22 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Όροι και προϋποθέσεις για τις υποχρεωτικές επιστροφές 2024 – 2025

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές Οκτωβρίου ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον συμψηφισμό των αυτόματων επιστροφών στην Υγεία (clawback & rebate) για την περίοδο 2024 – 2025 με τις επενδύσεις σε υποδομές, προϊόντα και υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων (π.χ. ανάπτυξη πρώτης ύλης για την παραγωγή φαρμάκου, φάρμακο αναφοράς, γενόσημο, υβριδικό, βιοομοειδές, ανάπτυξη λογισμικού ερευνητικών εφαρμογών, προϊόντα που προάγουν την θεραπευτική αγωγή κ.λπ.), για σχέδια ανάπτυξης υποδομών ή νέων γραμμών παραγωγής, για εργαστηριακές και ερευνητικές υποδομές, για προκλινικές και κλινικές μελέτες, το ποσό συμψηφισμού ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ.

Η αξιολόγηση των αιτημάτων ενίσχυσης διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας η οποία αναλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες διοργάνωσης και υποστήριξης της διαδικασίας αξιολόγησης η οποία γίνεται σε 2 φάσεις.

Μετά το πέρας της αξιολόγησης η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας συντάσσει εισήγηση προς το γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας ο οποίος δέχεται ή απορρίπτει τεκμηριωμένα την εισήγηση.

Στη συνέχεια εκδίδεται απόφαση ένταξης για τους δικαιούχους που αξιολογήθηκαν θετικά, η οποία υπογράφεται καθώς και απόφαση απόρριψης για τα αιτήματα που απορρίφθηκαν. Οι δικαιούχοι εντός προθεσμίας 10 ημερών από την επομένη της έκδοσης της απόφασης ένταξης/απόρριψης, μπορούν να υποβάλουν ένσταση.

Με την έκδοση των αποφάσεων ένταξης στον συμψηφισμό clawback περιόδου 2024 και 2025 για το οποίο έχουν εκδοθεί σημειώματα, έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν με υπεύθυνη δήλωση τους προς τις Οικονομικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠYΥ και την έκδοση ισόποσης εγγυητικής υπέρ του δημοσίου, εντός 20 ημερών από την έκδοση των σημειωμάτων, να ανασταλεί η υποχρέωση clawback για διάστημα μέχρι την πιστοποίηση δαπανών.

Το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων clawback που έχει δικαίωμα ο δικαιούχος να αναστείλει μέσω των υπεύθυνων δηλώσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό συμψηφισμού του εγκεκριμένου έργου μείον του ποσού των ενδιάμεσων πιστοποιήσεων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό με clawback, έως εκείνη την χρονική στιγμή.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται με την έκδοση των σημειωμάτων clawback έως την ολοκλήρωση του εγκεκριμένου έργου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό