24.9 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

F1: Τα ρεκόρ που έσπασαν οι Verstappen και Red Bull το 2022

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αυλαία της 73ης σεζόν της Formula 1 έπεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο με το GP του Άμπου Ντάμπι, και εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κυρίαρχη για την Red Bull και τον Max Verstappen. Τα νούμερα σπάνια δεν λένε την αλήθεια, με τον Ολλανδό να στέφεται παγκόσμιος πρωταθλητής οδηγών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ το μονοθέσιο της Red Bull -σαν πακέτο- ήταν με διαφορά το καλύτερο της σεζόν.1Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά στα ρεκόρ που έσπασαν οι Verstappen και Red Bull φέτος πριν γυρίσουμε τη σελίδα στο 2023.2Οι περισσότερες νίκες σε μία σεζόν – 15Ένα από τα ρεκόρ που δεν είχε σπάσει για σχεδόν δύο δεκαετίες. Το 2004, ο Michael Schumacher είχε κερδίσει 13 αγώνες σε ένα χρόνο (σε 18 αγώνες), και στέφθηκε για τελευταία του φορά παγκόσμιος πρωταθλητής, την 7η. Έπειτα από εννέα χρόνια, ήταν ο προστατευόμενος του Schumacher και συμπατριώτης του Γερμανός, Sebastian Vettel που ισοφάρισε το ρεκόρ στην πιο κυρίαρχη σεζόν του με τα χρώματα της Red Bull το 2013, σε σύνολο 19 αγώνων.3Άλλα επιπλέον εννέα χρόνια αργότερα, ο Verstappen ξεπέρασε και τους δύο θρύλους στο Μεξικό και έθεσε το νέο σημείο αναφοράς των 15 νικών σε ένα χρόνο στο φινάλε της σεζόν στο Άμπου Ντάμπι. Τα διάφορα προβλήματα της Ferrari κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά και η λανθασμένη (;) σχεδίαση του μονοθέσιου της Mercedes, βοήθησαν τον Verstappen να φτάσει σε αυτό το ρεκόρ.4Περισσότεροι βαθμοί σε ένα πρωτάθλημα – 454Ακόμα ένα ρεκόρ που κατείχε ο Schumacher κάποια στιγμή. Ο Γερμανός είχε συγκέντρωσε 148 βαθμούς σε 18 αγώνες το 2004, αλλά με το τρέχον σύστημα πόντων που εισήχθη το 2010, ήταν θέμα χρόνου να σπάσει. Ο Vettel σημείωσε νέο ρεκόρ το 2013 κατακτώντας 397 βαθμούς (σε 19 αγώνες) κατά τη διάρκεια της σεζόν, τους οποίους ο Lewis Hamilton βελτίωσε δύο φορές, Μια το 2018 (408 βαθμούς σε 21 αγώνες) και μια το 2019 (413 βαθμούς από 21 αγώνες).5Αυτό το ρεκόρ έσπασε φέτος από τον Verstappen με δύο αγώνες να απομένουν. Ο Ολλανδός ολοκλήρωσε τη σεζόν με 454 βαθμούς και μπορεί κανείς να αναρωτηθεί αν αυτό θα σπάσει ποτέ. Ωστόσο, με το 2023 να έχει δύο περισσότερους αγώνες και τρία επιπλέον σπριντ σε σύγκριση με φέτος, ποτέ δεν ξέρεις.6Η μεγαλύτερη διαφορά βαθμών που ανατράπηκε για να γίνει πρωταθλητής – 46Χάρη στις δύο εγκαταλείψεις του στους τρεις πρώτους αγώνες, ο Max Verstappen βρέθηκε μέχρι και την 6η θέση του πίνακα της βαθμολογίας των οδηγών μετά το GP της Αυστραλίας, όντας 46 βαθμούς πίσω από τον -τότε- πρωτοπόρο του πρωταθλήματος, Charles Leclerc.7Στους τρεις επόμενους αγώνες, όμως, ο Ολλανδός εκτόπισε τον Μονεγάσκο από την κορυφή του πίνακα στο Ισπανικό GP. Έκτοτε, ο Verstappen δεν έπεσε ποτέ από την κορυφή της βαθμολογίας, έως ότου σφραγίσει τον τίτλο στη Suzuka, κατακτώντας έτσι το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διαφορά πόντων που ανατράπηκε για να γίνει πρωταθλητής.
Ο Sebastian Vettel ήταν ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ, όταν το 2012 ανέτρεψε το προβάδισμα του Fernando Alonso, που ήταν πρώτος με διαφορά 44 βαθμών, σε έξι αγώνες στο δεύτερο μισό της εξαιρετικά ανταγωνιστικής σεζόν.8Νίκες από τις περισσότερες διαφορετικές θέσεις εκκίνησης σε ένα χρόνο – 7Σαν να μην έφταναν οι 15 νίκες σε ένα χρόνο, ο Verstappen είδες πρώτος την καρό σημαία το 2022 έχοντας εκκινήσει από επτά διαφορετικές θέσεις του grid. Πριν από τη φετινή σεζόν, ο Ολλανδός δεν είχε κερδίσει ποτέ εκτός της πρώτης τετράδας του grid. Αλλά φέτος κατάφερε να κερδίσει από τη 10η θέση στο GP της Ουγγαρίας, παρά την μικρή έξοδο του στην προτελευταία στροφή της πίστας, προσπαθώντας να πιάσει τους πρωτοπόρους.9Στον αμέσως επόμενο αγώνα στο Βέλγιο, ο Verstappen αναγκάστηκε να ξεκινήσει από τη 14η θέση αφού είχε πάρει ποινή θέσεων στο grid για νέα στοιχεία στο power unit του μονοθέσιου του. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμπόδισε να αναρριχηθεί και να γίνει ο δεύτερος οδηγός στην ιστορία της F1 -μαζί με τον Bruce McLaren- που κερδίζει διαδοχικούς αγώνες από τη 10η ή χαμηλότερη θέση.
Δύο αγώνες αργότερα, κέρδισε ξανά στο ιταλικό GP, έχοντας εκκινήσει τον αγώνα από την έβδομη θέση. Πριν από τον Verstappen, το ρεκόρ ανήκε στους Alan Jones (1980), Alain Prost (1990) και Kimi Raikkonen (2005) που είχαν κερδίσει από πέντε διαφορετικές θέσεις του grid.10Περισσότερες νίκες σε μια σεζόν εκτός pole position – 9Η Red Bull ήταν το κυρίαρχο μονοθέσιο σχεδόν σε κάθε αγωνιστική Κυριακή του 2022, καθώς τα Σάββατα ανήκουν δικαιωματικά στην Ferrari. Η ιταλική ομάδα κατέκτησε την pole position σε 12 από τους 22 αγώνες αυτή τη σεζόν, ισοφαρίζοντας το δικό της ρεκόρ.11Αλλά αυτό δεν πτόησε τον Verstappen, καθώς κατέκτησε εννέα νίκες το 2022 μην έχοντας εκκινήσει από την pole position, ένα κατόρθωμα που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ πριν. Κατέκτησε το ρεκόρ στο GP των ΗΠΑ, καθώς ξεπέρασε το αντίστοιχο ρεκόρ του Schumacher (επτά το 1995) και του Hamilton (οκτώ το 2019).12Red BullΕκτός του Ολλανδού και η ομάδα της Red Bull κατέκτησε το πρωτάθλημα κατασκευαστών, το πρώτο της μετά το 2013 και το 5ο συνολικά στην 16η σεζόν της στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η αυστριακή ομάδα έσπασε ένα ρεκόρ.13Οι περισσότεροι συνεχόμενοι τερματισμοί στις δύο πρώτες θέσεις – 19Για χρόνια η Red Bull ταλαιπωρούταν με τη σύνθεση των οδηγών της, προσπαθώντας να βρει το ιδανικό δίδυμο που θα επαναλάμβανε την επιτυχία του Sebastian Vettel και του Mark Webber. Αυτό φαίνεται ότι το βρήκαν στα πρόσωπα των Verstappen και Perez, καθώς οι δύο τους φέτος ανέβηκαν στο βάθρο 17 και 11 φορές αντίστοιχα, παίρνοντας τελικά το πρωτάθλημα κατασκευαστών.14Η κορύφωση της συνέπειάς τους αποδεικνύεται από τον τερματισμό τους είτε 1η θέση, είτε στην 2η για 19 διαδοχικούς αγώνες (από τη Σαουδική Αραβία έως το Μεξικό), σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Αυτό έγινε για 17 συνεχόμενους αγώνες και το κατείχε η Williams το 1993-1994 και η Mercedes το 2014-2015.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό