22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

177 πυρκαγιές τα τελευταία τρία 24ωρα – Ανασυντάσσουμε συνεχώς τις δυνάμεις και προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Διερευνώνται ήδη συγκεκριμένες καταγγελίες για την πρόκλησή τους»

«Η σημερινή μέρα μας βρίσκει ξανά αντιμέτωπους με τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές που δοκιμάζουν τη χώρα μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δυστυχώς δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τη ζωή. Μια γυναίκα στο Χοροστάσι Μαγνησίας κι ένας άνδρας στο Βελεστίνο. Απ’ την πρώτη στιγμή είχαμε πει πως πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτή παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα», τόνισε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην απώλεια του 34χρονου σμηναγού Χρήστου Μουλά και του 27χρονου ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη την ώρα του καθήκοντος και ενώ συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κάρυστο Ευβοίας. «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Οι λέξεις είναι μικρές για να περιγράψουν τη συντριβή και την οδύνη που νιώθει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας βλέποντας δύο νέα παιδιά να πέφτουν την ώρα του καθήκοντος υπερασπιζόμενοι τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών τους. Ο ηρωισμός τους δεν θα ξεχαστεί».

Εξέφρασε με οδύνη συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς και των δύο αξιωματικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας. «Η πατρίδα μας συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές», επεσήμανε και τόνισε ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς παραμένουν σε επιφυλακή ενώ διερευνώνται ήδη συγκεκριμένες καταγγελίες σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί κάποιες από τις πυρκαγιές.

«Συνολικά τα τελευταία τρία 24ωρα έχουν εκδηλωθεί 177 δασικές πυρκαγιές. Μόνο χθες ξέσπασαν 61 πυρκαγιές ενώ συνολικά εξελίσσονταν 90 μέτωπα σε όλη τη χώρα».

Εξήγησε ότι η αυξημένη θερμοκρασία σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάτι που όπως είπε είναι εμφανές και σε άλλες χώρες που πλήττονται από φωτιές. Στο σημείο αυτό εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων απέναντι στους πυροσβέστες που δίνουν άοκνα τη μάχη απέναντι στις φωτιές.

«Οι νέες συνθήκες μας υπαγορεύουν να ανασυντάσσουμε συνεχώς τις δυνάμεις μας και να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα», τόνισε επισημαίνοντας πως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός πρέπει να εξελίσσεται ανάλογα με τις επιταγές της νέας πραγματικότητας στην οποία βρισκόμαστε κι αυτό πράττει η κυβέρνηση αναφέροντας ότι ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών σε Ανατολική, Δυτική Αττική και Λουτράκι απ’ τα αρμόδια κλιμάκια ενώ αυτοψίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο νησί της Ρόδου όπου επιτρέπει η Πυροσβεστική.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς. «Πρόκειται για μια ιστορική πράξη εθνικής συναίνεσης, μια κίνηση που θα ενώσει τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας ευθυγραμμίζεται με πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού και βάζει τέλος στους πολίτες δύο ταχυτήτων.

Ακολούθως μίλησε για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις». Είπε ότι είναι «ένα νομοσχέδιο που εμπεριέχει το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Το νομοσχέδιο δίνει το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας ουσιαστική κοινωνική πολιτική, μειώνοντας τις ανισότητες, δημιουργώντας αναχώματα -μόνιμα ή έκτακτα- απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και όλα αυτά χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας». Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά σε όσα προβλέπει το νομοσχέδιο.

«Με τροπολογία που ψηφίστηκε μεταβιβάζονται ξανά στο Δημόσιο οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που κατείχε το Υπερταμείο, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι «το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό, όσο κι αν μερίδα της Αντιπολίτευσης προσπαθούσε να πείσει προεκλογικά με fake news τους πολίτες ότι θα κάναμε το ακριβώς αντίθετο».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται μέσω του gov.gr και συγκεκριμένα ειδικής ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας. Επίσης, οι υποψήφιοι που είχαν εγγραφεί στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου μέσω του gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο. Ευχόμαστε καλή αρχή στο νέο τους ξεκίνημα σε όλους τους υποψηφίους».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό