20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

H βεντέτα Μαξίμου – πολυεθνικών, ο Μηταράκης απαντά, η ΔΕΗ στο ρουμάνικο χαρτομάνι και τα βαφτίσια σε Motor Oil – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο κ. Κώστας Σκρέκας

H ιστορία είναι απλή και έχει ως εξής: Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας με την … «επιφοίτηση» του Μεγάρου Μαξίμου έχει προωθήσει τη ρύθμιση που μεταξύ άλλων καλεί τους προμηθευτές των αλυσίδων σούπερ μάρκετ να μειώσουν κατά 5% τις τιμές όσων κωδικών οι ίδιοι επιθυμούν για έξι μήνες. Και θα υπάρχει και η κατάλληλη σήμανση στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Οι πολυεθνικοί

Οι πολυεθνικοί όμιλοι όμως, όσοι δεν κάνουν ανατιμήσεις, δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την προσπάθεια αποκομίζοντας πολύ υψηλά κέρδη. Και γνωρίζοντας ότι είναι δύσκολος ο κοστολογικός τους έλεγχος. Απλώς σφυρίζουν αδιάφορα….

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Χθες το βράδυ ήρθε η απάντηση. Εξαιρετικά ηχηρή, εφόσου προερχόταν από τα χείλη του καθ΄ ύλην αρμόδιου: του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη! Η απάντηση στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου: «Αν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα και στις πολυεθνικές, στις μεγάλες πολυεθνικές, ότι αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους είναι βαθιά νυχτωμένοι».

Έξαλλος

Εξ όσων μπορώ να καταλάβω, δεδομένου ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν είναι αυτή η φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός, πρέπει να είναι έξαλλος, πρώτον, για το προαναφερόμενο περιστατικό, και δεύτερον, για την έλλειψη διάθεσης από την πλευρά των πολυεθνικών ομίλων να συμμετάσχουν στην κυβερνητική προσπάθεια για την μείωση των τιμών. Θεωρώ όμως ότι θα υπάρξουν και άλλα επεισόδια. Οσονούπω….

—-

Ο κ. Νότης Μηταράκης

Σας έγραφα χθες για τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νότη Μηταράκη και για τον αγώνα που καταβάλει να διατηρηθεί το κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα της Χίου, στην εκλογική του περιφέρεια. Και ανέφερα πως διάφοροι κακόβουλοι και διαβολείς έλεγαν πως στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές ο πρώην υπουργός στήριξε υπογείως τον «αντάρτη» κ. Κώστα Μουτζούρη.

Κακόβουλοι

Η κακοβουλία των ανθρώπων – που δεν γνωρίζει μέτρο! –  επιβεβαιώθηκε και ορθώς δεν έκανα αποδεκτή την φήμη που κυκλοφόρησαν, λέγοντας πως δεν μπορώ να την αποδεχθώ. Ηταν χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο του ατυχήσαντος υπουργού!

Αντιθέτως

Χθες, λοιπόν, ο κ. Μηταράκης επικοινώνησε με τον ot.gr και ξεκαθάρισε ανοιχτά πλέον τα πράγματα. Μας ενημέρωσε πως όχι μόνο δεν στήριξε τον κ. Μουτζόυρη, αλλά αντιθέτως στήριξε ανοιχτά με δηλώσεις, ομιλίες και περιοδείες την υποψηφιότητα του νομιμόφρονος στρατηγού κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Μούτρα…»

Κι όχι μόνο αυτό. Στενοί του συνεργάτες ήταν υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του κ. Στεφανή και μάλιστα εκλέχτηκαν. Και να σας ενημερώσω ακόμη ότι γι΄ αυτή του την στάση ο κ. Μηταράκης δέχεται σκληρές επικρίσεις από την πλευρά του κ. Μουτζούρη. Κι ο επανεκλεγείς περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κατά το κοινώς λεγόμενο «του κάνει μούτρα»! Αυτό είναι και το προσωπικό του κόστος….

Τα ΕΛΤΑ;

Περιμένω επίσης με αγωνία για την τύχη του καταστήματος των ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα, για να σας ενημερώσω!

—-

ΔΕΗ

Μπορεί η Ελλάδα να διακρίνεται για τις επιδόσεις της στη … γραφειοκρατία αλλά και η Ρουμανία δεν πάει πίσω!

Και για το λόγο αυτό, όπως μου μεταφέρουν, καθυστερεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής της ΔΕΗ με την ιταλική Enel για την εξαγορά των εταιρειών και των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρουμανία.

Χαρτομάνι…

Η ίδια πηγή μου λέει πως ουσιαστικά πρόκειται για 11 εταιρείες που περνούν στη ΔΕΗ και απαιτείται αρκετό «χαρτομάνι» για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού τους και μετοχικού τους καθεστώτος.

Πάντως, από τη δημόσια εταιρεία εμφανίζονται καθησυχαστικοί και διαβεβαιώνουν για το κλείσιμο της συναλλαγής περί τα τέλη του μήνα. Λένε….

Επιδόσεις και επενδυτές

Πάντως η ΔΕΗ επιδιώκει να τελειώσει η όλη διαδικασία της μεταβίβασης προκειμένου να ανεβάσει τα οικονομικά μεγέθη και τις επιδόσεις της.

Όπως σας έχω ενημερώσει η διοίκηση της εταιρείας με το που θα ολοκληρωθεί η εξαγορά θα διοργανώσει Investor Day. Εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί τον Νοέμβριο οπότε και η διοίκηση της εισηγμένης θα παρουσιάσει τους επικαιροποιημένους στόχους του business plan.

—-

Anemos Res A.E.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο εταιρικός μετασχηματισμός της Anemos Res, της εταιρείας με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ανήκε κατά 100% στην Ελλάκτωρ και εξαγοράστηκε από τη Motor Oil.

Για την ακρίβεια το 75% ανήκει στη MORE θυγατρική του ενεργειακού ομίλου και το 25% στην Ελλάκτωρ.

Πρόσφατα μαθαίνω ότι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ενέκρινε και την αίτηση της MORE για την μετονομασία της Αnemos Res Μονοπρόσωπη Α.Ε. σε Αnemos Res Ανώνυμη Εταιρεία ή με διακριτό τίτλος Anemos Res A.E.

MORE

Ένα, ένα τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα άλλαξαν την ονομασία και φυσικά και την εταιρική μορφή στο προαναφερόμενο brand.

Η επενδυτική κίνηση της Motor Oil με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ της προσθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία ισχύος 493 MW και άλλα έργα ΑΠΕ σε διαδικασία ωρίμανσης ή σε διαδικασία αδειοδότησης συνολικής ισχύος 1.616 MW.

Συνολικά η MORE με την προσθήκη της Anemnos Res έχει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ ισχύος 772 MW και το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο υπερβαίνει τα 2 GW.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό