14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Όταν ο μυστηριώδης Banksy είχε αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία από τις πιο αινιγματικές περσόνες που υπάρχουν είναι ο Banksy, ο διάσημος graffiti artist, με τα Μέσα σε όλο τον κόσμο να προσπαθούν εδώ και χρόνια να ανακαλύψουν την πραγματική του ταυτότητα.

Ο Banksy έγινε γνωστός μέσω μιας σειράς γκράφιτι που εμφανίστηκαν σε κτίρια σε όλη τη Βρετανία με πολιτικοποιημένη και κριτική διάθεση. Είναι ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες στον κόσμο, αλλά παρόλα αυτά επιλέγει να διατηρήσει την ταυτότητά του άγνωστη, τουλάχιστον επίσημα.

Όπως, όμως, προκύπτει από μία ξεχασμένη συνέντευξη που είχε δώσει πριν από 20 χρόνια στο BBC, ο Banksy είχε αποκαλύψει το μικρό του όνομα.

«It’s Robbie»

Συγκεκριμένα, σε μία ηχογράφηση του 2003 περιλαμβάνεται μια συνέντευξη του Banksy με έναν δημοσιογράφο του BBC, ο οποίος τον ρωτά αν το πραγματικό όνομα του είναι «Robert Banks». Τότε, ο Banksy απάντησε: «It’s Robbie».

Είναι μια από τις πρώτες γνωστές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις με τον Banksy, ο οποίος συχνά περιγράφεται ως «μυστηριώδης» από τα μέσα ενημέρωσης. Η πραγματική ταυτότητα του Banksy δεν έχει αποκαλυφθεί αλλά η συνέντευξη δίνει μια σπάνια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή του.

Ο καλλιτέχνης – τότε στα 20 του – είχε δώσει συνέντευξη στον Nigel Wrench, πρώην ανταποκριτή τεχνών του BBC, το καλοκαίρι του 2003 για να σηματοδοτήσει την έναρξη της παράστασης Turf War του Banksy στο ανατολικό Λονδίνο.

Από τη συνέντευξη χρησιμοποιήθηκε τότε ένα επεξεργασμένο απόσπασμα που μεταδόθηκε τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιήθηκε όλο το υλικό.

Πώς «ξεθάφτηκε» η σπάνια συνέντευξη του Banksy

Πολλά χρόνια αργότερα, ο Nigel Wrench άκουγε το podcast «The Banksy Story» και σκέφτηκε να ανακτήσει ολόκληρη τη συνέντευξη σε έναν μίνι δίσκο στο σπίτι του. Στο ακυκλοφόρητο υλικό ακούγεται ο Banksy να υπερασπίζεται την τέχνη του όταν τον κατηγορούν για βανδαλισμό.

«Δεν είμαι εδώ για να ζητήσω συγγνώμη για αυτό», λέει στον Wrench. «Είναι ένας πιο γρήγορος τρόπος να πεις την άποψή σου, σωστά; Με τον ίδιο τρόπο που η μητέρα μου μαγείρευε κυριακάτικο ψητό κάθε Κυριακή και έλεγε κάθε Κυριακή, «χρειάζονται ώρες για να το φτιάξεις, λεπτά για να φας. Και αυτές τις μέρες τρώει γεύματα στο φούρνο μικροκυμάτων και είναι πολύ πιο χαρούμενη. Ακολουθώ αυτή την προσέγγιση στην τέχνη πραγματικά. Θέλω να το κάνω και να τελειώνει».

Όταν πιέστηκε να απαντήσει για το εάν το γκράφιτι είναι βανδαλισμός και παράνομο, ο Banksy αντέδρασε κάπως απότομα: «Βγες έξω! Σκουπίδια! Καλά να περνάτε!», είπε, προσθέτοντας ότι άλλοι με τη σειρά τους θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν πάνω από τη δουλειά του. «Οι άλλοι άνθρωποι, μπορούν να το αλλάξουν. Μπορούν να το ξεφορτωθούν», είπε.

Η πλήρης συνέντευξη του Banksy είναι διαθέσιμη στο BBC Sounds στο τελευταίο επεισόδιο του The Banksy Story του Radio 4.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό