19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

12 ύποπτοι και 15 εταιρείες κατηγορούνται για μαζική απάτη ΦΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ε.ΕΠρώτο κατηγορητήριο στην Έρευνα Admiral: 12 ύποπτοι και 15 εταιρείες κατηγορούνται για μαζική απάτη ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Πόρτο (Πορτογαλία) κατέθεσε σήμερα κατηγορητήριο κατά 12 υπόπτων και 15 εταιρειών, μετά από έρευνα για ένα τεράστιο διασυνοριακό σύστημα απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που εκτείνεται σε περισσότερες από 30 χώρες, με την κωδική ονομασία Admiral.

Οι κατηγορούμενοι – δέκα Πορτογάλοι και δύο Γάλλοι – κατηγορούνται για σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, με βάση την πώληση ηλεκτρονικών ειδών, η οποία θεωρείται ότι διέπραξε διάφορα αδικήματα διακεκριμένης φορολογικής απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ενεργητικής και παθητικής διαφθοράς του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ 2016 και 2022. Πέντε από τους κατηγορούμενους τελούν υπό κράτηση, εκ των οποίων ένας σε κατ’ οίκον περιορισμό. Κατηγορούνται επίσης 14 εταιρείες εγγεγραμμένες στην Πορτογαλία και μία στην Κύπρο.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να χρησιμοποίησαν δίκτυο εταιρειών για να αποφύγουν την καταβολή ΦΠΑ κατά την εμπορία ηλεκτρονικών συσκευών, χρησιμοποιώντας πλαστά τιμολόγια και φορολογικές δηλώσεις. Το δίκτυο εκμεταλλεύτηκε τους κανόνες της ΕΕ για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών του –καθώς αυτές απαλλάσσονται από τον φόρο προστιθέμενης αξίας– χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα εμπόρων που δεν εκπλήρωσαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται επίσης για διοχέτευση των παράνομων κερδών σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε χώρες εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για να προσομοιώσουν την εγκληματική προέλευση των κερδών, επένδυσαν επίσης σε ακίνητα και στην πώληση προϊόντων πολυτελείας στην ΕΕ, συγκεντρώνοντας περιουσίες στην πορεία. Η ομάδα φέρεται να έχει βοηθηθεί από έναν ιδιωτικό τραπεζικό διευθυντή –μεταξύ των κατηγορουμένων– προκειμένου να παρακάμψει τους ισχύοντες κανόνες για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Εάν κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών. Οι κατηγορούμενες εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα μέχρι και το αναγκαστικό κλείσιμο.

Η εκτιμώμενη ζημιά μόνο στην Πορτογαλία ανέρχεται σε πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ. Οι εκτιμώμενες απώλειες για την ΕΕ και τους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών της ΕΕ που επηρεάζονται από τις υπό έρευνα δραστηριότητες, στο πλαίσιο της ναυαρχίδας της έρευνας Admiral, θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κατηγορητήριο ακολουθεί διετή έρευνα υπό την ηγεσία της EPPO. Δουλεύοντας μαζί διασυνοριακά, Ευρωπαίοι Εισαγγελείς, Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς, αναλυτές χρηματοοικονομικής απάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και εκπρόσωποι από την Europol, την Eurojust και τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου 16 κρατών μελών μπόρεσαν να ενώσουν τις κουκκίδες μεταξύ ενός δικτύου εταιρειών στην Πορτογαλία και 9000 άλλων εταιρειών. καθώς και περισσότερα από 600 άτομα που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα του Admiral, οι εγκληματικές δραστηριότητες εξαπλώθηκαν σε περισσότερες από 30 χώρες. Αυτά περιλαμβάνουν 16 κράτη μέλη που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σλοβακία – καθώς και η Ουγγαρία, Ιρλανδία, Πολωνία και Σουηδία. Η εμβέλεια επεκτάθηκε σε χώρες εκτός ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, της Κίνας, του Ντουμπάι, του Χονγκ Κονγκ, του Μαυρίκιου, της Σερβίας, των Σεϋχελλών, της Σιγκαπούρης, της Ελβετίας, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 29 Νοεμβρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου, διεξήγαγε ταυτόχρονα ερευνητικά μέτρα σε Βέλγιο, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία , συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 αναζητήσεων.

Ως αποτέλεσμα της έρευνας, συνελήφθησαν 14 ύποπτοι ως αρχηγοί του εγκληματικού σχήματος – πέντε από αυτούς παραμένουν προφυλακισμένοι. Οι αρχές κατέσχεσαν επίσης περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 59 εκατομμυρίων ευρώ, και συγκεκριμένα:

— 19 ακίνητα, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 46 εκατ. ευρώ— 26 αυτοκίνητα, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1,4 εκατ. ευρώ— Πάνω από 2,2 εκατ. ευρώ σε μετρητά— Πάνω από 6,7 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς— 26 ρολόγια πολυτελείας, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1,3 εκατ. ευρώ— 41 κοσμήματα, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 48.000 €— 23 τεμάχια επώνυμων προϊόντων, συνολικής εκτιμώμενης αξίας άνω των 90 000 €·— Μετοχές σε εταιρείες αξίας 520 000 €

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό