17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Co: Ανησυχητική έξαρση κρουσμάτων – Εκατοντάδες εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κατά τη διάρκεια των εορτών προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 18-24 Δεκεμβρίου, καταγράφεται αύξηση στις εισαγωγές κατά 37%, αριθμός υψηλότερος από τον αντίστοιχο του 2022, ενώ καταγράφηκαν 62 θάνατοι.

Παράλληλα ανιχνεύθηκαν 102 στελέχη JN.1 υποπαραλλαγή της ΒΑ.2.86 που αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

«Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορωνοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση», τόνισε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πότε αναμένεται να φτάσουμε στην κορύφωση των κρουσμάτων

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτή τη στιγμή βάσει τα υπολογιστικά μοντέλα που “τρέχουμε” και χρησιμοποιώντας και τα δεδομένα της Επιδημιολογίας Λυμάτων, περιμένουμε να δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων μετά από 1-2 εβδομάδες.

Δηλαδή θα φτάσουμε σε μια κορύφωση αυτού του κύματος -που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου- περίπου στις 10 Ιανουαρίου, και μετά θα αρχίσουμε μια σταδιακή ελάττωση των κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και συμπλήρωσε «ότι όσοι είναι να επιστρέψουν στη δουλειά τους να κάνουν ένα τεστ κορονοϊού, και όπου υπάρχει συγχρωτισμός να χρησιμοποιούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Την ίδια ώρα ουρές σχηματίζονται στα φαρμακεία με τους πολίτες να αναζητούν τεστ, αλλά και αντιϊκά φάρμακα. Την ίδια ώρα, σημειώνονται ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου και υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

1.Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Co, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2.Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3.Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4.Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Co με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5.Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό