20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

EKT: Εντονος προβληματισμός για τον πληθωρισμό – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ιστορικά υψηλά ρεκόρ «δοκιμάζουν» οι μετρήσεις της αγοράς για τον πληθωριστικό κίνδυνο στην Ευρώπη, ενισχύοντας τις προκλήσεις για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που προσβλέπουν να βάλουν σύντομα ένα τέλος στον επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής .

Ο δείκτης του μελλοντικού πληθωρισμού έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010 τη Δευτέρα, δείχνοντας έναν μέσο ρυθμό 2,67% την περίοδο 2028-2033.

Τα στοιχεία αυτά που δημοσιοποιεί το Bloomberg, έρχονται την ώρα που οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας ανεβαίνουν γρηγορότερα από εκείνων των βραχύτερων τίτλων: οι επενδυτές εδώ και μήνες απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις σε περιουσιακά στοιχεία που εκτείνονται πολύ στο μέλλον, καταδεικνύοντας τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να παραμένει υψηλός περισσότερο από το αναμενόμενο.

Κακοί οιωνοί για την Ευρωζώνη – Το 2024 έρχεται με πολύ «πόνο» [γράφημα]

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει πάνω από το 6%, τριπλάσιος από τον στόχο του 2%.

Ο πονοκέφαλος των τραπεζιτών

Τα δεδομένα αυτά προκαλούν έναν ακόμα πονοκέφαλο στους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι θα δυσκολευτούν να δικαιολογήσουν τον τερματισμό των αυξήσεων των επιτοκίων, εάν οι αγορές στοιχηματίζουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

EKT: Σημάδια κορύφωσης του υποκείμενου πληθωρισμού

Ως εκ τούτου, οι κεντρικοί τραπεζίτες το τελευταίο διάστημα αποφεύγουν να εκφράσουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν τα επιτόκια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αρκούμενοι σε ευχολόγια και… «ευσεβείς πόθους» (οι χώρες του νότου όπως Ελλάδα και Ιταλία επιθυμούν διακαώς να τερματιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων).

Κοινός τόπος στις δηλώσεις τους είναι ότι όταν θα ξανασυναντηθούν στις 14 Σεπτεμβρίου θα αναλύσουν τα δεδομένα που θα υπάρξουν έως εκείνη την ημέρα και θα πράξουν αναλόγως.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, φάνηκε να θεωρούν τους κινδύνους για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό ως ισορροπημένους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συζήτηση.

Τον Σεπτέμβριο αναμένονται νέες προβλέψεις που θα αποκαλύψουν εάν η ΕΚΤ είναι πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της για 2%. Τον Ιούνιο, οι προβλέψεις έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο σε όλη τη διάρκεια του 2025.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φιλίπ Λέιν εξέφρασε την πεποίθηση την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόσφατη «ταχεία πτώση» των τιμών της ενέργειας θα μειώσει το κόστος και σε ολόκληρη την οικονομία, έτσι ώστε «ο πληθωρισμός να μειωθεί αρκετά αργότερα φέτος».

Αγαπημένος δείκτης

Το Bloomberg υπογραμμίζει πάντως ότι «μια υγιής δόση πληθωρισμού δεν είναι κακό για την Ευρώπη». Και εξηγεί ότι οι τιμές καταναλωτή είναι πολύ κάτω από το επιτόκιο των ΗΠΑ εδώ και χρόνια, αλλά αυτό αλλάζει τώρα και οι προοπτικές συγκλίνουν σταδιακά για πρώτη φορά από το 2009.

Από τις μετρήσεις που βασίζονται στην αγορά που παρακολουθεί η ΕΚΤ, το λεγόμενο πενταετές συμβόλαιο είναι ένα από τα αγαπημένα της, επειδή δεν παραμορφώνεται από τις αναμενόμενες αυξήσεις των τιμών στον άμεσο ορίζοντα.

Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγορές υπονοούσαν ότι ο πληθωρισμός θα ήταν κατά μέσο όρο κάτω από 1% το δεύτερο μισό της επόμενης δεκαετίας. Η τιμολόγηση ανέβηκε αμείλικτα έκτοτε, παρόλο που ορισμένα μέτρα του τρέχοντος ευρωπαϊκού πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες. Η ΕΚΤ την Παρασκευή δήλωσε ότι ο υποκείμενος ρυθμός αύξησης των τιμών στη ζώνη του ευρώ έχει πιθανώς κορυφωθεί.

Ωστόσο, η πρόσφατη πρόοδος δεν υποδηλώνει πλήρη πίστη στην ικανότητα της ΕΚΤ να τιθασεύσει τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα.

«Οι αγορές δεν αγοράζουν πλήρως το «αφήγημα του αποπληθωρισμού»», δήλωσε η αναλύτρια στρατηγικής της Mizuho, ​​Evelyne Gomez-Liechti.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό