20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

25 πολιτείες στηρίζουν το Τέξας κατά του Μπάιντεν για τη φύλαξη των συνόρων

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ  αποφάνθηκε αυτή την εβδομάδα εναντίον του κυβερνήτη του Τέξας , Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος έχει τοποθετήσει συρματόπλεγμα κατά μήκος χιλιομέτρων στα σύνορα με το Μεξικό  σε μία προσπάθεια να εμποδίσει τις άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές ροές.

Το τελευταίο διάστημα η προσοχή επικεντρώνεται σε ένα σημείο των συνόρων σε ένα μικρό τμήμα του ποταμού Ρίο Γκράντε που έχει γίνει ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία για τους Μετανάστες  που περνούν παράνομα από το Μεξικό.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης “Lone Star”, ο κ. Άμποτ προσπάθησε να εμποδίσει ή να αποτρέψει την είσοδο στην πολιτεία του, μεταξύ άλλων με την εγκατάσταση περίπου 48 χιλιομέτρων (30 μιλίων) συρματοπλεγμάτων κατά μήκος της πόλης Eagle Pass.

Μόνο τον Δεκέμβριο ένα ρεκόρ 300.000 και πλέον παράνομων μεταναστών πέρασε τα σύνορα. Σημειώνεται πως 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες παρανόμως από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2021.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης έχει υποσχεθεί να προσθέσει περισσότερα συρματοπλέγματα για να πατάξει αυτό που αποκαλεί εισβολή. Αντίστοιχα ο ίδιος αλλά και η Δικαιοσύνη του Τέξας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και αρνήθηκαν σε αξιωματούχους της ομοσπονδιακής συνοριοφυλακής να βρεθούν στα σύνορα επικαλούμενη το δικαίωμα του Τέξας να αυτοπροστατευτεί από τις μεταναστευτικές ροές.

Οι εξελίξεις αυτές ωστόσο και η συνεπακόλουθη πολιτική αντιπαράθεση έχουν επιφέρει έναν μίνι διχασμό στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, 25 Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες εξέδωσαν κοινή δήλωση αλληλεγγύης προς τον κ. Άμποτ για το γεγονός ότι «ανέλαβε να προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες από τα ιστορικά επίπεδα παράνομων μεταναστών, θανατηφόρων ναρκωτικών όπως η φαιντανύλη και τρομοκρατών που εισέρχονται στη χώρα μας».

Στη δήλωση του ο Άμποτ, είπε ότι η αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν να «προστατεύσει κάθε Πολιτεία από εισβολή, όπως αναφέρεται στο άρθρο IV, παράγραφος 4 του Συντάγματος, ενεργοποιήσαμε το άρθρο Ι, παράγραφος 10, ρήτρα 3, το οποίο επιφυλάσσει σε αυτή την Πολιτεία το δικαίωμα της αυτοάμυνας».

Συνέχισε δε λέγοντας «Για τους λόγους αυτούς, έχω ήδη κηρύξει εισβολή σύμφωνα με το άρθρο Ι, § 10, ρήτρα 3 για να επικαλεστώ τη συνταγματική εξουσία του Τέξας να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τον εαυτό του. Αυτή η εξουσία είναι ο υπέρτατος νόμος της χώρας και υπερισχύει οποιουδήποτε αντίθετου ομοσπονδιακού νόμου». Ο Άμποτ δήλωσε ότι «η Εθνική Φρουρά του Τέξας, το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας και άλλο προσωπικό του Τέξας ενεργούν βάσει αυτής της εξουσίας, καθώς και του πολιτειακού νόμου, για την ασφάλεια των συνόρων του Τέξας».

Βίντεο με τις αφίξεις των μεταναστών

Παράλληλα με την πίεση στα σύνορα, οι Αμερικανοί στα social media αναμεταδίδουν με φρενήρη ρυθμό βίντεο από τα σύνορα στις νότιες πολιτείες τα οποία απεικονίζουν παράνομους μετανάστες να εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος ακόμη και υπό την εποπτεία των αμερικανικών αρχών χωρίς να παρεμποδίζονται, την ώρα που η αυθεντικότητά τους ελέγχεται. Σε άλλα βίντεο παρουσιάζεται η αυστηρή φύλαξη των συνόρων από τις δυνάμεις του Τέξας.

«Αντάρτικο» από το Τέξας κατά του Μπάιντεν

Υπό το βάρος των εξελίξεων γενικός εισαγγελέας του Τέξας απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν να δοθεί πλήρης πρόσβαση στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους μετανάστευσης σε ένα πάρκο κατά μήκος των νότιων συνόρων, το οποίο η πολιτειακή Εθνοφρουρά έχει αποκλείσει με συρματόπλεγμα, φράχτες και στρατιώτες.

Ο Τεξανός γενικός εισαγγελέας δεσμεύτηκε να συνεχίσει «τις προσπάθειες του Τέξας για την προστασία των νότιων συνόρων του απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να υπονομεύσει το συνταγματικό δικαίωμα αυτοάμυνας της Πολιτείας».

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ καταφέρεται εναντίον του Τζο Μπάιντεν και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επισημαίνοντας πως είναι δικαίωμα του Τέξας να αυτοπροστατευθεί και πως η κεντρική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να εμποδίσει τις παράνομες αφίξεις.

Ο Άμποτ και άλλοι αξιωματούχοι του Τέξας έχουν υποστηρίξει ότι οι ενέργειες της πολιτείας έχουν σχεδιαστεί για να αποθαρρύνουν τους μετανάστες από το να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, κατηγορώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει τις μη εξουσιοδοτημένες διελεύσεις. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι το Τέξας εμποδίζει τους πράκτορες της Συνοριοφυλακής να περιπολούν στο Ρίο Γκράντε, να επεξεργάζονται τους μετανάστες και να βοηθούν όσους μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ενώ ο Λευκός Οίκος έχει αποκαλέσει την πολιτική του απάνθρωπη και αντιπαραγωγική, ο Άμποτ έχει υποστηρίξει ότι υπερασπίζεται την πολιτεία του από μια “εισβολή” και οι ενέργειές του στο Eagle Pass έχουν λάβει την υποστήριξη άλλων Ρεπουμπλικανών κυβερνητών σε όλη τη χώρα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό