23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

7.000 νοσηλευτές απεργούν ζητώντας προσλήψεις και ασφαλείς συνθήκες εργασίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Περισσότεροι από 7.000 νοσηλευτές σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης αποχώρησαν από την εργασία τους τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού προκαλούν εκτεταμένη επαγγελματική εξουθένωση και εμποδίζουν την ικανότητά τους να φροντίζουν σωστά τους ασθενείς τους.

Οι νοσηλευτές λένε ότι εργάζονται πολλές ώρες σε μη ασφαλείς συνθήκες χωρίς να πληρώνονται επαρκώς – ένα απόφθεγμα που επαναλαμβάνεται από πολλές άλλες απεργίες νοσηλευτών σε όλη τη χώρα κατά το τελευταίο έτος. Το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους νοσηλευτές δήλωσε ότι η προσφορά αύξησης των μισθών κατά 19% δεν είναι αρκετή για να λύσει τις ελλείψεις προσωπικού.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά απεργιών στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης τα τελευταία χρόνια. Τα μέλη του συνδικάτου που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της τριετούς μάχης με την πανδημία του co λένε ότι το σύστημα δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει με τις εκτεταμένες ελλείψεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια εκείνων των ετών.

REUTERS/Andrew Kelly

Αν και τις τελευταίες ημέρες είχαν επιτευχθεί προσωρινές συμφωνίες που κάλυπταν τους νοσηλευτές σε διάφορα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων συμφωνιών αργά το βράδυ της Κυριακής, οι συνομιλίες με το νοσοκομείο Mount Sinai στο Upper East Side του Μανχάταν και σε τρεις τοποθεσίες του Montefiore Medical Center στο Μπρονξ απέτυχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

“Μετά από διαπραγματεύσεις μέχρι αργά τη νύχτα στο νοσοκομείο Montefiore και στο νοσοκομείο Mount Sinai χθες, δεν επιτεύχθηκε καμία προσωρινή συμφωνία. Σήμερα, περισσότεροι από 7.000 νοσηλευτές σε δύο νοσοκομεία απεργούν για δίκαιες συμβάσεις που βελτιώνουν τη φροντίδα των ασθενών”, ανέφερε η Ένωση Νοσηλευτών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Εκατοντάδες νοσηλευτές και υποστηρικτές βρίσκονταν στην πικετοφορία μπροστά από το Mount Sinai νωρίς το πρωί της Δευτέρας, γεμίζοντας δύο οικοδομικά τετράγωνα, ενώ ο αριθμός των πικετοφοριών συνέχισε να αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού. Η γραμμή περιφρούρησης ξεχύθηκε στον δρόμο, εμποδίζοντας μερικές φορές την κυκλοφορία. Στο Montefiore, οι διαδηλωτές φώναζαν “Η ασφαλής στελέχωση σώζει ζωές”. Οι διερχόμενοι οδηγοί και στα δύο νοσοκομεία κορνάριζαν σε ένδειξη συμπαράστασης, προκαλώντας επευφημίες από τις απεργιακές γραμμές.

REUTERS/Andrew Kelly

“Αγωνιζόμαστε για εργασία υπό ασφαλέστερες συνθήκες”, δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ο Warren Urquhart, νοσηλευτής μεταμοσχεύσεων στο Mount Sinai, ενώ βρισκόταν στη γραμμή απεργίας. “Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε κάθε μέρα. Κάτι δεν πάει καλά μέσα στο νοσοκομείο. Γι’ αυτό βρισκόμαστε έξω από το νοσοκομείο”.

Η Doreen Chulon, νοσηλεύτρια στο νευρολογικό τμήμα του Montefiore που εργάζεται στο νοσοκομείο εδώ και 15 χρόνια, δήλωσε ότι οι νοσηλευτές στο τμήμα της αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς διαλείμματα ή χρόνο για γεύματα. “Είμαστε εξαντλημένοι. Είμαστε εξαντλημένοι την επόμενη μέρα”, είπε.

Και τα δύο νοσοκομεία επέκριναν το συνδικάτο επειδή προχώρησε σε απεργία αντί να δεχτεί προσφορές που περιέγραψαν ως παρόμοιες με αυτές που το συνδικάτο δέχτηκε τις τελευταίες 10 ημέρες σε άλλα νοσοκομεία της πόλης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό