24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

H Η&Μ εγκαταλείπει σταδιακά την χώρα λόγω καταγγελιών για εργασιακές παραβιάσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Η H&M αποφάσισε να σταματήσει τη δραστηριότητά της στη Μιανμάρ μετά την αύξηση των καταγγελιών για εργασιακές καταχρήσεις σε εργοστάσια ενδυμάτων στη χώρα, όπως μεταδίδει το CNN.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας στον κόσμο δήλωσε στο CNN την Πέμπτη ότι «παρακολουθεί πολύ στενά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μιανμάρ και βλέπουμε αυξημένες προκλήσεις για να διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας σύμφωνα με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις μας».

«Έπειτα από προσεκτική εξέταση έχουμε πλέον λάβει την απόφαση να διακόψουμε σταδιακά τις δραστηριότητές μας στη Μιανμάρ», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η απόφαση της σουηδικής εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη Μιανμάρ, η οποία συγκλονίστηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021.

Από τον Μάρτιο, η H&M προμηθεύονταν από 41 εργοστάσια με σχεδόν 42.000 εργαζόμενους στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας. Η αλυσίδα λέει ότι δεν έχει άμεσα στην ιδιοκτησία της κανένα εργοστάσιο, αλλά αναθέτει την παραγωγή σε ανεξάρτητους προμηθευτές.

Η απόσυρσή της έρχεται μετά από νέους ισχυρισμούς που δημοσίευσε το Κέντρο Επιχειρηματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Business and Human Rights Resource Centre – BHRRC), μια ομάδα υπεράσπισης των εργαζομένων.

Η οργάνωση παρακολουθεί εδώ και χρόνια περιπτώσεις φερόμενων παραβιάσεων της εργασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των εργαζομένων στην ένδυση στη χώρα. Δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει καταγράψει 212 φερόμενες περιπτώσεις που αφορούν τουλάχιστον 108.000 εργαζόμενους από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια, ο τομέας της ένδυσης της Μιανμάρ «έχει δει σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας και υποαπασχόληση, παράλληλα με τον πολλαπλασιασμό της κακοποίησης των εργασιακών δικαιωμάτων κατά του γυναικείου κυρίως εργατικού δυναμικού του», αναφέρει η BHRRC.

Σύμφωνα με την ομάδα, οι εργαζόμενοι που πλήττονται «απασχολούνται σε 124 εργοστάσια που παράγουν για τουλάχιστον 47 επώνυμες παγκόσμιες μάρκες μόδας και λιανοπωλητές», μεταξύ των οποίων η ιδιοκτήτρια εταιρεία Zara Inditex, η Marks & Spencer, η Primark και η H&M.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό