20.7 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

«Eάν ήμουν υπουργός και καταψήφιζα δεν θα δήλωνα παραίτηση»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, σχολιάζοντας την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια, παραδέχθηκε ότι ο ίδιος αν ήταν υπουργός δεν θα παραιτούταν από την κυβέρνηση αν το καταψήφιζε, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι αρμόδιος για τον ορισμό των μελών της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Attica, σχετικά με τις θέσεις που έχουν πάρει βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Βορίδης, ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που παρουσίασε τη συνολική του σκέψη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση ξεκαθάρισε ότι αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα θέμα αρχών, ένα θέμα συνειδησιακό. Πιστεύει πολύ ισχυρά αυτή τη μεταρρύθμιση ο ίδιος και έχει εξηγήσει πολύ αναλυτικά τους λόγους. Αλλά, σέβεται το δικαίωμα άλλων όπως του κυρίου Βορίδη ή άλλων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε οι υπουργοί, οι περισσότεροι είναι εκλεγμένοι βουλευτές, ψηφίζουν ως βουλευτές, οι υπουργοί δεν ψηφίζουν ως υπουργοί στην εθνική αντιπροσωπία, έχουν λοιπόν και αυτοί κάθε δικαίωμα να εκφράσουν την άποψη τους στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει».

Μάλιστα, ερωτηθείς για το εάν οι υπουργοί που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο μπορούν να παραμείνουν στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι «όπως έχω ήδη πει ο κάθε υπουργός κρίνει μόνος του αν θεωρεί ότι έχει ζήτημα για να παραμείνει στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που έχει την συνολική ευθύνη και την ευθύνη της επιλογής των μελών της κυβέρνησης κρίνει αν οι υπουργοί ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του. Δεν υπάρχει κανόνας σε αυτό. Είναι θέμα επιλογής, σε πρώτη φάση, του υπουργού που επηρεάζεται και, κυρίως, του πρωθυπουργού που έχει την ευθύνη ορισμού των μελών της κυβέρνησης».

Ο ίδιος, όντας στο παρελθόν υπουργός σε σημαντικά υπουργεία, υπογράμμισε ότι «δεν νομίζω ότι σε ένα θέμα συνείδησης σε ένα θέμα αρχών θα άλλαζε την ψήφο μου το αν είμαι μέλος της κυβέρνησης ή όχι. Προφανώς ο πρωθυπουργός ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποφασίσει το να προσθέσει ή να αφαιρέσει μέλη από το υπουργικό συμβούλιο. Δείχνω απόλυτη στήριξη στην κυβέρνηση και πιστεύω το συνολικό μεταρρυθμιστικό της έργο, δε θα θεωρούσα προσωπικά ότι αυτός θα ήταν λόγος να παραιτηθώ από την κυβέρνηση».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό