20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Όταν ο Ολυμπιακός ζορίστηκε, ο ‘κροκόδειλος’ και ο πρωταθλητής Ευρώπης ήταν εκεί

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος δεν έχει βαρεθεί να αποθεώνει τον Μουσταφά Φαλ και στο κείμενο που ακολουθεί γράφει κάτι για τον Γάλλο που το σκεφτόταν πολύ καιρό, αλλά μετά και το ματς με την Αρμάνι ήρθε η ώρα να το μοιραστεί μαζί σας. Έχουν δουλειά ακόμα οι “ερυθρόλευκοι” αλλά έχουν και τον Γουίλιαμς-Γκος να τους ξεκολλάει.

Το να αντιμετωπίζεις την Αρμάνι Μιλάνο, έχει και μια γοητεία, πέρα από πλάκα. Και ξεκινάω έτσι γιατί όσοι είστε φανατικοί με το άθλημα θα με καταλάβετε. Οι Ιταλοί φροντίζουν κάθε χρόνο να γίνονται όλο και πιο… διασκεδαστικοί προς μεγάλη στενοχώρια των ίδιων.

Οι τύποι πάνε και κερδίζουν στην Βαρκελώνη, αλλά μπορούν ξαφνικά να χάσουν και από όλους τους υποδεέστερους αντιπάλους τους. Α και δεν είναι υποθετικά σενάρια αυτά. Γεγονότα είναι…

Βέβαια, όσο και να προκαλεί εκνευρισμό στον κόσμο της ή να γίνεται αρκετές φορές περίγελος στα μάτια των αντιπάλων, μια τέτοια ομάδα, είναι άκρως επικίνδυνη. Το απέδειξε ξανά. Είναι σαν έναν άνθρωπο που ξεκινάει να μάθει μια μαχητική τέχνη.

Στην αρχή δεν μπορεί να παίξει καλά, είναι ικανός να πέσει κάτω σε δευτερόλεπτα. Όμως, μπορεί ανά πάσα στιγμή μέχρι να φάει την… γερή και να πέσει, να ρίξει μια ξαφνική εκεί που δεν το περιμένεις.

Ε, κάπως έτσι είχε στο μυαλό του ο Γιώργος Μπαρτζώκας την αναμέτρηση με τους Ιταλούς και στο τσακ ο άνθρωπος απέφυγε την… ξαφνική. Σε μια εβδομάδα διπλών αναμετρήσεων και με την Μονακό να πλησιάζει, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν να πάρει τον αγώνα με τους Ιταλούς και να αισθανθεί ακόμη καλύτερα μετά την νικηφόρα… δύση του ’23 κόντρα σε Βιλερμπάν και Άλμπα.

Στην τελική ποιος μπορεί να ξεχάσει το παιχνίδι στο Φόρουμ; Τότε που και προβλήματα είχαν οι “ερυθρόλευκοι” και πολύ άσχημα έπαιξαν. Ακόμη και τον Πάπας είχε αναγκαστεί να βάλει ο Έλληνας τεχνικός σε χρονικό σημείο πολύ μακριά από τα λεπτά της συνήθους συμμετοχής του συγκεκριμένου παίκτη.

Ο Ολυμπιακός δεν ξηγήθηκε καλά με τον εαυτό του. Εκεί που την είχε καθαρίσει την Αρμάνι, την ξανάβαλε στο ματς. Αλλά το τελείωσαν ο “κροκόδειλος” και ο πρωταθλητής Ευρώπης.

Τούτη τη φορά λοιπόν ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κάνει διαπραγματεύσεις και τον πήρε τον αγώνα με προσφορά από πολλούς. Και θα διαβάσετε παρακάτω πως το έκαναν βάζοντας και μια μικρή υποθήκη για την συνέχεια, σχετικά με την συμπεριφορά που μπορούν να έχουν στο παρκέ και ως μονάδες και ως ομάδα.

Λάρυ και Φιλίπ

Ο Μεσίνα έχοντας ξεκινήσει με τον Μέλι στο “3” πήρε τάιμ άουτ στο… 4′. Οι Ιταλοί είχαν μπει κοιμώμενοι στην άμυνα και δεν είχαν βρει ισορροπία στην επίθεση. Ο Τονούτ ήταν αυτός που… άνθισε την επίθεσή τους και βοήθησε να ξεμπλοκάρουν και οι υπόλοιποι.

Όμως για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ο Μεσίνα που έκανε “μπαμ” ότι έβαζε κορμιά στην ρακέτα του για να περιορίσει το παιχνίδι του Ολυμπιακού κοντά στο καλάθι, είδε την άμυνά του να φέρνει αποτελέσματα.

Ο Φαλ ως συνήθως ήταν… οδοστρωτήρας, πήρε χρόνο στον Μιλουτίνοβ να πατήσει καλά, αλλά όταν ήρθαν οι αλλαγές, αυτός που μπήκε στο ματς καλύτερα από τον καθένα ήταν ο Λαρεντζάκης. Γενικά του… πάει το Μιλάνο του Λάρυ που έβγαλε άμυνες, έβαλε σουτ, αλλά κυρίως έψαξε σωστά τους συμπαίκτες του.

Ήταν εξαιρετική η άμυνα ψηλά του Πετρούσεφ. Το ‘χει αυτός ο Σέρβος και μετά από πολύ καιρό έχει έναν ψηλό ο Ολυμπιακός που δεν τον περνάνε οι κοντοί. Και θα γίνεται όλο και καλύτερος σε αυτό, βρίσκοντας τους χώρους με τους συμπαίκτες του.

Το μπάσκετ δεν είναι μόνο καλάθια και τάπες. Ένα καλό χστούκι στην μπάλα από τον Λαρεντζάκη, μια παράβαση 8 δευτερολέπτων που προκάλεσε στους Ιταλούς ο Πετρούσεφ, είναι πράγματα το ίδιο σημαντικά για μια ομάδα.

Μπήκε και το τελείωσε…

Ο Μπαρτζώκας είχε την χαρά να δει τους παίκτες που έφερε από τον πάγκο να παίζουν πολύ καλά. Και να του δίνουν πράγματα…

Γιατί πήγε η ομάδα στα αποδυτήρια με τον Πίτερς και τον Κάναν να ‘χουν παρέα 5 πόντους και να πετάνε πολύ χαμηλά. Όταν οι δυο πιο επιθετικοί σου παίκτες έχουν τέτοια νούμερα, δεν θα σε σώσει η άμυνα.

Όμως στο 20λεπτο ο Ολυμπιακός είχε πάρει 15 πόντους από τους δυο “πύργους” της και 8 από τον Λαρεντζάκη συν το θετικότατο δεκάλεπτο του Πετρούσεβ. Και άλλο ένα καλό που έκανε το rotation του προπονητή της ομάδας, ήταν ότι δημιούργησε εντελώς διαφορετικό ξεκίνημα στο δεύτερο μέρος.

Οι -και καλά- βασικοί μπήκαν καλύτερα. Πολύ καλύτερα. Και έτσι η διαφορά άρχισε να αυξάνεται σταδιακά και να παίρνει μια ασφάλεια. Ο Πίτερς απασφάλισε επιθετικά σε ένα μεγάλο βράδυ έξω από τα 6.75 και με τον Κάναν να του πασάρει στο τέλειο τάιμινγκ. Όμως άπαντες χαλάρωσαν αδικαιολόγητα την ώρα που θεώρησαν ότι είχαν κερδίσει.

Εκεί κλήθηκε ο Φαλ να σώσει την κατάσταση. Ένα επιμέρους σκορ υπέρ της έκανε την Αρμάνι να πιστέψει. Σε εκείνο το σημείο ανέλαβαν δράση ο Γκος που επιτέλους δίνει στον Ολυμπιακό την ασφάλεια του περιφερειακού που είναι αθόρυβος δεν γκρινιάζει και κάνει τα πάντα σωστά. Και δεν οργανώνει μόνο. Είναι έτοιμος να βάλει τα μεγάλα σουτ. Με αυτά τιμώρησε την ιταλική ομάδα.

Ωστόσο, όσο κουραστικός και να έχω γίνει, όσο ο Φαλ θα έχει κέφια, όρεξη, δύναμη, η ομάδα θα μπορεί να πιστεύει σε κάτι καλύτερο. Ο Γάλλος τελειώνει τις μπάλες μπροστά, σαρώνει όσους πάνε να του περιορίσουν την δράση και αποτελεί το απόλυτο τείχος πίσω. Είναι μακράν ό,τι πιο ξεχωριστό έχει η ομάδα σε σύγκριση με τους περισσότερους αντιπάλους της.

Και σε αυτό το σημείο θα γράψω την προσωπική μου άποψη και πραγματικά σέβομαι όσους διαφωνήσουν με αυτή: Ο Φαλ έχει πλασαριστεί πλέον μέσα στους πέντε κορυφαίους ψηλούς στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Για την εποχή του. Για τις ανάγκες του αθλήματος. Για τους αντιπάλους που έχει. Και κυρίως για το ότι φτιάχνει συμβόλαια σε συμπαίκτες του που ξεκουράζονται στην άμυνα για να τρέχουν στην επίθεση…

Το παράδοξο των ριμπάουντ

Ο Ολυμπιακός κινδύνεψε να χάσει από μια ομάδα από την οποία πήρε 21 (!) περισσότερα ριμπάουντ. Όταν όμως κάνεις τον Μπορτολάνι να πιστεύει ότι θα γίνει… Ντ’ Αντόνι και ο Τονούτ … Πρεμιέρ (τα ονόματα αυτά είναι λίγο παλιά, ψάξτε οι μικρότεροι), ε θα κινδυνέψεις. Πάντως Μάκαντου και Μενεγκίν δεν είχε η Αρμάνι που πραγματικά αξίζει και ένα μπράβο λόγω των απουσιών.

Και στην τελική είχαν πολλές τελικές πάσες οι Λομβαρδοί και δεν κατέθεσαν τα όπλα όταν η κατάσταση είχε ξεφύγει από τα χέρια τους. Έχει πολλά να δουλέψει ο Ολυμπιακός, σε μια περίοδο περίεργη. Με δυο διαβολοβδομάδες.

Ο Πετρούσεβ έδειξε σούπερ στοιχεία, έπαιξε ένα δεκάλεπτο, θα χρειαστεί περισσότερο για το κυνήγι ψηλά των δαιμονισμένων κοντών της Μονακό, η οποία θα μπει πληγωμένη στο ΣΕΦ μετά την ήττα της από την Μακάμπι…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό