18.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Facebook και Instagram διακόπτουν την προβολή ειδήσεων στον Καναδά για να μην καταβάλουν αμοιβές για ειδησεογραφικό περιεχόμενο

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια εξέλιξη που μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον χώρο των social media είναι η απόφαση του Καναδά να ψηφίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπουν την προβολή ειδησεογραφικού περιεχόμενου μέσα από αυτές θα πρέπει να καταβάλουν αμοιβές στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και τις εκδοτικές εταιρίες. Η αντίδραση της Metα, της μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram, ήταν άμεση μπλοκάροντας την προβολή ειδήσεων στους χρήστες του Καναδά. Ανάλογη στάση είχε κρατήσει το Facebook και σε παρόμοιο νόμο που είχε ψηφιστεί στην Αυστραλία το 2021.

Εδώ και αρκετά χρόνια η βιομηχανία παραγωγής ειδήσεων προσπαθεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της ζητώντας την καταβολή αμοιβής για την προβολή ενημερωτικού περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αφού ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ενημερώνονται μέσα από τις πλατφόρμες και όχι επισκεπτόμενοι τις ιστοσελίδες των εφημερίδων και άλλων ειδησεογραφικών μέσων. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτή μια συνολική ρύθμιση του ζητήματος αυτού με αποφάσεις σε διεθνές πολιτικό και νομικό επίπεδο.

Οι εταιρείες που ελέγχουν τις πλατφόρμες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν την θέση τους ότι δεν κάνουν κάποιου είδους κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων αφού δεν αναρτoύν  περιεχόμενο, στην προκειμένη περίπτωση ειδήσεις, αλλά αυτό το κάνουν οι χρήστες της που αναρτούν περιεχόμενο που έτσι και αλλιώς προσφέρεται δωρεάν στο Διαδίκτυο. «Πρόκειται για ένα θεμελιωδώς λανθασμένο νόμο που αγνοεί την πραγματικότητα και το πώς λειτουργούν οι πλατφόρμες μας. Ενα νομικό πλαίσιο που μας υποχρεώνει να πληρώνουμε για περιεχόμενο που δεν έχουμε αναρτήσεις εμείς και για μια κατηγορία περιεχομένου το οποίο μάλιστα δεν είναι ο λόγος για τον οποίο η πλειοψηφία των χρηστών μας χρησιμοποιεί την πλατφόρμα δεν είναι λειτουργικό αλλά και βιώσιμο» δήλωσε εκπρόσωπος της Metα.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε ανεξάρτητη επιτροπή στον Καναδά σε περίπτωση που οι πλατφόρμες συμμορφωθούν με τον νέο νόμο οι εκδοτικές εταιρείες του Καναδά θα εισπράττουν ετησίως από τις πλατφόρμες ένα ποσό της τάξης των 230 εκατ. ευρώ. Όπως είναι ευνόητο αν οι πλατφόρμες υποχρεωθούν να καταβάλουν σε κάθε χώρα αμοιβές για το ενημερωτικό περιεχόμενο το ποσό αυτό θα ανέλθει σε πολλά δισ. ευρώ και θα πρέπει να θεωρείται πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να αποδεχθούν οι πλατφόρμες κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά και η βιομηχανία παραγωγής ειδήσεων γνωρίζει ότι η τάση που υπάρχει και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό είναι να διαβάζει ο σύγχρονος άνθρωπος ειδήσεις μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι οι χρήστες θα βγαίνουν από τις πλατφόρμες για να αναζητήσουν τις ειδήσεις στο Διαδίκτυο οπότε θα πρέπει μάλλον να καθίσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι και να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό