18.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

5.300 εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπήκαν στην πλατφόρμα σε 24 ώρες

Ειδήσεις Ελλάδα

Πάνω από 5.300 εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπήκαν την πρώτη ημέρα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να δηλώσουν την απασχόληση τους.

Υπενθυμίζεται ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι ανέρχονται σε περίπου 100.000, ενώ σήμερα δηλώνουν την απασχόληση τους μόλις οι 36.000.

Οι συνταξιούχοι που απασχολούνται ως μισθωτοί θα έχουν κράτηση ύψους 10% στην αμοιβή της εργασίας τους, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση θα καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ τις μηνιαίες εισφορές τους (για κύρια και επικουρική) με προσαύξηση 40% και αν η απασχόληση εκείνων είναι σε ελεύθερο επάγγελμα θα καταβάλουν την εισφορά κύριας ασφάλισης με προσαύξηση 50%.

Για τους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους και όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, τα έσοδα από την προσαύξηση των εισφορών θα εισπράττονται μέσα από τη μηνιαία ειδοποίηση του ΕΦΚΑ.

Για τους μισθωτούς, η απόδοση της κράτησης 10% υπέρ του ΕΦΚΑ θα γίνεται μέσω των ΑΠΔ που υποβάλλουν οι εργοδότες κάθε μήνα για το προσωπικό που απασχολούν.

Είναι σημαντικό, επίσης, να τονιστεί ότι το νέο καθεστώς είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ΑμεΑ, καθώς θα μπορούν να απασχολούνται χωρίς την επιβάρυνση 10% επί του ετήσιου εισοδήματός τους. Οι συντάξεις αναπηρίας θα καταβάλλονται ανεξάρτητα του ύψους του εισοδήματος/αποδοχών και της περιστασιακής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό