18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Assembling Memories – Μία ζωγραφική και φωτογραφική ματιά στο εργοστάσιο της ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο

Ειδήσεις Ελλάδα

Όπως σε κάθε χώρο, έτσι και σε αυτόν του αυτοκινήτου, υπάρχουν κάποιες αλήθειες που όταν εξιστορούνται από τους ανθρώπους που τις έζησαν στο πετσί του, πληγώνουν ακόμη περισσότερο. Και μία τέτοια αλήθεια είναι το εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της Nissan στον Βόλο, που είχε δημιουργήσει η οικογένεια Θεοχαράκη.

Ένα εργοστάσιο το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1980 και την ολοκλήρωσε το 1995, μόλις 15 χρόνια μετά, καθώς το κλίμα στην Ελλάδα, ήταν ανέκαθεν εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα. Σε αυτά τα 15 χρόνια λειτουργίας του παρήχθησαν πάνω από 170 χιλιάδες αυτοκίνητα, ενώ έφτασε να απασχολεί 800 εργαζόμενους, χωρίς να υπολογίζονται οι πάμπολλες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν ως τροφοδότες πρώτων υλών για το εργοστάσιο.

Μάλιστα η ιστορία λέει πως οι Ιάπωνες της Nissan στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ήθελαν να μετατρέψουν το εργοστάσιο σε κάθετη μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων, αλλά η τότε κυβέρνηση κυριολεκτικά δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα, με αποτέλεσμα η «Σιδηρά Κυρία» της επιχειρηματικότητας, η τότε Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ να τους προσεγγίσει και να δώσει στη Νissan ότι ζήτησε, προκειμένου να κάνει εκεί το εργοστάσιο, όπως και έγινε τελικά. Είπαμε η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, ήταν πάντα υπό διωγμό…

Σήμερα, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου η εικαστικός Ντένη Θεοχαράκη τόλμησε να αναμοχλεύσει τις μνήμες, αλλά και ότι απέμεινε από το εργοστάσιο, και να δημιουργήσει μία εξαιρετική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, προκειμένου να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στην έκθεση από την ίδια την Κα. Θεοχαράκη, αλλά κυρίως είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον ίδιο τον ιδρυτή του εργοστασίου, τον κ. Βασίλη Θεοχαράκη την εξιστόρηση όλων όσων διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή και τα όσα πέρασε μαζί με τον αδελφό του Γιάννη Θεοχαράκη, ο οποίος πέθανε την ημέρα των εγκαινίων του εργοστασίου, προκειμένου ένα πραγματικό όραμα να υλοποιηθεί. Ένα όραμα που αν οι κυβερνήσεις της εποχής είχαν επιτρέψει να λειτουργήσει, σήμερα θα ήταν ένα στολίδι για την Ευρωπαϊκή βαριά βιομηχανία.

Εσείς αξίζει να επισκεφτείτε το κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και να απολαύσετε την έκθεση και την περιήγηση στο τότε αλλά και στο σήμερα του εργοστασίου της ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο. Εμείς πάντως φύγαμε με βαριά καρδιά…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό