22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

4 φράσεις που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στα παιδιά σας αν θέλετε να τρώνε υγιεινά

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα από τα πιο συχνά παράπονα των γονιών είναι πως τα παιδιά τους δεν τρώνε αρκετά λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές ή αρνούνται να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Η Τζένιφερ Άντερσον, ειδική σε θέματα δημόσιας υγείας με σπουδές στο Johns Hopkins School of Public Health, εξηγεί στο CNBC ότι οι γονείς πρέπει να δημιουργούν ένα ευχάριστο και φιλόξενο περιβάλλον φαγητού για τα παιδιά τους, αλλά και να αποφεύγουν αυστηρά 4 φράσεις, που συνηθίζουν πολλοί να χρησιμοποιούν.

1. «Μπορείς να φας γλυκό αφού φας το μπρόκολό σου»

Όταν χρησιμοποιείτε γλυκά για να πείσετε ένα παιδί να φάει κάτι, το μόνο που ακούει είναι: «Για να ξέρεις, το μπρόκολο είναι κακό. Είναι τόσο κακό που πρέπει να σε δωροδοκήσω για να το φας».

Τι να πείτε αντ ‘αυτού: «Μπορείς να φας το μπρόκολο όταν είσαι έτοιμος».

Αυτό τους δίνει ακόμα μια επιλογή και συχνά λειτουργεί καλύτερα από οποιαδήποτε δωροδοκία. Το να κάνετε τις ώρες των γευμάτων παιχνιδιάρικες μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να ασχοληθούν με τα τρόφιμα που δεν τους αρέσουν ακόμη, με τους δικούς τους όρους.

Για παράδειγμα, μπορείτε να προσποιηθείτε ότι το μπρόκολο σας είναι μικρόφωνο και να του τραγουδήσετε πριν το φάτε.

2. «Αν είσαι ήσυχος/η, θα σου δώσω ένα μπισκότο»

Εδώ είναι μια άλλη φράση που βάζει τα γλυκά στο βάθρο. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τα σνακ με ζάχαρη ως ανταμοιβή, τόσο ψηλότερα ανεβαίνουν σε αυτό το βάθρο. Το παιδί σας θα αρχίσει να νιώθει ότι θέλει γλυκά για να αισθανθεί καλύτερα.

Τι να πείτε αντ ‘αυτού: «Μπορούμε να παίξουμε το αγαπημένο σας παιχνίδι απόψε αν είσαι ήσυχος».

Επιλέξτε ανταμοιβές χωρίς φαγητό και απολαύστε μπισκότα με το παιδί σας όταν θέλει να έχει μπισκότα (και όχι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις).

3. «Πρέπει να δαγκώσεις ακόμα μια μπουκιά για να μπορέσεις να πεις όχι»

Αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σε: «Δεν μπορείς να πεις “όχι”, ανεξάρτητα από το πώς νιώθεις».

Το να αναγκάζετε το παιδί σας να φάει μπορεί να του μάθει να αγνοεί αυτό το αίσθημα πείνας και πληρότητας. Και καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να δυσκολεύονται να πουν «όχι» σε πράγματα με τα οποία νιώθουν άβολα.

Τι να πούμε αντ ‘αυτού: «Λέμε «όχι, ευχαριστώ» όταν δεν θέλουμε να φάμε κάτι».

Αντί να κάνετε το παιδί σας να πιάσει άλλη μια μπουκιά, διδάξτε του πώς να αρνείται ευγενικά το φαγητό.

4. «Θα ήμουν ευτυχής αν έτρωγες άλλες τρεις μπουκιές»

Οι γονείς μπαίνουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν αυτή τη φράση όταν ανησυχούν ότι τα παιδιά τους δεν τρώνε αρκετά για να λάβουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Αλλά διδάσκει μόνο στα παιδιά ότι πρέπει να αναπτύξουν καλές διατροφικές συνήθειες για να τους κάνουν ευτυχισμένους, ενώ θα πρέπει πραγματικά να εστιάζουν στο πώς βοηθά τον δικό τους οργανισμό. Εξηγήστε στο παιδί σας τι κάνει η υγιεινή διατροφή στο σώμα του, δίνοντάς του στοιχεία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό