18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

21χρονος εθνοφρουρός ο εγκέφαλος της διαρροής εγγράφων του Πενταγώνου

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μία σύλληψη για τη διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου προχώρησε η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

Το FBI συνεχίζει την επιχείρησή του στο Νορθ Ντάιτον της Μασαχουσέτης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο συλληφθείς είναι ο 21 ετών Τζακ Τεϊσέιρα, μέλος της Εθνοφρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, ο οποίος -όπως μετέδωσαν νωρίτερα οι New York Times- φέρεται να είναι ο επικεφαλής της διαδικτυακής ομάδας στην οποία διέρρευσαν διαβαθμισμένα έγγραφα του Πενταγώνου.

«Πράκτορες του FBI συνέλαβαν τον Τεσέιρα νωρίτερα το απόγευμα, χωρίς να υπάρξουν απρόοπτα», ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, συμπληρώνοντας ότι θα οδηγηθεί σύντομα ενώπιον δικαστηρίου της Μασαχουσέτης.

WCVB-TV via ABC via REUTERS.

Ο 21χρονος συνελήφθη στο Νορθ Ντάιτον, μια αγροτική κοινότητα νότια της Βοστώνης. Θεωρείται επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά μιμίδια και βιντεοπαιχνίδια.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν βαριά οπλισμένους άνδρες να συνοδεύουν έναν νεαρό, που φορούσε γκρι μπλουζάκι και κόκκινο σορτς.

⚡️This is how a 21-year-old Jack Teixeira was arrested in connection with the leak of classified Pentagon data.

He is a member of the Massachusetts Air National Guard. Because Jack “loves guns,” FBI agents took enhanced security measures during the arrest. pic.twitter.com/MpgkEbwGTH

— Toronto Television / Телебачення Торонто (@tvtoront) April 13, 2023

Πεντάγωνο: Προμελετημένη εγκληματική ενέργεια

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, λίγο νωρίτερα χαρακτήρισε τη διαρροή αυτή «προμελετημένη εγκληματική ενέργεια».

Ο ίδιος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους, για περισσότερες διευκρινίσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει επίσημη προκαταρκτική έρευνα από την περασμένη εβδομάδα για τη διαρροή, ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί επί του παρόντος τον αντίκτυπο της ίσως πιο επιζήμιας δημοσιοποίησης απόρρητων αμερικανικών εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια.

ΗΠΑ: Τι αναφέρουν τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αρχές «πλησιάζουν» στην πηγή της διαρροής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε μεν «ανήσυχος» για την πρόσφατη διαρροή απόρρητων εγγράφων, αλλά δεν βλέπει ότι υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος από αυτήν.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN, NYT



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό