23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

4ο καλύτερο πρωινό στον κόσμο. Πού θα βρεις τις καλύτερες στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις «τοπ» κουζίνες του πλανήτη από το Taste Atlas, η Ελλάδα απέσπασε ακόμη μία διάκριση, αυτή τη φορά για την μπουγάτσα.

Ειδικότερα, στην κατηγορία «Το καλύτερο πρωινό του κόσμου για το 2023», η μπουγάτσα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με βαθμολογία 4,58.

«Η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, χωριάτικη ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο ζαχαροπλαστικής με γέμιση κρέμας σιμιγδαλιού, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί. Το όνομα του πιάτου είναι παράγωγο της οθωμανικής λέξης πογάτσα, που δηλώνει μια πίτα γεμάτη με τυρί», σημειώνει ο διαδικτυακός οδηγός γαστρονομίας, Taste Atlas.

«Η μπουγάτσα έχει προέλευση από τη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ελληνική, και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η μπουγάτσα εξελίχθηκε ώστε να ενσωματώνει ένα λεπτό, χειροποίητο φύλλο ζαχαροπλαστικής. Καθώς πολλοί Τούρκοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, η μπουγάτσα έγινε σπεσιαλιτέ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης», αναφέρει το Taste Atlas και τονίζει ότι «σήμερα τις πίτες τις βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σε εξειδικευμένα μαγαζιά που ονομάζονται μπουγατσοπωλεία, που πωλούν αποκλειστικά μπουγάτσες».

Bougatsa is the #4 best breakfast in the world in 2023. View complete TasteAtlas Awards 23/24 lists: https://t.co/OA8VeDecZt

Bougatsa is a traditional, rustic Greek pie consisting of a phyllo pastry layered with a filling of semolina custard, although there are variations with… pic.twitter.com/a4DGRVeNeK

— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 26, 2023

Το πιάτο που αναδείχθηκε στην πρώτη θέση των καλύτερων πρωινών του κόσμου είναι από τη Σερβία.

Aποτελείται από ένα παραδοσιακό ψωμί (lepinja) που κόβεται στη μέση, επικαλύπτεται με παχύρρευστη κρέμα (kajmak) και ολοκληρώνεται με ένα αυγό. Ο συνδυασμός ψήνεται για λίγο και πρέπει να περιχυθεί με ένα μείγμα ζεστών σταγόνων κρέατος, το οποίο είναι τοπικά γνωστό ως pretop.

Komplet lepinja 🇷🇸 is the best breakfast in the world in 2023. View complete TasteAtlas Awards 23/24 lists: https://t.co/OA8VeDecZt

This delicacy consists of a traditional flatbread (lepinja) that is cut in half, coated in thick cream (kajmak), and topped with an egg. The… pic.twitter.com/9F5kVCleXP

— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 17, 2023

Από τα δημοφιλή γλυκά στην Ελλάδα

Η μπουγάτσα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στην Ελλάδα και κάθε περιοχή έχει τις δικές της παραδοσιακές συνταγές. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα ποια είναι η καλύτερη μπουγάτσα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, με βάση τις κριτικές των πελατών και την παράδοση, τα παρακάτω καταστήματα θεωρούνται από τα καλύτερα για μπουγάτσα:

Select, Γιάννενα: Η παραδοσιακή μπουγάτσα του “Select” με κρέμα και κανέλα είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Το μπουγατσοπωλείο λειτουργεί από το 1964 και η συνταγή της μπουγάτσας έχει περάσει από γενιά σε γενιά.Μπουγάτσα Μπαντής, Θεσσαλονίκη: Η μπουγάτσα του “Μπαντή” είναι γνωστή για το αέρινο φύλλο της και την πλούσια κρέμα της. Το μπουγατσοπωλείο λειτουργεί από το 1969 και προσφέρει μεγάλη ποικιλία από μπουγάτσες, γλυκές και αλμυρές.Μπουγάτσα Κατσέλη, Θεσσαλονίκη: Η μπουγάτσα του “Κατσέλη” είναι άλλη μια παραδοσιακή επιλογή με πλούσια κρέμα. Το μπουγατσοπωλείο λειτουργεί από το 1998 και προσφέρει επίσης μεγάλη ποικιλία από τυρόπιτες και άλλα γλυκά.Ζάχαρη & Κανέλα, Αθήνα: Η μπουγάτσα του “Ζάχαρη & Κανέλα” είναι μια πιο σύγχρονη εκδοχή της κλασικής συνταγής. Το μπουγατσοπωλείο λειτουργεί από το 2015 και προσφέρει μια ποικιλία από μπουγάτσες, γλυκές και αλμυρές, με διάφορες γεμίσεις.Ο Σάββας, Αθήνα: Η μπουγάτσα του “Σάββα” είναι μια δημοφιλής επιλογή για πρωινό ή σνακ. Το μπουγατσοπωλείο λειτουργεί από το 1980 και προσφέρει μεγάλη ποικιλία από μπουγάτσες, γλυκές και αλμυρές.

Φυσικά, η καλύτερη μπουγάτσα είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Κάντε μια βόλτα σε κάποια από τα παραπάνω καταστήματα και δοκιμάστε μόνοι σας για να δείτε ποια είναι η αγαπημένη σας.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό