22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Alfa Romeo: Θέλει να φέρει την ηλεκτρική Spider…

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πλάνο της Alfa Romeo για τα επόμενα λίγα χρόνια είναι μικρό, σαφές και φιλόδοξο. Η ιταλική εταιρία επέστρεψε στην κερδοφορία καταφέρνοντας να μην χάνει χρήματα για κάθε αυτοκίνητο που πουλά και λάνσαρε την… εξωγήινη αλλά super-exclusive 33 Stradale αλλά η επόμενη 5-ετία θα είναι δύσκολη καθώς η Alfa Romeo θα λανσάρει ένα μικρό SUV το 2024, τους αμιγώς ηλεκτρικούς αντικαταστάτες των Giulia και Stelvio και λίγο αργότερα, ένα μεγαλύτερο sedan και ένα μεγαλύτερο SUV για να διεισδύσει με αξιώσεις στην αγορά της Κίνας και των Η.Π.Α. Όλα αυτά όμως, όσο απαραίτητα κι αν είναι για την βιωσιμότητα της εταιρίας, είναι λίγο… πεζά. Οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί ονειρεύονται οχήματα που απευθύνονται στην καρδιά και όχι στη λογική, οπότε δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Daniel Guzzafame της Alfa Romeo, ονειρεύεται τη νέα Spider.
΄Το μοντέλο είναι κάτι περισσότερο από ένα όνειρο. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “δευτερεύων στόχος” ή να πούμε ότι αποτελεί μέρος του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού της εταιρίας καθώς πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί η βασική γκάμα, να παρουσιαστούν τα μοντέλα-πυλώνες που θα στηρίξουν εμπορικά την Alfa Romeo και αυτό θα δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο για… παιχνίδι. Για ένα μοντέλο που θα μπορέσει να σταθεί απέναντι σε ανταγωνιστές όπως ο διάδοχος της Alpine A110, η επόμενη Porsche Boxster και η αναγεννημένη Lotus Elise. Η ονομασία του μοντέλου δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, με κάποιους να αναφέρουν το “Spider” και κάποιοι άλλοι το “4E” που υποδηλώνει την συνέχεια από την σκληροπυρηνική 4C και την ηλεκτρική φύση του μοντέλου. Ούτως ή άλλως, αυτό αποφασίζεται πολύ αργότερα και μέχρι το 2028, τουλάχιστον, έχουμε χρόνο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επερχόμενο roadster θα κινείται χάρη σε κάποιο αμιγώς ηλεκτρικό σύνολο και το design του θα αποτελεί μίξη κλασικών χαρακτηριστικών από το ένδοξο παρελθόν της εταιρίας, νέων στοιχείων από την τρέχουσα σχεδιαστική ταυτότητα και αεροδυναμικής καθώς θα πρέπει να συνηθίσουμε το γεγονός ότι αυτή ορίζει πολλά πράγματα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Όσον αφορά στην ιπποδύναμη και την αυτονομία της, αυτά δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία καθώς η μεν πρώτη είναι σχετικά… εύκολη στην εποχή των ηλεκτροκινητήρων όπως αποδεικνύεται συχνά ενώ η δεύτερη είναι σχεδόν ασήμαντη με δεδομένο ότι η Spider θα είναι εκ των πραγμάτων το δεύτερο ή ακόμα και το τρίτο αυτοκίνητο σε ένα σπίτι. Περισσότερη σημασία έχει το βάρος, η αίσθηση, το design και η ποιότητα – απτή αλλά και ουσιαστική. Κατά τα άλλα, κρατάω την δήλωση του Guzzafame αναφορικά με το timing της παρουσίασης της Spider/4E και το χτίσιμο μίας ολοκληρωμένης γκάμας: “… η Spider πρέπει να είναι το κερασάκι στην τούρτα. Αν αυτή είναι η τούρτα, τότε υπάρχει πρόβλημα”. Υπομονή λοιπόν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό