16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ύποπτη για μολυσμένα εμφυτεύματα από εγκέφαλο πιθήκων, η εταιρεία του Μασκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Για παράνομη και μη ασφαλή διακίνηση εμφυτευμάτων με επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς καταγγέλλεται η Neuralink, η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Έλον Μασκ από την Επιτροπή Ιατρών Υπεύθυνης Ιατρικής (Physicians Committee of Responsible Medicine – PCRM)  που σκοπεύει να προσφύγει στην αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ

Σε επιστολή προς το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters, η PCRM δήλωσε ότι έχει στην διάθεσή της emails και άλλα έγγραφα που υποδηλώνουν διακίνηση εμφυτευμάτων που έχουν ληφθεί από  εγκεφάλους πιθήκων, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τα εμφυτεύματα ενδέχεται να μετέφεραν μολυσματικές ασθένειες κατά παράβαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, δήλωσε η PCRM.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι τα αρχεία που έλαβε ο όμιλος έδειξαν περιπτώσεις παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ο ανθεκτικός στα αντιβιοτικά σταφυλόκοκκος και ο ιός του έρπητα.

Πειράματα

Τα περιστατικά που αφορούσαν πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών μεταφοράς επικίνδυνων υλικών συνέβησαν το 2019, όταν η Neuralink – που αναπτύσσει εγκεφαλικό εμφύτευμα με το οποίο ελπίζει ότι θα βοηθήσει παράλυτους να περπατήσουν ξανά και θα θεραπεύσει άλλες νευρολογικές παθήσεις- συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Davis, για τη διεξαγωγή των πειραμάτων της σε πρωτεύοντα θηλαστικά, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η PCRM.

Ενώ η συνεργασία της Neuralink με το UC Davis έληξε το 2020, η PCRM δήλωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει να απασχολεί τον νευροχειρουργό που επέβλεψε τα πειράματα και πιθανότατα και άλλα μέλη που συμμετείχαν στο project

Επίσης ανέφερε ότι παθογόνοι μικροοργανισμοί μεταφέρθηκαν σε αφαιρεθέντα εμφυτεύματα από πιθήκους μετά από ελλιπή απολύμανση και κακές συνθήκες συσκευασίας.

Η PCRM, η οποία αντιτίθεται στη χρήση ζώων στην ιατρική έρευνα, δεν εντόπισε καμία βλάβη ως αποτέλεσμα αυτών των περιστατικών, αλλά δήλωσε ότι οι ενέργειες της Neuralink “ενδέχεται να θέτουν σοβαρό και συνεχή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”.

“Το καταγεγραμμένο ιστορικό της εταιρείας για πρόχειρες, μη ασφαλείς εργαστηριακές πρακτικές υποχρεώνει την DOT να διερευνήσει και να επιβάλει τα κατάλληλα πρόστιμα”, ανέφερε η PCRM στην επιστολή.

Η PCRM δήλωσε ότι βρήκε επίσης περιπτώσεις που φαίνεται να περιγράφουν υπαλλήλους του UC Davis που προέτρεπαν την άμεση εκπαίδευση σε θέματα βιολογικού κινδύνου για τους υπαλλήλους της Neuralink μετά από περιστατικά που είχαν προκαλέσει ανησυχίες για μόλυνση. Σε μια περίπτωση τον Απρίλιο του 2019, ένας υπάλληλος του UC Davis έγραψε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι το κέντρο θηλαστικών του πανεπιστημίου “κινδυνεύει” από “μολυσμένο υλικό από μαϊμούδες”.

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της με το UC Davis, η Neuralink απογοητεύτηκε για τον αργό ρυθμό των δοκιμών σε πρωτεύοντα θηλαστικά, δήλωσαν στο Reuters νυν και πρώην υπάλληλοι της εταιρείας, και έκτοτε δημιούργησε δικές της, εκτεταμένες, εσωτερικές εγκαταστάσεις δοκιμών σε ζώα.

Νέοι μπελάδες για τον Ελον Μασκ, η Neuralink ελέγχεται για βασανισμό πειραματόζωων

Παράλληλα, επειδή, η εταιρεία έχασε τις προθεσμίες που είχε θέσει ο Μασκ για να προχωρήσει σε δοκιμές σε ανθρώπους ασκήθηκαν πιέσεις στο προσωπικό για ταχύτερη πρόοδο γεγονός που συνέβαλε στο να γίνουν λάθη   ανέφερε το Reuters.

Εκπρόσωποι της Neuralink, συμπεριλαμβανομένου του Μασκ, και του Υπουργείου Μεταφορών δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού. Εκπρόσωπος του UC Davis αρκέστηκε να πει ότι το πανεπιστήμιο τηρεί όλους τους κανονισμούς για τους βιολογικούς κινδύνους και την ασφάλεια των εργαστηρίων.

Η Neuralink,, βρίσκεται από τον Δεκέμβριο υπό ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανές παραβιάσεις της ευημερίας των ζώων με πειράματα που προκάλεσαν άσκοπη ταλαιπωρία και θανάτους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό