18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον στρεπτόκοκκο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η έξαρση στα κρούσματα του στρεπτόκοκκου τους τελευταίους μήνες κάνει επιτακτική την ανάγκη να γνωρίζουμε λίγα παραπάνω πράγματα γι’ αυτή τη λοίμωξη.

Τον τελευταίο μισό περίπου χρόνο έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στα άτομα που νοσούν από στρεπτόκοκκο ενώ το πριν λίγες μέρες δυστυχώς ένα παιδάκι 8 χρονών έχασε την ζωή του από επιπλοκές λόγω της συγκεκριμένης λοίμωξης.

Για τον λόγο αυτό συγκεντρώσαμε κάποιες πληροφορίες για τον στρεπτόκοκκο, τις οποίες καλό θα ήταν να γνωρίζεις, αφού η συγκεκριμένη λοίμωξη προσβάλλει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες.

Σύμφωνα λοιπόν με τις επίσημες πληροφορίες του ΕΟΔΥ:

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος;

O στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμα και θανατηφόρες. Υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό (1-5%) το οποίο μπορεί να έχει το βακτήριο του στρεπτόκοκκου στον φάρυγγα, το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσεί αλλά να είναι φορέας του συγκεκριμένου βακτηρίου.

Πώς μπορεί να μεταδοθεί ο στρεπτόκοκκος και ποια είναι τα συμπτώματα;

To βακτήριο του στρεπτόκοκκου μπορεί να μεταδοθεί

– μέσω μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις κάποιου που νοσεί,

– μέσω κάποιας επιμολυσμένης επιφάνειας,

– μέσω της επαφής με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών ή

– μέσω ατόμων που όπως προαναφέραμε μπορεί να φέρουν το βακτήριο χωρίς ωστόσο να νοσούν.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα σύμφωνα και με τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, τα οποία μπορεί κανείς να παρουσιάσει είναι αυτά της πυώδους αμυγδαλίτιδας, ο πυρετός, η οστρακιά (εξανθηματική νόσος) ενώ κάποιες φορές μπορεί να δημιουργήσει και κάποιο πρόβλημα στο δέρμα. Το πιο ανησυχητικό είναι ο συνδυασμός της αμυγδαλίτιδας με τον υψηλό πυρετό.

Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς αντιμετωπίζεται;

Αν και σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη όλοι κάποια στιγμή έχουμε κολλήσει το συγκεκριμένο βακτήριο σε κάποια φάση της ζωής μας και δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί, η έγκαιρη διάγνωσή του είναι άκρως απαραίτητη καθώς σε περίπτωση που κάποιος ασθενής καθυστερήσει να πάρει την κατάλληλη αντιβιωτική αγωγή, το βακτήριο του στρεπτόκοκκου μπορεί να προσβάλει και την καρδιά και τους νεφρούς του ασθενούς.

Για τον λόγο αυτό αν κάποιος παρατηρήσει πως έχει υψηλό πυρετό και πρησμένες αμυγδαλές θα πρέπει να πάει να κάνει μια καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος ή ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως strep test, τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν αρκετά γρήγορα. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό