21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

26 χρόνια προσφοράς και ελπίδας στα παιδιά όλου του κόσμου

Ειδήσεις Ελλάδα

Αποστολή Τελ Αβίβ: Ανθή Αγγελοπούλου

Για 26 χρόνια, ένα παγκόσμιο δίκτυο γιατρών, μελών της οικογένειας, εθελοντών και υποστηρικτών του Save a Child’s Heart (SACH) στο Τελ Αβίβ προσφέρει σωτήρια καρδιακή φροντίδα σε παιδιά που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο.

Εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης σύμφωνα με τα στατιστικά και δυστυχώς πολλά εξ αυτών δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία. Το Save children’s heart στήθηκε στο Ισραήλ και μπορεί να προσφέρει τη βοήθεια του διεθνώς στα παιδιά που έχουν ανάγκη. «Ταξιδεύουμε και χειρουργούμε με τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε μέσα στην ίδια τη χώρα ή αλλιώς βρίσκουμε τα παιδιά που έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας και τα μεταφέρουμε στο Ισραήλ» επισημαίνει η Tamar ShapiraDeputy Executive Director Director of International & Public Relations του Ιδρύματος.

Πώς ξεκίνησες το όραμα αυτό;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δρ Amram (Ami) Cohen, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον, DC και πήρε πτυχίο ιατρικής από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στη δεκαετία του 1980, εκπαιδεύτηκε στον στρατό των ΗΠΑ στο Ιατρικό Κέντρο Στρατού Walter Reed. Και ενώ βρισκόταν σε μια περιοδεία στην Κορέα το 1988, γνώρισε μια γυναίκα την Harriet Hodges που βοηθούσε τα παιδιά της Κορέας που έπασχαν από καρδιακή νόσο να λάβουν ιατρική φροντίδα και η οποία τον παρακάλεσε να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του για να τα θεραπεύσει. Με την άδεια του στρατού άρχισε να κάνει χειρουργικές επεμβάσεις και κάπως έσπειρε ο ίδιος τους σπόρους για ένα πρόγραμμα που θα γινόταν το έργο της ζωής του στη συνέχεια. Μετά τη μετανάστευση στο Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1992, ο Ami εντάχθηκε στο προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου Wolfson.

Το Save a Child’s Heart δημιουργήθηκε το 1995 όταν ένας Αιθίοπας γιατρός επικοινώνησε με τον Δρ Ami Cohen αφού τον παρέπεμψε ένας κοινός φίλος. Ζήτησε τη βοήθεια του Δρ Κοέν με δύο παιδιά που χρειάζονται απεγνωσμένα εγχείρηση καρδιάς. Ο Άμι είπε ναι και οργάνωσε την έγκριση πτήσεων από το νοσοκομείο και στέγασε τα παιδιά στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους.

Μέσω του Save a Child’s Heart άρχισε να φέρνει παιδιά από όλο τον κόσμο που χρειάζονται καρδιακή φροντίδα στο Ισραήλ για δωρεάν θεραπεία.

Το 1996 έφτασαν στο ίδρυμα τα δύο πρώτα παιδιά από την Αιθιοπία για να χειρουργηθούν ενώ, το 2000 ξεκίνησαν και οι πρώτες αποστολές στην Αιθιοπία. Σήμερα ο Δρ. Fitdum Argan Abebe που είναι από την Αιθιοπία συνεργάζεται με το Save a Child’s Heart . Όπως μας είπε ο ίδιος, μετά από πέντε χρόνια εκπαίδευσης είναι σε θέση να προσφέρει στα παιδάκια της Αφρικής τη θεραπεία που έχουν ανάγκη…να σώσει τις καρδούλες τους…Πρόκειται για δύσκολες αποστολές και μια εξαιρετικά δύσκολη ζωή. Του υποσχέθηκα να τον ακολουθήσω σε μια από αυτές για να δω από κοντά το έργο τους…αυτοί είναι οι νέοι ήρωες στις ζωές μας

Το 2001 ο ξαφνικός και τραγικός θάνατος του Dr. Ami Cohen στο Κιλιμάντζαρο δεν ήταν και το τέλος της αποστολή του αφού το νοσοκομείο – ίδρυμα συνεχίζει μέχρι σήμερα το σημαντικό έργο του.

Το πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια έχει συμπεριλάβει παιδάκια εκτός από Αιθιοπία, από τη Ζανζιβάρη, την Κένυα, τη Ζάμπια, τη Λουάντα, το Ιράκ, το Κόσοβο, τη Συρία, την Τανζανία, τη Ρουμανία, τη Μέση Ανατολή, το Ουζμπεκιστάν, την Ουκρανία ακόμα και από την Παλαιστίνη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η αγάπη και η φροντίδα για τα παιδιά είναι πέρα και πάνω από κάθε αντιπαράθεση.

Δημιουργήθηκε μάλιστα ένα πρόγραμμα το Heart of the Matter που ξεκίνησε μαζί με το Πρόγραμμα Σύμπραξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ειρήνη. Αυτό το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων παρέχοντας ευκαιρίες για δέσμευση, εστιάζοντας στον κοινό στόχο της βελτίωσης της παιδιατρικής καρδιακής φροντίδας για τα παιδιά της Παλαιστίνης.

Στο νοσοκομείο σήμερα εργάζεται και η Enas Kabar. Είναι γιατρός και το σπίτι της είναι στη Λωρίδα της Γάζας όπου μένουν τα παιδιά της γιατί η ίδια τα βλέπει μια δυο φορές την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες μέρες με δυσκολίες περνά στο Ισραήλ και πάει στο νοσοκομείο όπου εκπαιδεύεται στο να βοηθά παιδάκια. Έτσι κάθε παιδάκι που χρειάζεται εγχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ενημερώνει το νοσοκομείο και γίνεται ειδική αποστολή για να μεταφερθεί για την επέμβαση.

Μέχρι το τρέχων έτος,  πάνω από 6.000 παιδιά έχουν γίνει καλά με το 50% να είναι από τη Γάζα και την Παλαιστίνη, ενώ, πάνω από 400 παιδιά έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στο νοσοκομείο τον επόμενο χρόνο. Τα παιδιά συνοδεύονται συνήθως από ένα άτομο της οικογένειας τα έξοδα του οποίου αναλαμβάνει το νοσοκομείο όπως και τα έξοδα για όποια ιατρική πράξη χρειαστεί το παιδί. Το έργο στηρίζεται ως επι το πλείστων από τις δωρεές και από το υπουργείο Υγείας. Το κόστος για κάθε παιδί αγγίζει τα 15.000 δολάρια.

Πού φιλοξενούνται τα παιδιά και οι μαμάδες

Τον Οκτώβριο του 2011 ο Οργανισμός έφτιαξε ένα μοντέρνο, γεμάτο φως κτήριο στην οδό Haviva Reik 16, έναν ήσυχο οικιστικό δρόμο στο Holon, περίπου 15 λεπτά οδικώς από το WMC το HERITAGE CHILDREN’S HOME. Εκεί στεγάζονται τα διοικητικά γραφεία της SACH, ενώ, υπάρχουν χώροι διαμονής για 60 παιδιά, μητέρες, νοσοκόμες και επαγγελματίες υγείας. Με κοινόχρηστους χώρους τραπεζαρίας και σαλονιού, αίθουσα παιχνιδιών, μεγάλη κοινόχρηστη κουζίνα και καταλύματα για εθελοντές και ασκούμενους ιατρούς που έρχονται από όλο τον κόσμο, το Children’s Home λειτουργεί ως ένα σπίτι μακριά από το σπίτι για παιδιά που υποβάλλονται σε σωτήριες καρδιακές επεμβάσεις. Στους κήπους του συναντήσαμε τα παιδιά και τις μαμάδες τους που μας υποδέχθηκαν με ανοιχτές καρδιές και πολλά χαμόγελα. Μας περιέγραψαν τα προβλήματα υγείας τους, έπαιξαν μαζί μας και χόρεψαν και παρότι όπως μας είπαν ανυπομονούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να είναι υγιή στενοχωριούνται που χάνουν τους φίλους και τις φίλες που έκαναν καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας τους.  Η Mecri από την Ουγκάντα μας εξήγησε ότι ήταν τυχερή που ένα φίλος της ο οποίος είχε διασυνδέσεις με τα Ιεροσόλυμα της μίλησε για το  Save a Child’s Heart και έτσι κατάφερε να φέρει το παιδάκι της να χειρουργθεί.

Μεγάλη όμως είναι η προσφορά των εθελοντών στο ίδρυμα. Η νεαρή Morgan από τη Νέα Υόρκη είναι σπουδάστρια και εθελόντρια στο σπίτι των παιδιών εδώ και 5 μήνες. Όπως μας είπε, νιώθει πολύ μεγάλη ευτυχία που η ζωή της έδωσε τη δυνατότητα να προσφέρει σε αυτά τα παιδιά και θα ήθελε να καταφέρει στο μέλλον να ξανάρθει να βοηθήσει.

Τα παιδιά σού δίνουν πάντα ελπίδα

Το Save child’s hearts ένα μαγικό μέρος που γιατροί και εθελοντές προσπαθούν να σώσουν άρρωστα παιδάκια. Έχει βραβευθεί με το βραβείο Φιλίας της Κινεζικής κυβέρνησης, με το προεδρικό βραβείο για τον εθελοντισμό από τον αείμνηστο Shimon Peres, το βραβείο του ΟΗΕ  κλπ.

Το μεγαλύτερο βραβείο όμως το λαμβάνουν όπως λένε οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα από τα ίδια τα παιδιά. Για παράδειγμα, η μικρή Σαμπρίνα που βρήκε την υγεία της μέσα στο νοσοκομείο τώρα ήρθε η εποχή που παντρεύεται και έχει καλέσει το προσωπικό του νοσοκομείου στο γάμο της. Αυτό είναι η μεγάλη ανταμοιβή για όσους προσφέρουν στα παιδιά.

«Παρά τις προκλήσεις του 2020, τηρήσαμε την υπόσχεσή μας ότι όσο τα παιδιά με ρευματικές και συγγενείς καρδιοπάθειες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να υποφέρουν χωρίς πρόσβαση σε περίθαλψη, θα τα θεραπεύουμε, θα εκπαιδεύουμε επαγγελματίες ιατρούς και θα ανεβάζουμε το επίπεδο της παιδικής καρδιακής φροντίδας παγκοσμίως» μας εξηγεί η Tamar Shapira Deputy Executive Director Director of International & Public Relations του Ιδρύματος.

Και το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα με το νοσοκομείο Παίδων Sylvan Adams και το Διεθνές Κέντρο Καρδιολογικής Φροντίδας Ida Cabakoff για την Save a Child’s Heart στο Ισραήλ. Ακολουθώντας τα χνάρια των ιδρυτών τους, η δεύτερη και η τρίτη γενιά των επαγγελματιών ιατρών συνεχίζουν το σωτήριο έργο της Save a Child’s Heart.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό