18.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

700 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν σε δικαιούχους σήμερα και αύριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ποσό των 700 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί συνολικά από σήμερα και έως αύριο, Τετάρτη, στα ελληνικά νοικοκυριά στη μορφή επιδομάτων και έκτακτων ενισχύσεων. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και πρόσθετων μέτρων στήριξης – εφόσον πάντα το επιτρέψει η δημοσιονομική θέση της χώρας.

«Αν προκύψει δημοσιονομικός χώρος είναι αυτονόητο ότι θα επιστραφεί στην κοινωνία όπως πράττουμε μέχρι τώρα» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι αύριο ψηφίζεται και η διάταξη για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθεί το λεγόμενο market pass, το οποίο θα χορηγηθεί από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες.

«Εκτιμούμε ότι η φορολόγηση των διυλιστηρίων θα φέρει 650 εκατ. ευρώ, τα οποία επιστρέφουν στην κοινωνία στο σύνολο τους. Το μέτρο market pass αφορά 3,2 εκατ. από τα 4,1 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή το 80% της κοινωνίας και τη μεσαία τάξη. Aφορά όλα τα προϊόντα από τις κατηγορίες που έχουμε αναπτύξει, όχι μόνο τα τρόφιμα, και η πρώτη καταβολή θα γίνει τέλος Φεβρουαρίου και μετά στις αρχές κάθε μήνα» ανέφερε ο υπουργός.

Σήμερα και αύριο πιστώνονται, όπως είπε, 2,4 εκατ. πολίτες το λεγόμενο επίδομα ακρίβειας των 250 ευρώ (με συνολικό κόστος 500 εκατ. ευρώ), ενώ περίπου 190 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν σε 865.000 δικαιούχους του πετρελαίου θέρμανσης. Η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης πήρε παράταση 3 μηνών (Ιανουάριος – Μάρτιος 2023), αν και μειωμένη στα 15 λεπτά το λίτρο, ενώ παράταση δύο μηνών δόθηκε και στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Στόχος να ανέβουν οι μισθοί

Όσον αφορά στους μισθούς ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι έγινε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού,  ο οποίος, όπως είπε, είναι πλέον ο 9ος υψηλότερος στην Ευρώπη. Έρχεται και μία τρίτη αύξηση στις αρχές του 2023, ενώ η περαιτέρω ενίσχυση των μισθών είναι ο στόχος της επόμενης 4ετίας.

Κληθείς να σχολιάσει και τις κινήσεις των τραπεζών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρώτες παρεμβάσεις σε δάνεια, επιτόκια καταθέσεων και χρεώσεις υπηρεσιών, αλλά σημείωσε πως «το τραπεζικό σύστημα μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα».

: Skai.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό