16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

H ολιγωρία για τον ενεργειακό τουρισμό και οι επενδυτές για τα γραφεία στο Ελληνικό – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Καλά νέα

Τα καλά νέα είναι πως η πρόσφατη, δέκατη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η – μάλλον – η τελευταία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Γιάννης Στουρνάρας: Τα επιτόκια πιθανότατα έχουν κορυφωθεί

Κακά νέα

Τα κακά νέα είναι πως τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν σύντομα. Η πρόβλεψη του κ. Στουρνάρα πως είναι δυνατόν η αποκλιμάκωση τους να αρχίσει από τον επόμενο Ιούνιο, του 2024, μοιάζει μάλλον με ευχή. και τούτο διότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2025.

Υπομονή

Αρα για περισσότερο από ένα χρόνο η ευρωζώνη θα κάθεται πάνω στα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, αλλά και τις τράπεζες. Βοήθεια μας και υπομονή….

—-

Αυξημένα

Πανηγυρισμούς ακούω για τα στοιχεία που έδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Με βάση τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας ανήλθαν στα 10,3 δισ. ευρώ και είναι 13% αυξημένες έναντι του 2019 που είναι η χρονιά αναφοράς – λόγω του ρεκόρ που είχε σημειωθεί τότε.

Θολά

Αν υπολογιστούν όμως οι ανατιμήσεις των τιμολογίων των τουριστικών επιχειρήσεων, τα πράγματα όχι πως είναι άσχημα, αλλά δεν είναι και τόσο αισιόδοξα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει περιοριστεί ο εσωτερικός τουρισμός Πάντως η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι έχει μειωθεί η κατά κεφαλή κατανάλωση των τουριστών. Λογικό!

——

Γκράν γκινιόλ

Δηλαδή αν δεν αποσπούσαμε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα την επενδυτική βαθμίδα τι θα γινόταν με το Χρηματιστήριο; Θα ψάχναμε να βρούμε τον … δείκτη;  Χθες παρά λίγο να σπάσει – τελικά – τις 1.200 μονάδες. Ωστόσο είναι γεγονός ότι από τον περασμένο Ιούλιο έχουν χαθεί λεφτά. Και μάλιστα πολλά, με την μείωση της κεφαλαιοποίησης. Η κάθε συνεδρίαση θυμίζει γκράν γκινιόλ….

Ενεργειακός τουρισμός

Πολύ πριν σκάσει η ενεργειακή κρίση ένα τεράστιο πρόβλημα είχε σκάσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αφορούσε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές των λογαριασμών ρεύματος.

Ένα νέο παράθυρο… για τη δράση τους άνοιξε. Και μέσω αυτού φεσώνουν κάθε πάροχο, αλλάζοντας μάλιστα ανενόχλητοι και ανά τακτά διαστήματα τις εταιρείες από τις οποίες ηλεκτροδοτούνται. Η τακτική αυτή έχει χαρακτηριστεί και «ενεργειακός τουρισμός».

Ο λόγος για την απόφαση του ΣτΕ του 2020 με την οποία ακύρωνε υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ένας καταναλωτής για να αλλάξει πάροχο θα πρέπει πρώτα να έχει εξοφλήσει ή διακανονίσει τις οφειλές του.

Από τότε, λοιπόν, μέχρι σήμερα υπάρχει ένα τεράστιο νομοθετικό κενό…

Ασκήσεις επί χάρτου

Εδώ και τρία χρόνια τα ληξιπρόθεσμα χρέη που κάποτε αποτελούσαν βραχνά… μόνο για τη ΔΕΗ σφίγγουν τη θηλιά και για τους υπόλοιπους παρόχους, τους ιδιώτες.

Κι επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δεμένα τα χέρια του στο να κόψει το ρεύμα σε όσους αφήνουν φέσια.

Όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας πιέζουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, και όσοι έχουν κάτσει αυτά τα χρόνια στην καρέκλα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητούν από τις εταιρείες και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εισηγήσεις για το κλείσιμο κάθε νομοθετικού κενού…

Ενεργειακή κρίση

Όταν προέκυψε η ενεργειακή κρίση με τις τιμές ρεύματος να εκτοξεύονται και τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται στην αποπληρωμή των οφειλών τα χρέη ανέβηκαν.

Ταυτόχρονα με την άρση του εμποδίου, που θέσπισε η κυβέρνηση, για τη μετακίνηση χωρίς πέναλτι από πάροχο σε πάροχο τα φέσια αυξήθηκαν περαιτέρω.

Και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έπιασε ξανά το κουβάρι… της διερεύνησης του θέματος και της προσπάθειας να θεσπιστούν μέτρα κατά των μπαταχτσήδων.

Ο υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης δείχνει αποφασισμένος και τελευταία με δηλώσεις του σηκώνει συνεχώς το θέμα.

Ενεργειακός Τειρεσίας

Πάντως, αυτό που μου προκάλεσε αίσθηση, είναι πως σε τελευταία συνάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων έπεσε ξανά στο τραπέζι η πρόταση των παρόχων για τη δημιουργία ενός ενεργειακού «Τειρεσία». Κάτι το οποίο είχε προτείνει και η ίδια η ΡΑΑΕΥ πριν από περίπου ένα χρόνο.

Για να είμαι ακριβής αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως ζητήθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ να εξετάσει αν μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο σύστημα.

Και τελικά η απορία μου, με την οποία συμφωνούν κι άλλοι παίκτες της αγοράς, είναι πως αυτή η πρόταση εδώ κι ένα χρόνο έχει γίνει αποδεκτή από τη ΡΑΑΕΥ και τόσους μήνες μετά ζητάται να διερευνηθεί αν ο Διαχειριστής μπορεί να υποστηρίξει μία τέτοια πλατφόρμα δεδομένων;

Πολιτικό κόστος

Στέλεχος εταιρείας ενέργειας με πολυετή εμπειρία στην αγορά, μου σχολίαζε με αφορμή τα παραπάνω: «Μήπως τελικά όποιος δεν θέλει να ζυμώσει όλη μέρα κοσκινίζει…;»

Και γιατί; Ο φόβος ενός πολιτικού κόστους με πλειάδα αποκοπών ρεύματος ακόμα κι αν αυτοί είναι μπαταχτσήδες…

———-

Ελληνικό

Άλλο ένα επενδυτικό σχέδιο στο μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας.

Όπως μαθαίνω, η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση γραφειακών χώρων πάνω από το εμπορικό κέντρο στο Commercial Hub του Ελληνικού δείχνει να έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον πολλά επενδυτών.

μου μου λέει πως η συμμετοχή στην πλατφόρμα έχει ήδη ξεπεράσει τους 20 με το νούμερο αυτό να ανεβαίνει μέρα με την ημέρα.

Και όπως ο ίδιος ο άνρθωπος μου λέει χαρακτηριστικά: « Όσοι πιστοί προσέλθετε καθώς ο διαγωνισμός κλείνει τις επόμενες μέρες…»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό