17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Όσοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα δεν είναι εισβολείς

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε το Σάββατο τους ηγέτες της ΕΕ να μεταχειρίζονται τους μετανάστες με ανθρωπιά και αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό της πρόσφατης αύξησης των αφίξεων από τη Μεσόγειο Θάλασσα ως έκτακτης ανάγκης.

«Όσοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα δεν είναι εισβολείς, αναζητούν καλωσόρισμα, για ζωή», είπε ο Πάπας σε ομιλία του στη Μασσαλίας, στο Βελοντρόμ, γήπεδο της Μαρσέιγ.

«Όσο για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν είναι τόσο βραχυπρόθεσμο, πάντα καλό για να τροφοδοτήσει την ανησυχητική προπαγάνδα, αλλά μια πραγματικότητα της εποχής μας, μια διαδικασία που περιλαμβάνει τρεις ηπείρους γύρω από τη Μεσόγειο και που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση και προνοητικότητα, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρωπαϊκής απάντησης ικανής να αντιμετωπίσει τις αντικειμενικές δυσκολίες», είπε ο ποντίφικας.

«Υπάρχει μια κραυγή πόνου που αντηχεί περισσότερο από όλα, και μετατρέπει τη Μεσόγειο, το mare nostrum, από το λίκνο του πολιτισμού στο mare mortuum, το νεκροταφείο της αξιοπρέπειας — είναι η πνιγμένη κραυγή των μεταναστών», είπε, χρησιμοποιώντας λατινικούς όρους που σημαίνουν «η θάλασσα μας» και «θάλασσα του θανάτου», ανέφερε το Reuters.

Τα σχόλια που έκανε ο ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας έρχονται μετά την έκρηξη των αφίξεων στη Λαμπεντούζα, το μικρό ιταλικό νησί ανάμεσα στις ακτές της Σικελίας και της Τυνησίας, που είναι συχνός προορισμός αποβίβασης μεταναστών που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.

Περισσότεροι από 10.000 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στο νησί τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και σκληρή απάντηση από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υποσχέθηκε να εντείνει τις προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των αφίξεων. Η ιταλική κυβέρνηση αύξησε το χρόνο κράτησης των παράτυπων μεταναστών σε 18 μήνες και διατάζει νέα κέντρα για τη στέγασή τους.

Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, έχει αυξήσει τους ελέγχους κατά μήκος των συνόρων της για να αναχαιτίσει μετανάστες που φτάνουν από την Ιταλία.

«Ας αφήσουμε τους εαυτούς μας να συγκινηθούν από τις ιστορίες τόσων από τους άτυχους αδελφούς και τις αδελφές μας που έχουν το δικαίωμα και να μεταναστεύσουν και να μην μεταναστεύσουν και να μην κλειστούμε στην αδιαφορία», είπε ο Πάπας σε μια περιφερειακή συνάντηση Καθολικών επισκόπων στο Μασσαλία, στην οποία παρευρέθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό