18.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Όσπρια και ρύζι στον «χορό» της ακρίβειας

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε δεύτερη ακριβότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο, την ίδια ώρα που οι καταναλωτές αναζητούν φθηνές λύσεις για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Παρά τις προσεκτικές -λόγω υψηλού κόστους- διατροφικές επιλογές των καταναλωτών φαίνεται πως ακόμα και τα πλέον φθηνά προϊόντα δεν έμειναν ανεπηρέαστα από το κύμα της ακρίβειας. Μια τέτοια κατηγορία είναι τα όσπρια τα θεωρούνταν κάποτε η πιο οικονομική λύση για το τραπέζι.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σε ένα χρόνο αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 7%. Σήμερα τα όσπρια και το ρύζι στο ράφι έχουν τιμές που ζαλίζουν:

Ρύζι: 3,40-4,35€/κιλόΦασόλια: 4,14-5.00€/κιλόΡεβύθια: 6,14-6,40€/κιλόΦακές: 3,14-4,48€/κιλόΜέτρα κατά της ακρίβειας με

Τα ψάρια προστέθηκαν και αυτά στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στα μέτρα κατά της ακρίβειας, που ισχύουν από 1η Μαρτίου.

Στην τροπολογία προβλέπεται:

Τρίμηνη απαγόρευση προσφορών σε ανατιμημένα προϊόντα (ισχύς από 10/1/2024). Όποιο προϊόν αυξηθεί στο ράφι, δεν θα περιλαμβάνεται σε καμία προωθητική ενέργεια.Μείωση έκπτωσης του προμηθευτή προς το σούπερ μάρκετ κατά 30% -το όφελος θα περάσει στον καταναλωτήΚαθαρές τιμές από παραγωγή έως κατανάλωση για: ψάρια, κρέατα, φρούτα, λαχανικά.Πλαφόν 7% στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα (ισχύς από 1/3/2024)

Για τους παραβάτες προβλέπονται βαριά πρόστιμα, που θα φτάνουν ακόμη και τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, σαρωτικούς ελέγχους για τη διακίνηση γάλακτος από το εξωτερικό προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και σούπερ μάρκετ, για την τήρηση των προδιαγραφών στα προϊόντα ΠΟΠ, όπως είναι η φέτα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό