20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

F1 – Εξηγώντας τα ελαστικά σε… αρχάριους ()

Ειδήσεις Ελλάδα

Ως το μοναδικό σημείο επαφής των μονοθεσίων με την πίστα, τα ελαστικά έχουν τεράστια συμμετοχή στην απόδοση κάθε ομάδας και οδηγού.

Σε κάθε Grand Prix της Formula 1 ακούμε τους οδηγούς να αναφέρονται στον ασύρματο για την απόδοση των ελαστικών τους, πότε πρέπει να κάνουν pit stop για αλλαγή, αν πρέπει να αλλάξουν γόμα προκειμένου το μονοθέσιο να γίνει πιο γρήγορο.

Καθώς στον κορυφαίο θεσμό του μηχανοκίνητου αθλητισμού όλοι αναζητούν ένα… δέκατο του δευτερολέπτου σε κάθε γύρο, η απόδοση των ελαστικών είναι κρίσιμης σημασίας. Σε κάθε Grand Prix υπάρχουν τρεις διαθέσιμες γόμες, από τις συνολικά πέντε: C1, C2, C3, C4, C5. Με την C1 να είναι η πιο σκληρή και την C5 η πιο μαλακή.

Δείτε ακόμα: Ο απαράβατος κανόνας των 7 δευτερολέπτων στη Formula 1

Οι τρεις διαφορετικές γόμες διαφέρουν από τα χρώματα στο προφίλ τους, ώστε να γίνονται αντιληπτές κατά την τηλεοπτική μετάδοση: λευκό για τη σκληρή, κίτρινη για την μεσαία, κόκκινη για την μαλακή. Η γενική αρχή είναι ότι τα ελαστικά μαλακής γόμας προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση και άρα επιτρέπουν στον οδηγό να κινηθεί πιο γρήγορα, ενώ αυτά της σκληρής είναι πιο αργά στην πίστα αλλά έχουν μικρότερη φθορά (άρα αντέχουν περισσότερους γύρους). Στο ακόλουθο βίντεο της Mercedes-AMG F1, τα ελαστικά παρουσιάζονται με απλό και κατανοητό για όλους τρόπο.

F1 tyre explainer for kids 🥹 pic.twitter.com/iUgy2zFJaK

— Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@MercedesAMGF1) March 12, 2024

Πάντως η απόδοση κάθε ελαστικού διαφέρει σημαντικά από μονοθέσιο σε μονοθέσιο, ανάλογα με το στήσιμό του και την αεροδυναμική του σχεδίαση. Στο πρόσφατο Grand Prix Σαουδικής ο ταχύτερος γύρος σημειώθηκε από τον Σαρλ Λεκλέρ με τη σκληρή γόμα! Βέβαια έπαιξε ρόλο ότι με ελάχιστα καύσιμα, η Ferrari SF-24 ήταν αρκετά ελαφριά.

The fastest lap of the race was set by Charles Leclerc just before the chequered flag on the Hard compound. The Soft was only used by six drivers during the race.#Fit4F1 #Formula1 #Pirelli @F1 pic.twitter.com/dQfSonkGtH

— Pirelli Motorsport (@pirellisport) March 9, 2024

Photo Credits: Pirelli Motorsport



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό