16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Bίντεο φρίκης από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα έδωσε ο ISIS

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανατριχιαστικά πλάνα από το αιματοκύλισμα στην αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα που αποδείχθηκε η αυθεντικότητά τους έδωσε στην δημοσιότητα το ISIS μέσω του Telegram.

Στο βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 31 δευτερολέπτων, που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της πλατφόρμας Telegram η τζιχαντιστική οργάνωση ISIS καταγράφονται πολύ σκληρές εικόνες, τόσο με πυροβολισμούς από το αυτόματο, όσο και με μαχαίρι ενός πολίτη που ήταν ακόμα εν ζωή μέσα στο Crocus City Hall του Κρασνογκόρσκ.

Το βίντεο το οποίο θεωρείται αυθεντικό, καθότι πέρα από τον χώρο στον οποίο έλαβε χώρα το μακελειό, παρουσιάζει ένα από τα οπλοπολυβόλα μάρκας Καλάσνικοφ, με λαβή στο πάνω μέρος του, που έχει χαρακτηριστικό φωσοφοριζέ χρώμα και υπάρχει στα ντοκουμέντα.

Προσοχή σκληρές εικόνες

🚨🇷🇺#BREAKING: ISIS have posted footage from the terrorist attacks in Moscow.

The full video is very graphic, shows people being shot and a man getting his throat slit, I’ve removed those parts.

These terrorist bastards deserve the most painful torture possible… pic.twitter.com/zzId9XHB2r

— Censored Men (@CensoredMen) March 23, 2024

Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν οι τέσσερις ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στο Δημαρχείο του Κρόκου και βρίσκονται τώρα υπό κράτηση από την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν στην περιοχή Μπριάνσκ και μεταφέρθηκαν στη Μόσχα με δύο οχήματα μεταφοράς κρατουμένων. Αυτό δείχνει ότι οι ύποπτοι ανακρίνονται και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το TASS.

Ανάληψη ευθύνης

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με ανάρτηση του προπαγανδιστικού μέσου της Amaq στο Telegram, τέσσερις ώρες περίπου μετά την έναρξη των πυροβολισμών.

«Η επίθεση διαπράχθηκε στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ», πρόσθεσε το Amaq σε μια ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών που επιβεβαίωναν τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους για την ανάληψη ευθύνης για την πολύνεκρη επίθεση, όπως είπαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι χθες.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης, μια κίνηση που λένε πως οδήγησε την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα να εκδώσει προειδοποίηση στους Αμερικανούς.

Πριν από δύο εβδομάδες η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία προειδοποίησε πως «εξτρεμιστές» είχαν επικείμενα σχέδια για μια επίθεση στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματός του προς τον ρωσικό λαό ότι οι τέσσερις άνδρες που διέπραξαν την επίθεση κοντά στη Μόσχα κατευθύνονταν προς την Ουκρανία, όταν συνελήφθησαν και ήλπιζαν πως θα διέσχιζαν τα σύνορα.

«Προσπάθησαν να κρυφτούν και μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, είχε προετοιμαστεί ένα «παράθυρο» για εκείνους από την ουκρανική πλευρά για να διασχίσουν τα σύνορα», τόνισε ο Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας Αντρίι Γιούσοφ είπε στο Ρόιτερς: «Η Ουκρανία φυσικά δεν εμπλέκεται σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση».

Ο τραγικός απολογισμός

Ο απολογισμός των νεκρών από την αμάρτυρή επίθεση κοντά στη Μόσχα ανέρχεται πλέον σε 143, δήλωσε στο Telegram η Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, μια δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής του Russia Today, χωρίς να δίνει κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός, τον οποίο έχει δώσει η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, ανέρχεται σε 115 νεκρούς.

«Ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία η αιτία θανάτου ήταν τραύματα από σφαίρες και δηλητηρίαση από προϊόντα καύσης» ανέφερε ανακοίνωση της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας.

Η επιτροπή είπε επίσης ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν «εύφλεκτο υγρό» για να βάλουν φωτιά στην αίθουσα συναυλιών ενώ βρίσκονταν ακόμη μέσα άνθρωποι. «Αυτή τη στιγμή διεξάγονται βαλλιστικές, γενετικές και δακτυλικές εξετάσεις».

Η περιφέρεια της Μόσχας έκανε γνωστό πως 121 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Νωρίτερα, είχε αναφέρει πως 60 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, οι πυροσβέστες κατάφεραν να απομακρύνουν περίπου 100 άτομα που βρίσκονται στο υπόγειο της αίθουσας συναυλιών. Επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι αρχές επέτρεψαν επίσης να «σωθούν άνθρωποι που είχαν καταφύγει στη στέγη του κτιρίου με τη βοήθεια εξοπλισμών ανέλκυσης».

Ανάκριση υπόπτων

Βίντεο από την ανάκριση ενός εκ των συλληφθέντων για το αιματοκύλισμα στον συναυλιακό χώρο σε προάστιο της Μόσχας, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Το βίντεο το οποίο αναπαράγουν και άλλα ρωσικά μέσα έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Telegram η αρχισυντάκτρια του Russia Today, Μαργκαρίτα Σιμονιάν.

 Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα οποία δεν έχουν εξακριβωθεί, ο ύποπτος φέρεται να είναι υπήκοος του Τατζικιστάν, ο οποίος προσπάθησε να κρυφθεί πίσω από ένα δέντρο, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Αρχικά διακρίνεται να είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα με τα χέρια του πίσω στην πλάτη και το πηγούνι του να ακουμπάει στην μπότα ενός ανθρώπου που φοράει στολή παραλλαγής. Αργότερα, είναι γονατισμένος.

Ο ίδιος σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου εμφανίζεται να τρέμει και να δηλώνει ότι άγνωστοι του υποσχέθηκαν μέσω Telegram μισό εκατομμύριο ρούβλια για να πυροβολήσει αδιακρίτως εναντίον των θεατών της συναυλίας στον πολυχώρο Krokus. 

Moscow attacker questioning:

Full transcript.

He claims that he arrived from Turkey on March 4.

– What did you do at Crocus?- Shot them.- Whom? By whose instructions?- Of people.- For what?- For money.- For how much money?- About half a million.- Half a million of… pic.twitter.com/LCq1ZYPohP

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) March 23, 2024

Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του Russia Today επιχειρεί να αποσυνδέσει το χθεσινοβραδινό χτύπημα από το ISIS, λέγοντας χαρακτηριστικά  «γνωρίζουμε ήδη τα ονόματα των δραστών, έχουμε δει τα πρόσωπά τους και μάθει για όσα “κελαηδούν” κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Αμέσως γίνεται φανερό γιατί χθες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εν χορώ ότι πρόκειται για χτύπημα του ISIS. Δεν πρόκειται για το ISIS και οι δράστες επιλέγονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να πειστεί η ηλίθια παγκόσμια κοινότητα».

Και συνεχίζει «αυτό δεν είναι ISIS. Αυτοί είναι Ουκρανοί. Πρόκειται για μια καλά συντονισμένη ομάδα αρκετών άλλων», ενώ στη συνέχεια δημοσίευσε και μέρος των απαντήσεων που έδωσε γονατιστός ο συλληφθείς (είπε πως ονομάζεται Faridun Isamsydin και είναι 26 ετών) στις ρωσικές Αρχές κατά την ανάκρισή του.

Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε, μεταξύ άλλων, πως αυτοί που τον στρατολόγησαν, του έταξαν μισό εκατομμύριο ρούβλια για να σκοτώσει όλους τους ανθρώπους, που βρίσκονταν στην αίθουσα του συναυλιακού χώρου, ενώ είχε φροντίσει να πάρει προκαταβολικά – μέσω τραπεζικής κάρτας – τα μισά από αυτά.

Παράλληλα, ανέφερε πως έφτασε στη Ρωσία από την Τουρκία, όπου βρισκόταν για σπουδές, στις 4 Μαρτίου. Όταν ρωτήθηκε για την τραπεζική κάρτα, είπε πως την έχασε κάπου στο δάσος, όταν προσπάθησε να διαφύγει, ενώ όταν του ζητήθηκε να αποκαλύψει τα άτομα που τον στρατολόγησαν, είπε πως δέχτηκε  κάποιες ανώνυμες πληροφορίες μέσω Telegram για το σημείο στο οποίο θα έβρισκε τα όπλα. 

Το ισλαμικό κράτος «δείχνει» τους φερόμενους δράστες

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω μιας ανάρτησης σε ένα από τα δίκτυά της στο Telegram, μια φωτογραφία όπου, όπως υποστηρίζει, απεικονίζονται οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στη Ρωσία.

Στην ανάρτηση αναφέρεται πως η επίθεση στη Ρωσία διαπράχθηκε στο πλαίσιο του “πολέμου που μαίνεται” μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό