16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

H Apple ετοίμαζε headset τύπου Vision Pro πριν κυκλοφορήσει το πρώτο iPhone

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις 9 Ιανουαρίου του 2007, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Apple Steve Jobs κράτησε το iPhone στα χέρια του στο Macworld αλλάζοντας για πάντα τον κόσμο της τεχνολογίας.

Στο σήμερα, στις αρχές του 2024, η Apple θα κυκλοφορήσει τον χωρικό υπολογιστή Vision Pro για $3.499.

Το απίθανο είναι πως η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε μια παρόμοια συσκευή το 2007 πριν κυκλοφορήσει το αρχικό iPhone. Σύμφωνα με το Patently Apple (μέσω 9to5Mac), ο τεχνολογικός γίγαντας μόλις έλαβε μια πατέντα την Τρίτη με τίτλο “Automatically Adjusting Media Display In A Personal Display System” για μια συσκευή που τοποθετείται στο κεφάλι. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκε από το USPTO καλύπτει μια αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα headset με ημερομηνία 4 Μαΐου 2007, προτού η Apple κυκλοφορήσει το αρχικό iPhone στο τέλος του επόμενου μήνα.

Ακόμη και το 2007, η αρχική κατάθεση της Apple απαιτούσε τη χρήση αισθητήρων για τον εντοπισμό των κινήσεων του χρήστη. Στην κατάθεση του 2007, η Apple έγραψε: “Για παράδειγμα, η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει την κίνηση του κεφαλιού ενός χρήστη και να αναγκάσει το τμήμα του μέσου που εμφανίζεται να αντικατοπτρίζει την κίνηση του κεφαλιού… Ο χρήστης μπορεί να μετακινήσει το κεφάλι, τα μάτια ή άλλο μέρος του σώματος του για να προκαλέσει το τμήμα των μέσων που εμφανίζονται για να παρακολουθούν την κίνηση του χρήστη.”

Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι το 2007 η Apple σκέφτηκε ένα χαρακτηριστικό VR που θα επέτρεπε στους χρήστες να βιώσουν την ψευδαίσθηση της παρακολούθησης περιεχομένου βίντεο σε ροή ενώ κάθονταν σε ένα θέατρο. Όπως αναφέρθηκε από την Apple στην κατάθεση του 2007, “Χρησιμοποιώντας ένα ή περισσότερα οπτικά και ψηφιακά στοιχεία, η συσκευή προσωπικής οθόνης μπορεί να προσαρμόσει τα εμφανιζόμενα μέσα για να επικαλύπτουν τα χαρακτηριστικά ενός κινηματογράφου, δίνοντας έτσι στον χρήστη της συσκευής προσωπικής οθόνης την εντύπωση ότι βρίσκεται στο θέατρο .”

Σύμφωνα με την Apple, το Vision Pro “φέρνει την κλίμακα και το θαύμα ενός κινηματογράφου σε όποιο χώρο βρίσκεστε. Σκουραίνει αυτόματα και ρίχνει μια όμορφη λάμψη στο δωμάτιο. Και μπορείτε να κάνετε μια οθόνη όσο μεγάλη θέλετε. Χωρικός ήχος σας περιβάλλει και σας κάνει να νιώθετε σαν να είστε μέρος της δράσης. Και, για μια εξαιρετική κινηματογραφική εμπειρία, μπορείτε να φέρετε ένα όμορφο περιβάλλον και να κάνετε την οθόνη σας να έχει πλάτος 100 πόδια.”

Η κατάθεση του 2007 ανέφερε επίσης πώς αυτό το headset θα επέτρεπε στους χρήστες να παρακολουθούν αθλήματα και να αισθάνονται ότι είναι στο παιχνίδι. “Η συσκευή προσωπικής οθόνης μπορεί να παρέχει στον χρήστη την ευκαιρία να δει μέσα που σχετίζονται με ένα παιχνίδι μπέιζμπολ σαν να βρισκόταν σε γήπεδο μπέιζμπολ (π.χ. Fenway Park ή Yankee Stadium)… Η συσκευή προβολής μπορεί να τροποποιήσει την εμφάνιση ενός αθλητικού γεγονότος ώστε να αντικατοπτρίζει τη θέση στο στάδιο από το οποίο ο χρήστης επέλεξε να παρακολουθήσει την εκδήλωση.”

Η Apple συνεχίζει αναφέροντας πώς ο ήχος θα προσαρμόζεται ώστε να ταιριάζει με το σημείο στο εικονικό στάδιο από το οποίο παρακολουθείτε τον αγώνα και θα προσαρμόζεται επίσης ώστε να λαμβάνει υπόψη τη θέση του κεφαλιού του χρήστη. Η Apple μάλιστα δημιούργησε ένα κουμπί το 2007 που θα προσάρμοζε τη διεπαφή, κάτι που έρχεται στο Vision Pro ως Digital Crown.

Στην αρχική της κατάθεση, η Apple δείχνει πώς κάποιος που φορά τo headset θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν χάρτη καθισμάτων για να αγοράσει συγκεκριμένες θέσεις σε μια κινηματογραφική αίθουσα, ένα γήπεδο χορού ή μια αρένα. Εναλλακτικά, τα πολυμέσα θα μπορούσαν να αναπαράγουν για να δείξουν στον χρήστη ποια θέα μπορεί να έχει από μια συγκεκριμένη θέση.

Το Vision Pro χρησιμοποιεί δύο τσιπ Apple M2 τα οποία κατασκευάζονται από την TSMC χρησιμοποιώντας τον κόμβο διεργασίας 5nm. Τα δύο εξαρτήματα έχουν 40 δισεκατομμύρια τρανζίστορ μεταξύ τους, αριθμό που η Apple δεν μπορούσε να πλησιάσει το 2007. Ενώ η Apple μπορεί να είχε οραματιστεί ένα headset παρόμοιο με το Vision Pro πριν από το 2007, η εταιρεία χρειαζόταν την τεχνολογία για να φτάσει στο σημερινό επίπεδο για να μπορέσει να το κατασκευάσει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό