23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ASUS ROG Ally: Η νέα εποχή των φορητών gaming συστημάτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Το νέο gaming PC της ASUS προσφέρει δράση εν κινήσει.

Η αγορά του gaming συνεχίζει να μεγαλώνει με δραματικούς ρυθμούς και η τεράστια επιτυχία του Nintendo Switch, αλλά και των mobile games έκανε το φορητό παιχνίδι ακόμη μεγαλύτερη τάση. Μετά την κυκλοφορία του Steam Deck από την Valve ήρθε η ώρα για μια ακόμη παραδοσιακή δύναμη στο χώρο των υπολογιστών και των gaming συστημάτων να ρίξει το μεγάλο της όπλο στην αγορά. Η ASUS κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες το ASUS ROG Ally και στη χώρα μας και το Gazzetta είχε τη δυνατότητα να ζήσει μαζί του εδώ και μερικές εβδομάδες.

Τεχνικά χαρακτηριστικάChipset: AMD Ryzen Z1 ExtremeΑποθηκευτικός χώρος: 512GBΜνήμη: 16GBΛειτουργικό: Windows 11Οθόνη: LCD 7 ιντσών, ανάλυση 1080p, ανανέωση στα 120HzΘύρες: 1xUSB-C, 1xMiniSD, 1xPCIe, 1xHeadphones

Η συσκευή ακολουθεί μία πολύ κλασική λογική σχεδιασμού. Ένα λευκό πλαστικό κάλυμμα με ειδικό σχεδιασμό για να «κάθεται» άνετα στα χέρια συναντάται στο εξωτερικό τμήμα. Στα αριστερά και δεξιά της οθόνης υπάρχουν τα πλήκτρα εντολών, δύο αναλογικοί μοχλοί και ένα D-Pad, αλλά και τέσσερα πλήκτρα με διάφορες λειτουργίες για τα Windows και τα προγράμματα. Στο μπροστινό τμήμα συναντάμε ακόμη δύο ηχεία δεξιά κι αριστερά της οθόνης.

Περνώντας στο επάνω μέρος υπάρχουν τα πίσω πλήκτρα εντολών (σκανδάλες και μη), η υποδοχή για τα ακουστικά, την κάρτα μνήμης, την θύρα USB-C, το πλήκτρο αυξομείωσης έντασης του ήχου, τα ειδικά LED λειτουργίας, αλλά και το πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης.

Τέλος, στο πίσω μέρος υπάρχουν γρίλιες εξαερισμού, όλες οι αναφορές για τα στοιχεία της συσκευής (σειριακός αριθμός κτλ), αλλά και δύο ακόμη πλήκτρα που έχουν τις ονομασίες M1 και M2 και μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Η οθόνη 7 ιντσών ξεχωρίζει στο κέντρο του κυρίως σώματος και υποστηρίζει απεικόνιση στα 120Hz. Προχωρώντας στα… ενδότερα του ASUS ROG Ally, βρίσκουμε έναν Ryzen Z1 Extreme που καταφέρνει να αποδώσει εξαιρετικά τη δράση στα 1080p και στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο στα περισσότερα παιχνίδια που δοκιμάσαμε. Πέραν του Soc, η συσκευή έχει 16GB RAM και 512GB αποθηκευτικού χώρου (που επεκτείνεται είτε με την χρήση κάρτας μνήμης, είτε και με τη σύνδεση εξωτερικού δίσκου). Κάτι που ίσως έχει επίσης ενδιαφέρον είναι πως φέρει και την ειδική υποδοχή για σύνδεση με το ROG XG Mobile External GPU, το περιφερειακό που προσφέρει έξτρα ισχύ και συνδέεται εξωτερικά (αλλά κοστίζει ακριβά).

Οι σχεδιαστικές επιλογές της ASUS επιβραβεύονται με κάθε τρόπο, αφού η συσκευή είναι άνετη ακόμη και μετά από αρκετή ώρα συνεχόμενης χρήσης. Κάτω από τους δύο αναλογικούς μοχλούς υπάρχουν ειδικά δαχτυλίδια με RGB φωτισμό, προσφέροντας έτσι μια πιο σύγχρονη νότα. Πέραν αυτών, όλα τα πλήκτρα και οι αναλογικοί μοχλοί λειτουργούν ακριβώς με τη φιλοσοφία και τη λογική ενός χειριστηρίου Xbox και βολεύουν αφάνταστα. Στα της πλοήγησης, βέβαια, η απουσία ενός touchpad είναι αισθητή, οπότε θα πρέπει να συνηθίσετε είτε την κίνηση του κέρσορα με το δάχτυλο στην οθόνη, είτε τη σύνδεση ενός mouse.

Η υψηλότερη ανάλυση της οθόνης (Full HD) κάνει τα πάντα να δείχνουν εξαιρετικά και φωτεινά και πέραν πολύ δύσκολων και ιδιαίτερων συνθηκών (πχ. κάτω από έντονη ηλιοφάνεια) δεν θα έχετε πρόβλημα όπου κι αν βρίσκεστε. Η ευκολία των Windows 11 βοηθάει ιδιαίτερα στο να περνάτε τα παιχνίδια που έχετε αγορασμένα από οποιαδήποτε πλατφόρμα, αλλά και στο κατέβασμα όλων των σχετικών εφαρμογών που τα συνοδεύουν. Με τη χρήση της ειδικής πλατφόρμας Armoury Crate, όλα τα παιχνίδια περνιούνται ως συντομεύσεις σε ένα ενιαίο μενού, οπότε αφού τα εγκαταστήσετε δεν χρειάζεται να τα ψάχνετε στα διάφορα stores.

Με την αγορά του πακέτου, παίρνετε και πρόσβαση 3 μηνών στην υπηρεσία Xbox Game Pass Ultimate, κάτι που μεταφράζεται σε απεριόριστη απόλαυση τίτλων της Microsoft τόσο στο Ally, όσο και σε κονσόλες Xbox. Οπότε και παιχνίδια να μην έχετε αγορασμένα, θα μπορέσετε σίγουρα να βρείτε κάτι να παίξετε και άμεσα. Μέσα από τις διάφορες επιλογές που προσφέρει το προσαρμοσμένο μενού του ROG Ally μπορείτε να εναλλάσσεστε ανάμεσα σε presets ελέγχου για desktop mode ή για handheld mode, καθώς και να ορίζετε κάθε λειτουργία κάθε αναλογικού μοχλού και πλήκτρου (όρια πατήματος κτλ).

Σε ό,τι αφορά τώρα τη μπαταρία και τη διάρκεια ζωής της, τα πράγματα είναι σύνθετα. Αυτό, γιατί ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα gaming PC με όλες τις παραμέτρους που αυτό φέρει, μαζί με το λειτουργικό της Microsoft. Μπορείτε να ορίσετε χαμηλότερη ισχύ για λιγότερο απαιτητικά παιχνίδια και να φτάσετε έως και τις 6-7 ώρες λειτουργίας ή να πάτε σε πιο σύγχρονα και με τη full δύναμη του συστήματος και να ρίξετε τη διάρκεια στη 1 ώρα. Εξαιρετική δουλειά πάντως κάνει εδώ το σύστημα ψύξης που κρατάει χαμηλά τη ζέστη και γενικά δεν σας δημιουργεί την οποιαδήποτε δυσκολία.

Συνολικά, το ASUS ROG Ally είναι ένα εξαιρετικό σύστημα που προσφέρει όλες τις λειτουργίες των Windows 11 και πολλά περισσότερα. Είναι προσαρμοσμένο να «τρέχει» τα παιχνίδια του PC χωρίς να σας δυσκολεύει ιδιαίτερα και φέρει όλα τα θετικά ενός φορητού μηχανήματος που μπορείτε να έχετε ανά πάσα χρονική στιγμή μαζί σας. Η μπαταρία του κρίνεται θετικά για τη διάρκειά της, οι επιδόσεις του κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο για τα δεδομένα της αγοράς και η τιμή του είναι μη απαγορευτική για όποιον θέλει την ευκολία του. Και μέσα σε όλα, λόγω των Windows 11, μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα σε υπολογιστή γραφείου, αρκεί να το συνδέσετε με μία οθόνη και με ένα σετ mouse/keyboard. Η ASUS έκανε το μεγάλο βήμα και δημιούργησε μια συσκευή που σίγουρα αλλάζει το παιχνίδι στο φορητό PC gaming. Πλέον, το παιχνίδι «χόντρυνε»…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό