20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Όταν Ουκρανοί δεν θέλουν να πολεμήσουν…

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο τελευταίο στρατιωτικό σημείο ελέγχου πριν από την έξοδό του από την Ουκρανία τον Απρίλιο, ένας 39χρονος από την Οδησσό παρέδωσε έγγραφα που έδειχναν ότι είχε σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη, γεγονός που τον εξαιρούσε από τη στρατιωτική θητεία και από την απαγόρευση εξόδου των ενηλίκων ανδρών από τη χώρα.

«Σε αυτό το νοσοκομείο είναι πολύ δημοφιλής αυτή η διάγνωση, ε;», είπε ειρωνικά ένας από τους στρατιώτες, θυμάται ο άνδρας. «Έβλεπα ότι ήξεραν ακριβώς τι συνέβαινε. Αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι, οπότε με άφησαν να περάσω», είπε.

Ο άνδρας, ο οποίος μίλησε στον Guardian υπό τον όρο της ανωνυμίας, παραδέχτηκε ότι πλήρωσε 5.000 δολάρια για να γλιτώσει από το ενδεχόμενο να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τη Ρωσία.

“Δεν υπήρχε περίπτωση να πάω σε κάποιο χαράκωμα οπότε μάζεψα τις οικονομίες μου και επικοινώνησα με έναν μεσάζοντα. Όλοι ξέρουν πού να τους βρουν. Πλήρωσα με μετρητά, με έστειλαν σε ένα νοσοκομείο για να μου κάνουν μαγνητική τομογραφία σπονδυλικής στήλης, το νοσοκομείο μου έδωσε μια ιατρική έκθεση που υποστήριζε ότι είχα ένα σημαντικό ελάττωμα στη σπονδυλική στήλη κι έτσι μπόρεσα να βγάλω χαρτιά που μου επέτρεπαν να φύγω από τη χώρα. Είχα την αίσθηση ότι, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν τι συνέβαινε και έπαιρναν μερίδιο”, δήλωσε.

Η όλη διαδικασία διήρκεσε δύο εβδομάδες. Τώρα ζει κάπου στην Ευρώπη.

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει παράνομα τη χώρα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Ρωσία τον περασμένο Φεβρουάριο, πολλοί από αυτούς με δωροδοκίες.

Τους απέλυσε όλους

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέλυσε όλους τους περιφερειακούς επικεφαλής στρατολόγησης στη χώρα, επικαλούμενος την ενδημική διαφθορά στον μηχανισμό και κάνοντας λόγο για προδοσία.

Η Οδησσός έχει αναδειχθεί σε hotspot για κυκλώματα αποφυγής της στράτευσης. Υπάλληλος στρατολόγησης συνελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι είχε αποταμιεύσεις ύψους 5 εκατ. δολαρίων και ένα πολυτελές ακίνητο στην Ισπανία.

Αλλά αναφορές για διεφθαρμένους αξιωματούχους πρόθυμους να χρηματιστούν από άνδρες που επιθυμούν να διαφύγουν της στράτευσης υπάρχουν σε όλη την Ουκρανία.Αυτήν την στιγμή, “τρέχουν” πάνω από 100 ποινικές διαδικασίες κατά αξιωματούχων κατάταξης.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή, εκατοντάδες χιλιάδες απλοί Ουκρανοί προσφέρθηκαν εθελοντικά να υπηρετήσουν στο μέτωπο σε μια έκρηξη πατριωτισμού που βοήθησε να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της χώρας και να αποκρουστεί η αρχική επίθεση.

Περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους είναι πλέον νεκροί, τραυματισμένοι ή απλώς εξαντλημένοι και ο στρατός χρειάζεται νέους στρατιώτες για να καλύψει τις τάξεις του. Πλέον ο στρατός καλείται να στρατολογήσει από μια απρόθυμη δεξαμενή ανδρών.

Οι πατεράδες άνω των τριών παιδιών, τα άτομα με αναπηρίες και όσοι εργάζονται σε στρατηγικά σημαντικές θέσεις εξαιρούνται από τη στράτευση, αλλά όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να καταταγούν αν κληθούν.

Οι «ελιές» και πώς τις αποφεύγουν

Στην Οδησσό, όπως και στις περισσότερες ουκρανικές πόλεις, μέλη μιας ομάδας στο Telegram μοιράζονται ανώνυμα πληροφορίες σχετικά με το πού εντοπίζονται οι στρατολόγοι, που είναι ανεπίσημα γνωστοί ως “ελιές” λόγω του χρώματος των στολών τους, ώστε να τους αποφύγουν. Η ομάδα έχει περισσότερα από 30.000 μέλη.

Κάθε λίγα λεπτά, μια νέα πληροφορία δημοσιεύεται: “Pishonivska Street 37. Οι ελιές έφτασαν”. «Υπάρχει ένα λεωφορείο με ελιές έξω από την αγορά- έξι ελιές περπατούν μέσα και μοιράζουν χαρτιά» .

“Υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών – η μία είναι ήδη στο στρατό και η άλλη φοβάται πολύ να βγει έξω για να μην επιστρατευτεί, και κανένας μισθός δεν θα τους κάνει να βγουν από τα σπίτια τους”, δήλωσε ο εργοστασιάρχης

“Φυσικά είναι δύσκολο να περιμένουμε από τους ανθρώπους να είναι θετικοί στην επιστράτευση”, παραδέχθηκε ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Κίεβο.

“Οι πολίτες που πήγαν πρώτοι ήταν οι πιο πατριώτες, αλλά βρίσκονται εκεί για 17 μήνες και χρειαζόμαστε εναλλαγή. Φυσικά είναι τρομακτικό, μπορεί να σημαίνει θάνατο ή αναπηρία. Τελείωσες το πανεπιστήμιο, προσπαθούσες να βρεις δουλειά και τώρα πρέπει να πάρεις ένα όπλο και να υπερασπιστείς το σπίτι σου. Αλλά ο πρόεδρος προσπαθεί να μιλήσει στην κοινωνία, να εξηγήσει τι διακυβεύεται”, είπε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό