17 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Cadillac Escalade IQ – Ηλεκτρική υπερβολή!

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν θέλεις να εξερευνήσεις τα όρια της υπερβολής στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ μακρύτερα από την General Motors. Η αμερικανική εταιρία έχει ήδη λανσάρει το θηριώδες GMC Hummer και το εξίσου εντυπωσιακό Chevrolet Silverado EV και συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα εμπλουτίζοντας την γκάμα της ούτως ή άλλως υπερβολικής (σε όλα της) Cadillac Escalade με την αμιγώς ηλεκτρική “IQ” έκδοση. Μία έκδοση που υπόσχεται εξωφρενικά νούμερα, υπέρμετρη πολυτέλεια, κορυφαία άνεση και πάνω απ’ όλα, μηδενικές εκπομπές ρύπων. Εδώ, η λέξη βιωσιμότητα δεν έχει καμία θέση και θα καταλάβεις το γιατί.

Καταρχάς, η Escalade είναι ένα γιγαντιαίο SUV με μήκος που πλησιάζει επικίνδυνα τα 5.4 μέτρα, πλάτος που υπερβαίνει τα 2 μέτρα και βάρος που ακόμα και στην πιο… ελαφριά εκδοχή της, ξεπερνά τους 2.5 τόνους. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο λοιπόν, χρειάζεται το ανάλογο κινητήριο σύνολο και στην περίπτωση της Escalade IQ, αυτό αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες μόνιμου μαγνήτη και μία τεράστια μπαταρία. Οι ηλεκτροκινητήρες (ένας στον εμπρός άξονα και ένας στον πίσω) είναι ικανοί για 680 ίππους και 834 Nm ροπής που αυξάνονται στα 750 άλογα και τα 1.063 Nm ροπής στο “Velocity Max” mode οδήγησης. 

Ναι, είναι λιγότερα απ’ όσα προσφέρει το GMC Hummer των 830 ίππων αλλά ακόμα κι έτσι, δεν τα λες λίγα. Η μπαταρία δε, έχει χωρητικότητα που υπερβαίνει τις 200 kWh και προσφέρει αυτονομία της τάξης των 725 χιλιομέτρων ενώ όταν το φορτίο εξαντληθεί, η “IQ” αναπληρώνει έως και 160 χιλιόμετρα σε 10 λεπτά σε ταχυφορτιστή 350 kW! Φυσικά υπάρχουν κι άλλες επιλογές όσον αφορά στην φόρτιση αλλά αυτές δεν πλησιάζουν καν αυτόν τον ρυθμό και κατά συνέπεια, απαιτούν πολύ περισσότερη ώρα για να επιτευχθεί παρόμοιο αποτέλεσμα.

Χάρη σε αυτόν τον συνδυασμό, η Escalade IQ επιταχύνει τα 96 km/h (60 μίλια ανά ώρα) σε λιγότερο από 5.0 δευτερόλεπτα και έχει την ικανότητα να ρυμουλκήσει έως και 3.6 τόνους ενώ αξίζει να αναφέρουμε όσο είμαστε στο κινητήριο σύνολο ότι στον standard εξοπλισμό ανήκει και το σύστημα οδήγησης με ένα πεντάλ αλλά και τα πολλαπλά επίπεδα ανάκτησης ενέργειας με δυνατότητα επιλογής από τον οδηγό. Στον standard εξοπλισμό βρίσκουμε επίσης την ρυθμιζόμενη αερανάρτηση με τα μαγνητοροϊκά αμορτισέρ που μπορούν είτε να χαμηλώσουν το αμάξωμα κατά 5 εκατοστά, είτε να αυξήσουν την απόσταση από το έδαφος κατά 2.5 cm. Η Escalade IQ διαθέτει επίσης σύστημα παθητικής τετραδιεύθυνσης και λειτουργία V2H (Vehicle-to-Home) με την οποία το αυτοκίνητο λειτουργεί ως ένα τεράστιο powerbank παρέχοντας ενέργεια στο σπίτι με τον κατάλληλο φορτιστή.

Όσον αφορά στο design παρατηρούμε μία έμφαση στην αεροδυναμική, όσο αυτό είναι δυνατό για μία κινητή πολυκατοικία, νέα φωτιστικά σώματα τόσο εμπρός όσο και πίσω, ιδιαίτερα τονισμένες πίσω κολώνες και στοιχεία που αντλούν έμπνευση από την κορυφαία, Celestiq. Το ίδιο μοντέρνο είναι και το εσωτερικό όπου την παράσταση κλέβει η τεράστια οθόνη 55 ιντσών που καλύπτει ολόκληρο το πλάτος του ταμπλό, τα πολυτελή δερμάτινα καθίσματα και τα εκλεπτυσμένα διακοσμητικά. 

Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, τα φυσικά χειριστήρια απουσιάζουν για ένα πιο “καθαρό” look ενώ για όποιον δεν είναι αρκετά τα 19 ηχεία του βασικού ηχοσυστήματος, προσφέρεται προαιρετικά και ένα της AKG με 40! Από την ηλεκτροκίνητη Cadillac Escalade δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε το σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης Enhanced Super Cruise με 3-ετή συνδρομή OnStar, ούτε ο 5-ζωνικός κλιματισμός, ούτε μία πληθώρα συστημάτων ασφάλειας! Σύμφωνα με την αμερικανική μάρκα, η τιμή της Escalade IQ θα ξεκινά από τα $130.000 περίπου (γύρω στα $20.000 χαμηλότερα από αυτήν της Escalade-V των 690 ίππων) αν και περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιευτούν αργότερα καθώς η παραγωγή της θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2024 με σκοπό οι πρώτες παραδόσεις να αρχίσουν από τα τέλη του ίδιου έτους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό