23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

H Άουακ Κούιερ νίκησε τον ρατσισμό και έφτασε στο WNBA! (s) | WNBA

Ειδήσεις Ελλάδα

Περίεργο πράμα η σκούφια του καθενός. Αυτή της Άουακ Κούιερ βαστάει από πολλά και διάφορα μέρη.

Γεννήθηκε στο Κάιρο. Τρόπον τινά, ο «καρπός» του πολέμου στο Σουδάν. Η οικογένειά δεν έμεινε για να διαπιστώσει την αγριότητά του. Τρόμαξε μόνο στην ιδέα. Η φυγή ήταν η μόνη λύση.

Η Αίγυπτος είναι στο μυαλό της μία μακρινή ανάμνηση. Σχεδόν ξεφτισμένη. Το Νο2 του φετινού Draft του WNBA θα θυμάται για πάντα την πόλη της Κότκα, στη Φινλανδία.

Εκεί που μεγάλωσε. Και την πόλη που σύντομα θα επιχειρήσει να κάνει γνωστή τουλάχιστον στο Ντάλας. Βλέπετε, η 20χρονη επιλέχθηκε από τις Ντάλας Γουίνγκς, την ομάδα του WNBA της πόλης.

Η πρώτη Φινλανδή που θα αγωνιστεί στο WNBA. Στην εποχή μας δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού. Ναι, η Κούιερ είναι μαύρη.

Στη Φινλανδία, στην ήσυχη σε σημείο… ανησυχίας πόλη της Κότκα, η φαμίλια ήταν σχεδόν δακτυλοδεικτούμενη.

Η άφιξη μιας οικογένειας Σουδανών στο χωριό έγινε πρώτη είδηση στην τοπική εφημερίδα!

Οι γονείς δεν μιλούσαν… γρι φινλανδικά. Και η αναζήτηση εργασίας σε μία άγνωστη χώρα, με μία άγνωστη γλώσσα, έμοιαζε με εφιάλτη χωρίς προηγούμενο. Και όμως, η οικογένεια Κούιερ γνώρισε πως αυτό το «κακό όνειρο» ήταν το καλύτερο που θα μπορούσαν να ζήσουν, σκεπτόμενοι την κατάσταση στο Σουδάν.

Η Κούιερ και να θέλει, δεν μπορεί να κρυφτεί. Έχει ύψος 1.95 και το παρουσιαστικό της θυμίζει έναν άλλο Σουδανό: τον θρυλικό Μανούτε Μπολ! Μακριά χέρια, μακριά πόδια. Μόνο που η Κούιερ μπορεί να εκτελεί από παντού!

Από τα 14 μπορούσε να καρφώσει!

Από μικρή θαύμαζε την Κάντας Πάρκερ. Και τώρα ετοιμάζεται να αγωνιστεί στο ίδιο πρωτάθλημα που μεγαλούργησε το είδωλό της. Η Φινλανδή παρακολουθούσε τα καμώματα της Παρκερ στο παρκέ και επιχειρούσε να τα επαναλάβει. Γι’ αυτό μπορούσε να καρφώσει από την ηλικία των 14! Πλέον, μπορεί να το κάνει τόσο με το ένα χέρι, όσο και με τα δύο. Σε αγώνες, όχι στην προπόνηση. 

Η αλήθεια είναι πως η λάμψη του Draft του WNBA απέχει, σε σχέση με εκείνη του ΝΒΑ. Την Κούιερ δεν την έμελλε ιδιαίτερα. Μόλις άκουσε το όνομά της, στη 2η επιλογή (το Ντάλας είχε καταφέρει για πρώτη φορά στα 25 χρόνια της ιστορίας του WNBA να έχει τις δύο πρώτες επιλογές), πήδηξε από τη χαρά της.

Θα προτιμούσε να βρεθεί στο Νο1. Οι Γουίνγκς διάλεξαν την Τσάρλι Κόλιερ.

Στο μυαλό της Άουακ ήρθαν εκείνα τα δύσκολα και περίεργα χρόνια που ξεκινούσε το μπάσκετ στη Φινλανδία. Τότε μελαγχολούσε. Όταν έφτανε η ώρα να συγκροτηθούν οι ομάδες η πιτσιρίκα από το Σουδάν και οι… όμοιοί της έμεναν τελευταίοι. Αν φυσικά τους δινόταν η ευκαιρία να παίξουν μπάσκετμπολ.

«Δεν μας διάλεγαν, γιατί γνώριζαν ότι παίζαμε σκληρά. Καταλήγαμε να παίζουμε τα μαύρα παιδιά μεταξύ μας», θυμάται η 20χρρονη.

Από την ηλικία των 11, το μπάσκετμπολ έγινε η ζωή της. Και η Κότκα αποδείχτηκε μικρή για τις φιλοδοξίες της.

Η οικογένεια μετακόμισε στο Ελσίνκι. Εκεί η Κούιερ παρακολούθησε την μπασκετική ακαδημία της πόλης.

Εκεί έμαθε πως να παίζει ως μία σέντερ – φόργουορντ. Μέχρι τότε και λόγω ύψους ήταν η κλασική ψηλή. Αποδείχτηκε πως μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα στο παρκέ. Πλέον είναι σταθερό μέλος της Εθνικής Φινλανδίας, ενώ προτού μπει στο Draft του WNBA είχε λάβει την πρώτη επαγγελματική γεύση στην Ιταλία, με τη φανέλα της Ραγκούσα.

Όχι και άσχημα για το πανύψηλο κοριτσάκι που δεν το διάλεγαν να παίξει με τα υπόλοιπα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νετς – Σέλτικς 109-104: Ο άστοχος Ίρβινγκ τους έκανε «βασιλιάδες» της Ανατολής ()

Θάντερ – Ουίζαρντς 109-129: Ουέστμπρουκ και Μπιλ σάρωσαν με 70 πόντους! ()

Απίστευτη αποθέωση του Χόλιντεϊ για τον Γιάννη: «Είναι ό,τι πιο τρελό έχω δει!» ()

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό