24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

40 νεκροί από νέο ναυάγιο με μετανάστες στην κεντρική Μεσόγειο

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαράντα άνθρωποι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους σε νέο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες που σημειώθηκε στην κεντρική Μεσόγειο, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Η μεγάλη ξύλινη βάρκα στην οποία επέβαιναν είχε αποπλεύσει την περασμένη εβδομάδα από τη Λιβύη με προορισμό την Λαμπεντούζα, όπου δεν έφτασε ποτέ.

Η La Repubblica γράφει ότι το νέο αυτό ναυάγιο οφείλεται, πιθανότατα, στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή τις τελευταίες ημέρες και ότι παρά τον συναγερμό που σήμανε η ομάδα Alarm Phone και την απογείωση δύο αεροσκαφών του Frontex και ενός της ιταλικής ακτοφυλακής, δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν ναυαγοί.

Το 2023 έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Μεσόγειο, τουλάχιστον 2.271 μετανάστες και πρόσφυγες.

Όπως είχε ανακοινώσει στα τέλη Δεκεμβρίου το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στη χώρα στη διάρκεια του 2023 αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στη διάρκεια του 2023 έφθασαν στην Ιταλία 155.754 μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους πάνω από 17.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ στη διάρκεια του 2022 ο αριθμός τους ήταν 103.846.

Σύμφωνα με το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών, οι αφίξεις κορυφώθηκαν τον Αύγουστο του 2023, καθώς στη διάρκεια του τελευταίου μήνα του περασμένου καλοκαιριού έφασαν στη χώρα 25.673 μετανάστες.

Το Σεπτέμβριο του 2023, ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Φιλίπο Μανίνο, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την ιταλική κυβέρνηση να παρέμβουν άμεσα για να μειωθεί ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί.

«Δείξαμε πάντα μεγάλη αλληλεγγύη και ανθρωπιά, αλλά είμαστε μια μικρή περιοχή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης», είχε τονίσει ο Μανίνο, ο οποίος κήρυξε εκείνη την περίοδο το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό