16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ford F-150 Lightning Switchgear – Ένα ηλεκτρικό Raptor…

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ford είναι υπέρμαχος των “demo” οχημάτων. Οχημάτων που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με μοναδικό σκοπό την επίδειξη και την περαιτέρω εξέλιξη μίας νέας τεχνολογίας ακόμα και αν τα οχήματα αυτά δεν είναι διαθέσιμα προς πώληση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το SuperVan που συνεχίζει την παράδοση των παρανοϊκών… super-επαγγελματικών ακόμα και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης ή η Mustang Mach-E 1400. Σε αυτή την οικογένεια μπαίνει τώρα και το F-150 Lightning Switchgear που σύμφωνα με την Ford είναι ένα είδος “παιδικής χαράς για τους μηχανικούς”, μία πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να πειραματιστούν ώστε τα μελλοντικά αμιγώς ηλεκτρικά προϊόντα της εταιρίας να είναι καλύτερα παντού και πάντα.

Με αυτή τη λογική λοιπόν, οι μηχανικοί του “Demonstrator Programme” της Ford σε συνεργασία με αυτούς του βελτιωτή RTR Vehicles πήραν ένα standard F-150 Lightning και… ξεσάλωσαν. Καταρχάς, τα μετατρόχια έχουν αυξηθεί σημαντικά με στόχο την βελτίωση της ευστάθειας σε κάθε συνθήκη ενώ η ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια στους τροχούς του εμπρός άξονα και μία διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω με τα εξαιρετικά αμορτισέρ Fox 3.0 και στις τέσσερις γωνίες. Με αυτές τις αλλαγές, το F-150 Lightning Switchgear προσφέρει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος ενώ οι νέοι προφυλακτήρες συνεισφέρουν στην αύξηση των γωνιών προσέγγισης και διαφυγής. Από το πακέτο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι νέες ζάντες ελαφρού κράματος 18’’ που ντύνονται με off-road ελαστικά διαμέτρου 37 ιντσών και το ανθρακονημάτινο bodykit με τα φαρδύτερα φτερά μεταξύ άλλων που δηλώνει οπτικά τις προθέσεις του ηλεκτρικού pickup.

Φυσικά, όλες αυτές οι μετατροπές έχουν οδηγήσει σε μία μικρή αύξηση του βάρους κατά περίπου 70-80 κιλά αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι το F-150 Lightning στο οποίο βασίζεται το Switchgear ζυγίζει ούτως ή άλλως πάνω από 3.0 τόνους, θα μου επιτρέψεις να πω ότι τα επιπλέον κιλά είναι μάλλον μία αμελητέα ποσότητα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το F-150 Lightning Switchgear που βλέπεις στις φωτογραφίες είναι μονάχα η μία πλευρά του νομίσματος. Για την ακρίβεια, η off-road πλευρά του νομίσματος. Με την αντικατάσταση των τροχών με ζάντες 20 ιντσών και τα κατάλληλα ελαστικά, την αντικατάσταση των προστατευτικών και των προφυλακτήρων με πιο… δρομίσια και την τροποποίηση της ανάρτησης ώστε να γίνει λίγο πιο σκληρή και πολύ πιο χαμηλή, το F-150 Lightning Switchgear μπορεί να κινηθεί με την ίδια άνεση και ταχύτητα ακόμα και στην άσφαλτο οπότε το συγκεκριμένο κτήνος δεν ξέρει μονάχα ένα κόλπο.

Ανεξαρτήτως διαμόρφωσης, το κινητήριο σύνολο του Switchgear παραμένει το ίδιο. Αυτό με το οποίο εξοπλίζεται από το εργοστάσιο το F-150 Lightning που σημαίνει ότι υπάρχουν δύο ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι παράγουν συνδυαστικά 588 ίππους και 1.050 Nm ροπής και τροφοδοτούνται με ενέργεια από μία μπαταρία 131 kWh. Η Ford δεν ανακοίνωσε τις επιδόσεις ή την εμβέλεια του Switchgear αλλά ούτως ή άλλως, δεδομένης της “one-off” φύσης της δημιουργίας δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία. Οι μετατροπές που έχουν γίνει πάντως πιθανώς να έχουν αντίκτυπο στα 4.5 δευτερόλεπτα που θέλει το standard F-150 Lightning για το 0-100 km/h αλλά και στα παραπάνω από 500 χιλιόμετρα που προσφέρει ως αυτονομία. Ποιος νοιάζεται όμως; Άλλα είναι τα χαρίσματα του Switchgear και πιστεύω ότι ακόμα και εσύ θα ήσουν διατεθειμένος να κάνεις μερικές… υποχωρήσεις!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό