21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Chrysler Halcyon Concept – Μία ματιά στο μέλλον…

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κατάσταση στην Chrysler αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν απογοητευτική. Η άλλοτε δημοφιλέστατη αμερικανική μάρκα έχει απομείνει με τρία μοντέλα στην γκάμα της, ένα εκ των οποίων είναι το πρακτικά αρχαίο Chrysler 300 και τα άλλα δύο είναι εκδόσεις του Pacifica γιατί προφανώς κάποιος στην εταιρία σκέφτηκε ότι θα ήταν κορυφαία ιδέα για την Chrysler να απομείνει με ένα minivan και ένα sedan. Χειρότερα από απογοητευτική, η Chrysler μοιάζει… παρατημένη αλλά αυτό φαίνεται πως αλλάζει καθώς σήμερα παρουσίασε στον κόσμο το Halcyon Concept.

Θα μου πεις ότι και πρόπερσι τέτοια εποχή περίπου, η αμερικανική εταιρία είχε παρουσιάσει το Airflow Concept το οποίο από τότε μάλλον χαντακώθηκε σε κάποιο συρτάρι και ξεχάστηκε, οπότε η Chrysler μας έχει συνηθίσει σε χειμωνιάτικους πειραματισμούς και θα έχεις δίκιο. Όμως το Halcyon Concept, όπως και παρόμοια πρωτότυπα της Peugeot, της Lancia και της Opel που συνδέονται μεταξύ τους μέσω της μητρικής Stellantis, είναι περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο μία επίδειξη ικανοτήτων και δυνατοτήτων. Με λίγα λόγια δεν έχει τόση σημασία το αν θα περάσει στην παραγωγή στη μορφή που το βλέπουμε σήμερα αλλά ότι αυτό είναι εφικτό με την πρωτοποριακή STLA Large πλατφόρμα.

Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική θα χρησιμοποιηθεί σε 8 διαφορετικά μοντέλα παραγωγής μέχρι το 2026 και ένα εξ αυτών θα είναι δίχως αμφιβολία ένα Chrysler αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα αν το μοντέλο που θα πάρει το πράσινο φως για την αμερικανική εταιρία θα είναι μία εκδοχή του Halcyon Concept. Από πλευράς τεχνικών δυνατοτήτων είναι απολύτως πιθανό καθώς η STLA Large έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μπαταρίες που θα προσφέρουν αυτονομία έως 800 χιλιομέτρων και ηλεκτροκινητήρες που θα επιταχύνουν το όποιο αμάξωμα στα 100 km/h στην περιοχή των 2.0 δευτερολέπτων. Άρα ένα sports car είναι στα χαρτιά αλλά είμαστε σίγουροι ότι η Chrysler έχει διαφορετικές προτεραιότητες. Σε κάθε περίπτωση, ότι μορφή και να πάρει το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο θα δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία (και) από το Halcyon Concept.

Ένα από τα highlights του πρωτότυπου είναι οι μπαταρίες των 800V που σύμφωνα με την εταιρία έχουν κατά 60% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα ακόμα και από τις καλύτερες μπαταρίες αυτή τη στιγμή στην αγορά καθώς δεν χρησιμοποιούν νικέλιο, κοβάλτιο ή μαγγάνιο για την παραγωγή τους ενώ υποστηρίζουν και ασύρματη φόρτιση σε “ειδικά εξοπλισμένες λωρίδες δρόμου” που χαρίζουν θεωρητικά απεριόριστη αυτονομία αν και η τεχνολογία δεν έχει ακόμα εμπορική εφαρμογή. Κατά τα άλλα, το Halcyon Concept εστιάζει στην βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα, αεροδυναμική αλλά όχι μόνο ενώ δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει, έστω και στην θεωρία, δυνατότητες ημι-αυτόνομης οδήγησης αλλά και κάποιου είδους σύστημα τεχνητής νοημοσύνης όπως ορίζουν οι τελευταίες τάσεις στην βιομηχανία. Επειδή όμως την έχουμε… ξαναπατήσει με την Chrysler, ας περιμένουμε να δούμε καλύτερα τι σκοπεύει να περάσει στην παραγωγή πριν εκφέρουμε γνώμη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό