17.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

1.500 ζώα σκοτώθηκαν στις δοκιμές της «Neuralink» του Έλον Μασκ

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ακραία ταλαιπωρία» έζησαν οι πίθηκοι που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα, με 1.500 ζώα να έχουν σκοτωθεί, κατά τη διάρκεια δοκιμών του εργαστηρίου της «Neuralink», του Έλον Μασκ, σύμφωνα με την MailOnline.

Πριν από τρεις ημέρες ο Έλον Μασκ, έκανε ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) για να ανακοινώσει ότι εταιρεία εμφύτευσε με επιτυχία το πρώτο εγκεφαλικό τσιπ σε άνθρωπο και ο ασθενής αναρρώνει καλά. Στο δημοσίευμα πάντως, αναφέρεται ότι οι δοκιμαστικοί πίθηκοι δέχθηκαν εξαντλητικές επεμβάσεις στο κρανίο τους (έως και δέκα φορές για κάθε ζώο) προτού καταρρεύσουν κατά τη δοκιμή.

Τα αποδεικτικά έγγραφα έφτασαν στο μέσο από το Πανεπιστήμιο του Ντέιβις της Καλιφόρνια, το οποίο συνεργάστηκε με τη Neuralink σε δοκιμές για τρία χρόνια, από το 2017 έως το 2020.

Είναι ενδεικτικό ότι ένας πίθηκος γνωστός ως «Ζώο 8» είχε «ακρωτηριαστεί στα άκρα» και «είχε διάρροια τον πρώτο χρόνο της ζωής του», αναφέρουν οι γνωματεύσεις. Επιπλέον, το ζώο υποβλήθηκε σε βαζεκτομή.

Μια άλλη έκθεση αναφέρει ότι μια «τρύπα ραγάδας» δημιουργήθηκε στο κεφάλι του μέχρι να εμφανιστεί ο εγκέφαλος, το εμφύτευμα τοποθετήθηκε και δοκιμάστηκε και στη συνέχεια το ίδιο ζώο υποβλήθηκε σε ευθανασία.

Στα τουλάχιστον 1.500 ζώα που έχουν σκοτωθεί, περιλαμβάνονται πρόβατα και χοίροι, όπως έγινε ακόμη γνωστό.

Τον περασμένο μήνα μια ομάδα εκστρατείας ονόματι «Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική» ανέφερε ότι η Neuralink δρομολογούσε τη συμμετοχή σε δοκιμές τετραπληγικών έως 40 ετών, προχωρώντας με πειράματα και σε ανθρώπους, όπου ένας χειρουργός θα αφαιρούσε μέρος του κρανίου τους προτού ένα ρομπότ εμφυτεύσει 64 νήματα με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο.

Ερωτηθείς από το DailyMail.com σχετικά, εκπρόσωπος της ανωτέρω επιτροπής, είπε ότι ο Μασκ είχε «μακρύ ιστορικό παραπλάνησης του κοινού σχετικά με τις υποτιθέμενες εξελίξεις στη Neuralink».

Η δήλωση αναφέρει: «Η Neuralink έχει ένα καλά τεκμηριωμένο ιστορικό διεξαγωγής περιττών, ατημέλητων πειραμάτων σε πιθήκους, χοίρους, πρόβατα και άλλα ζώα που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά της.

Ως εκ τούτου, το κοινό θα πρέπει να συνεχίσει να είναι δύσπιστο για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα οποιασδήποτε συσκευής που παράγεται από την εταιρεία».

Προστίθεται δε, ότι «οι πραγματικές προθέσεις του Μασκ για τη Neuralink είναι ανησυχητικά σαφείς (…).

: ΕΡΤ, MailOnline

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό