15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Alfa Romeo: Περί σχεδιασμού… –

Ειδήσεις Ελλάδα

Όταν άρχισαν να λανσάρονται τα πρώτα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα επικρατούσε η τάση της διαφοροποίησης. Το υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο έπρεπε να φωνάζει την ταυτότητα του. Να την διαφημίζει και να την προβάλλει ενισχύοντας τόσο το προφίλ της εκάστοτε εταιρίας, όσο και το εγώ του ιδιοκτήτη. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει ελαφρώς με τα νέα ηλεκτρικά να υιοθετούν την δική τους ταυτότητα αλλά όχι το ακραίο design των προγόνων τους. Ποια είναι όμως η στάση της Alfa Romeo επί τους θέματος; Ο επικεφαλής σχεδιασμού της, Alejandro Mesonero-Romanos πιστεύει ότι κάποια πράγματα δεν χρειάζεται να αλλάξουν.

Ο εξηλεκτρισμός αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κινείται το αυτοκίνητο αλλά ο χαρακτήρας, το στιλ και οι αξίες παραμένουν. Δεν έχει νόημα να δείχνεις ηλεκτρικός μόνο και μόνο για να δείχνεις ηλεκτρικός. Δεν πρόκειται να πούμε “οκ, είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο οπότε ας το κάνουμε να φαίνεται διαφορετικό επειδή είναι ηλεκτρικό”.

Αυτό το έκανε η BMW για παράδειγμα με τα i3 και i8 αλλά τότε ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Τώρα, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση οπότε το design τους δεν απαιτείται να είναι μέρος του marketing. Για τον Mesonero-Romanos μία Alfa Romeo, ηλεκτρική ή μη, πρέπει να έχει έναν παράγοντα εντυπωσιασμού, πρέπει να έχει τολμηρή στάση και αναλογίες που αποπνέουν sportiness. Πρέπει να έχει επιβλητική έκφραση, πρέπει να είναι αισθησιακή και σε καμία περίπτωση να μην είναι αδιάφορη! Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει το “x” μοντέλο της και άλλοι να το λατρεύουν αλλά η απάθεια είναι ίσως η χειρότερη αντίδραση.

Ο σχεδιασμός λοιπόν μίας ηλεκτρικής Alfa Romeo είναι μία μεγάλη πρόκληση καθώς η αλλαγή στο κινητήριο σύνολο φέρνει αλλαγές και στην αρχιτεκτονική του αυτοκινήτου. Οι σχεδιαστές θα πρέπει να προσαρμόσουν το όραμα τους στα νέα δεδομένα (μακρύτερα μεταξόνια, πιο κοντοί πρόβολοι, μεγάλες μπαταρίες, χαμηλό κέντρο βάρους κ.λ.π.) αλλά η βασική γραμμή όσον αφορά στο design των μελλοντικών, αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της ιταλικής εταιρίας είναι ότι διαφορετικότητα δεν είναι αυτοσκοπός.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό