεση του το 35,48% των μετοχών. Οι μετοχές σε διασπορά αντιστοιχούν στο περίπου 8%.

Και οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να το αυξήσουν προσκαλώντας μέσω του ΧΑ την είσοδο κυρίως θεσμικών επενδυτών. Οι κύριοι μέτοχοι έχουν καταλήξει στη διάθεση πακέτου που αντιστοιχεί στο 12% του συνόλου των μετοχών. Η αναλογία της πώλησης μετοχών ανάμεσα στους δύο επενδυτές είναι 6 προς 4.

Η πορεία του εγχειρήματος θα κρίνει και τη συνέχεια των κινήσεων των δύο μετόχων για την περαιτέρω είσοδο μετοχών στο ΧΑ. Οι πληροφορίες θέλουν, από το νέο έτος να διατίθεται και άλλο ένα ποσοστό της τάξης του 8%, εφόσον πάει καλά η πρώτη απόπειρα.

Το VISION 2025

Η διοίκηση του ομίλου έχει σε πλήρη εξέλιξη την υλοποίηση του προγράμματος ενεργειακού, ψηφιακού και εταιρικού μετασχηματισμού της «VISION 2025».

Συνοδεύεται από επενδύσεις ύψους 4 δις. ευρώ που αποσκοπούν στη μεγαλύτερη δραστηριοποίησης της HELLENiQ ENERGY στους τομείς των ΑΠΕ και της παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων.

Ήδη, όπως έκανε γνωστό πρόσφατα η διοίκηση ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 1 GW έρχεται ένα χρόνο νωρίτερα το 2025. Ήδη διαθέτει έργα σε λειτουργία 356 MW.

Οι αναλυτές

Πρόσφατα η Alpha Finance προχώρησε σε αναθεώρηση των προοπτικών της HELLENiQ ENERGY, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο Όμιλος στις 2 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τιμή στόχο από τα €9,14 στα €9,96/ μετοχή, με τη συνολική απόδοση (περιθώριο ανόδου και μερισματική απόδοση) να διαμορφώνεται στο 35%.

Οι αναλυτές της Alpha Finance τονίζουν στην έκθεσή τους πως το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που παρουσιάζει ο τομέας των διυλιστηρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους χάρη στα ισχυρά περιθώρια διύλισης, σε συνδυασμό με το ευρύτερο θετικό κλίμα που επικρατεί για τον κλάδο παγκοσμίως, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων πετρελαίου και των διακοπών λειτουργίας των διυλιστηρίων, προσέφεραν ικανό χρόνο στη διοίκηση του Ομίλου να σχεδιάσει τη στρατηγική μετασχηματισμού “Vision 25” και να επιταχύνει παράλληλα τη σύναψη νέων συμβάσεων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό