22.4 C
Athens
Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Όταν το Μεάτσα έγινε… Φιλαδέλφεια και η γκολάρα του Ζαγοράκη (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Η τρίτη επίσκεψη της ΑΕΚ (εκτός αυτής του Οκτωβρίου το 2017, όπου η Ενωση έφυγε αλώβητη παίρνοντας 0-0 με τη Μίλαν) στο Τζουζέπε Μεάτσα (Σαν Σίρο) για αγώνα με την Ίντερ χαρακτηρίστηκε από μία εξίσου, όπως και οι προηγούμενες δύο, ηρωική εμφάνιση, αλλά και από μία ακόμα ήττα. Η ελληνική ομάδα κληρωνόταν κάθε δεκαπέντε χρόνια με την ομάδα του Μιλάνου (1971-72 Κύπελλο Πρωταθλητριών, 1986-87 και 2001-02 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και η Ίντερ κατάφερνε σε κάθε περίπτωση να παίρνει την πρόκριση.

Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η ΑΕΚ έπαιξε πρώτα φιλοξενούμενη. Το 1971 είχε προηγηθεί με τον Σπύρο Πομώνη, είχε χάσει με αποβολή τον Αποστόλη Τόσκα και στο τέλος ηττήθηκε με 4-1. Το 1986 είχε κρατήσει για πάνω από ένα ημίχρονο, αλλά στο τέλος λύγισε από τα γκολ του Ρουμενίγκε και του Αλτομπέλι. Και στην τελευταία περίπτωση, προηγήθηκε με γκολάρα του Θοδωρή Ζαγοράκη, όμως το σκορ γρήγορα ανατράπηκε και το ματς έληξε με 3-1.

Μπροστά σε περίπου τέσσερις χιλιάδες οπαδούς της (υπάρχει και σχετικό βίντεο) πριν από 20 χρόνια σαν σήμερα, η ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος μπήκε δυνατά στο Σαν Σίρο, απείλησε την Ίντερ από την αρχή και στο 8’ βρέθηκε να προηγείται με σουτ του Ζαγοράκη έξω από την περιοχή. Παρά την απουσία (από τον αγωνιστικό χώρο, αλλά όχι και από το γήπεδο) του Ντέμη Νικολαϊδη, η ΑΕΚ βρήκε γρήγορα το γκολ που τόσο ήθελε.

Δυστυχώς, όμως, δεν επέδειξε στη συνέχεια την απαιτούμενη προσοχή και συγκέντρωση στην άμυνα, με αποτέλεσμα να δεχθεί τρία γκολ: στο 14’ από ατομική ενέργεια και σουτ του μεγάλου Ξαβιέρ Τζανέτι, στο 37’ από σουτ του μετέπειτα παίκτη της (περαστικός τη σεζόν 2007-08) Μοχάμεντ Καλόν από τη Σιέρα Λεόνε και στο 56’ από κοντινό πλασέ του Νικόλα Βέντολα, μετά από τραγικό μαρκάρισμα του… καταστροφέα Φερούζεμ, του Βραζιλιάνου αμυντικού που έχασε έναν τίτλο σχεδόν μόνος του (σε εκείνη την καθοριστική ήττα με 4-3 από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ) και μετά έσερνε την ΑΕΚ και στη ΦΙΦΑ, κατηγορώντας τον πρώην εργοδότη του Μάκη Ψωμιάδη για πλαστογράφηση υπογραφής.

Στη ρεβάνς η ΑΕΚ έφερε 2-2 και αποκλείστηκε, όμως ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ και οι παίκτες του (όχι πάντως ο παροπλισμένος Γρηγόρης Γεωργάτος που δεν είχε παίξει σε κανέναν από τους δύο αγώνες) θυμούνται ακόμα πόσο τους είχε δυσκολέψει η ελληνική ομάδα. Οι δε οπαδοί της Ίντερ θα θυμούνται ακόμα την κιτρινόμαυρη λαοθάλασσα που κέρδισε τη μάχη της εξέδρας μέσα στο σπίτι τους σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Χιώτης, Φερούζεμ (63’ Κωνσταντινίδης) Γκαμάρα, Ζαγοράκης, Μαλαδένης (51’ Ίβιτς) Τσιάρτας, Ζήκος, Γεωργέας, Κασάπης (23’ Πετκόφ) Λάκης, Καψής.

Στις 21 Φεβρουαρίου

21/2/32 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –νικηφόρα πρεμιέρα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αλλά η συνέχεια θα ήταν τραγική για την Κυπελλούχο ΑΕΚ, η οποία θα έπαιζε μέχρι και αγώνες διαβάθμισης στο τέλος για να μείνει στην πρώτη κατηγορία!)

21/2/37 ΑΕΚ-Δάφνη 3-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας –δύο γκολ του 18χρονυ Κλεάνθη Μαρόπουλου κι ένα του 19χρονου αδερφικού του φίλου Τρύφωνα Τζανετή έδωσαν τη λύση στην ΑΕΚ στο διάστημα 55’-65’)

21/2/60 ΑΕΚ-Εθνικός 4-0 (Α’ Εθνική –ένα γκολ ο Πετρίδης στο πρώτο ημίχρονο και χατ-τρικ του Νεστορίδη στο δεύτερο)

21/2/65 Απ. Καλαμαριάς-ΑΕΚ 0-0 (Α’ Εθνική –κακός αγώνας στου Χαριλάου, μέσα σε ισχυρό άνεμο)

21/2/71 Βέροια-AEK 1-1  (Α’ Εθνική –παρέμενε στην κορυφή η μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΚ με τον βαθμό αυτό που πήρε στον τελευταίο αγώνα της εκτός Αθήνας, δεκατρείς αγωνιστικές πριν το τέλος!)

21/2/79 ΑΕΚ-Αχαρναϊκός 4-0 (Κύπελλο Ελλάδας –ο Λάζαρος Παπαδόπουλος πέτυχε το τελευταίο του γκολ με την ΑΕΚ στα έξι χρόνια της παρουσίας του)

21/2/82 AEK-Παναθηναϊκός 1-0 (Α’ Εθνική –νίκη που είχε πανηγυριστεί έξαλλα, σε μια εποχή έξαρσης του αντιβαρδινογιαννισμού) 

21/2/87 AEK-Εθνικός 2-1 (Α’ Εθνική –εντυπωσιακό το πρώτο γκολ της ΑΕΚ με… οβίδα του αμυντικού Τάκη Στυλιανόπουλου)

21/2/99 ΑΕΚ-Πανελευσινιακός 6-2 (Α’ Εθνική –ο «περαστικός» Ιταλοαυστραλός αμυντικός Αλβιν Τσέκολι πέτυχε ένα γκολ που ακόμα μνημονεύεται με κεραυνό πάνω στην κίνηση έξω από την περιοχή) 

21/2/2008 Χετάφε -ΑΕΚ 3-0 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ –ήττα και αποκλεισμός με τα χέρια κάτω στη Μαδρίτη)

21/2/10 ΑΕΚ-Άρης 1-0 (Α’ Εθνική –με κεφαλιά του Καφέ στο 47’)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό