17.8 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

H απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας ανήκει στην Εθνοσυνέλευση

Ειδήσεις Ελλάδα

Τον πρώτο λόγο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει η τουρκική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν, ενώ διεμήνυσε στον Άντονι Μπλίνκεν ότι η Άγκυρα περιμένει άμεσα την ολοκλήρωση της πώλησης των μαχητικών F16, σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Χακάν Φιντάν τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ότι πρέπει να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να παραδοθεί αδιάκοπη ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

Παράλληλα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η τελική απόφαση για τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανήκει στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Νωρίτερα, σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε πρώτα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και λίγο αργότερα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση στο μέγαρο Vahdettin παρευρίσκονταν εκτός του Χακάν Φιντάν, ο διευθυντής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στο Twitter, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στη συνάντηση που είχαν, συζήτησαν για τον πόλεμο και την ανθρωπιστική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την πρόοδο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς και διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην Τουρκία, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ελλάδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό