24.1 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Abarth 695 75ο Anniversario – Γιορτάζει 75 χρόνια!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Abarth δεν είναι ξένη στην ιστορία των ειδικών εκδόσεων. Τα τελευταία 15 χρόνια περίπου, η Abarth έχει λανσάρει έναν καθόλου αμελητέο αριθμό ειδικών εκδόσεων των 500, 595 και 695 και όπως μπορείς να φανταστείς, δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση να αφήσει την ευκαιρία του εορτασμού των 75 χρόνων από την ίδρυση της να περάσει ανεκμετάλλευτη. Κάπως έτσι, έχουμε το Abarth 695 75ο Anniversario με το όποιο η ιστορική εταιρία δεν γιορτάζει τα γενέθλια της μονάχα αλλά και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της που δεν είναι άλλο από τον 1.4 T-Jet που βρίσκεται κάτω από το καπό όλων των σύγχρονων μοντέλων της.

Ένας κινητήρας με χωρητικότητα 1.368 κυβικών εκατοστών που με την βοήθεια ενός Garrett GT 1446 turbo είναι ικανός για 180 ίππους και 250 Nm ροπής. Ένας κινητήρας που με αυτά τα νούμερα, δεν δυσκολεύεται να μετατρέψει το λιλιπούτειο Abarth σε ένα απολύτως διασκεδαστικό hot hatchback που χαρίζει απλόχερα χαμόγελα. Με όλα τα μειονεκτήματα του και παρά το γεγονός ότι τα 6.7 δευτερόλεπτα που χρειάζεται για το σπριντ στα 100 km/h και τα 225 km/h της μέγιστης ταχύτητας του δεν σημαίνουν πολλά εν έτη 2024, το Abarth 695 παραμένει ένας ύμνος στην χαρά, τον καλώς εννοούμενο σαματά και με τον 1400άρη T-Jet και την Record Monza εξάτμιση με την ενεργή βαλβίδα, πιθανότατα τον καλύτερο ήχο που έχει βγει από έναν τόσο μικρό, τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα στην ιστορία.

Δεδομένης της ειδικής περίστασης, η Abarth εξόπλισε το 695 75ο Anniversario με μία πολύ ειδική livery και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν μιλάμε ούτε για τα φιμέ τζάμια, ούτε για τις χρυσές ζάντες ελαφρού κράματος 17 ιντσών, ούτε καν  για τα χρυσά logo της Abarth στα πλαϊνά. Για πρώτη φορά, ο σκορπιός καλύπτει ολόκληρη την οροφή του μικρού, καυτού hatchback και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κατάμαυρο χρώμα. Στο εσωτερικό, οι σχεδιαστές ήταν σαφώς πιο συγκρατημένοι καθώς ανάμεσα στα highlights της καμπίνας δεν υπάρχει κάτι που… βγάζει μάτι και είναι ορατό ακόμα και από τους δορυφόρους. Υπάρχουν βεβαίως οι επενδύσεις Alcantara στο ταμπλό και τα εξαιρετικά carbon καθίσματα της Sabelt ενώ στον standard εξοπλισμό ανήκει φυσικά και το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης με την οθόνη 7’’ και την συνδεσιμότητα με Apple CarPlay και Android Auto. Η Abarth δηλώνει ότι μόλις 1.368 παραδείγματα της ειδικής έκδοσης θα λανσαριστούν στην αγορά αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε αν κάποιο ή κάποια από αυτά θα βρούνε τον δρόμο τους για την ελληνική αγορά και πόσο θα κοστίζουν.

Πάντως η Abarth έχει ήδη κάνει το πρώτο της βήμα στον θαυμαστό κόσμο της ηλεκτροκίνησης με το Νέο 500 και είναι σχεδόν έτοιμη να ανεβάσει περαιτέρω τον πήχη με το ολοκαίνουριο και επίσης αμιγώς ηλεκτρικό 600e. Ένα μοντέλο που αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Abarth και την Stellantis Motorsport, θα εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 240 ίππων και υπόσχεται να προσφέρει όλα όσα περιμένει κανείς από ένα σύγχρονο Abarth και πολλά περισσότερα. Μέχρι να παρουσιαστεί επίσημα και να δούμε πώς θα πορευτεί η εταιρία στο μέλλον, ας απολαύσουμε ένα κομμάτι από το ένδοξο παρελθόν…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό