17.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Όαση εντιμότητας στη Φιλαδέλφεια σε μια «περίεργη» Κυριακή (VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν κάτι χαρακτηρίζει διαχρονικά την ΑΕΚ, είναι η τιμιότητά της ως σύλλογος. Δεν δέχεται «δώρα» αλλά και δεν κάνει «δώρα». Δεν θα τη δεις ποτέ μπλεγμένη σε θεωρίες συνομωσίας και σε συνδυασμούς ύποπτων αποτελεσμάτων.

Σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια, επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά αυτή η παράδοση. Ήταν τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1989-90, μια αγωνιστική που κύλησε μέσα στην καχυποψία και ολοκληρώθηκε με… αναμενόμενα αλλά και με περίεργα αποτελέσματα, όπως το 4-0 του Ολυμπιακού επί του ΟΦΗ που μετατράπηκε σε 4-5!

Η ΑΕΚ φιλοξενούσε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στη Νέα Φιλαδέλφεια και ήταν αδιάφορη βαθμολογικά. Η Καλαμαριά, όμως, ισοβαθμούσε στους 27 βαθμούς με Απόλλωνα, Ιωνικό, Λεβαδειακό και Ξάνθη, ενώ στους 28 βρίσκονταν ο Πανσερραϊκός και η Δόξα Δράμας και στους 29 ο Πανιώνιος. Ένας θα έπεφτε, αφού είχαν ήδη «χαιρετήσει» ο Ολυμπιακός Βόλου και ο Εθνικός.

Όλοι πήραν αυτό που ήθελαν: Πανιώνιος-Δόξα 0-0, Ξάνθη-Εθνικός 3-0, Απόλλων-Λεβαδειακός 0-0, Αρης-Πανσερραϊκός 1-1, Ηρακλής-Ιωνικός 1-1. Αριστοτεχνική… ισορροπία αποτελεσμάτων, με μοναδική άτυχη την Καλαμαριά που είχε πέσει πάνω σε ομάδα που δεν κάνει χατίρια.

Στο 59’ το σκορ στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν 2-0 (33’ Σαββίδης, 59’ Φαμέλης) και πλέον όλοι οι άλλοι ήξεραν τι… χρειάζονταν. Τη χαριστική βολή στους «Πόντιους» την έδωσε στο 88’ ο 19χρονος Παναγιώτης Παγκράτης, σε μία από τις (τρεις όλες κι όλες) ολιγόλεπτες εμφανίσεις του με την πρώτη ομάδα.

Στο τέλος του αγώνα, ακόμα και ο προπονητής της Καλαμαριάς Στράτος Βουτσακέλης εξήρε τη στάση της ΑΕΚ. Παρά την πίκρα του για τον υποβιβασμό, τόνισε ότι η αντίπαλος έκανε αυτό που πρέπει να κάνει μια πραγματικά μεγάλη ομάδα: να παίζει για τη νίκη και να μην κάνει εξυπηρετήσεις.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μήνου, Φαμέλης, Γεωργιάδης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Π. Παπαϊωάννου, Χριστοδούλου (82’ Παπακωστούλης) Σαβέβσκι, Μπατίστα Οκόνσκι, Σαββίδης (70’ Παγκράτης)

Στη φωτογραφία από εκείνο τον αγώνα, ο Γιώργος Σαββίδης χάνει μια ευκαιρία στα πρώτα λεπτά.

Στις 27 Μαϊου

27/5/62 ΑΕΚ-Απόλλων Αθηνών 0-1 (Α’ Εθνική –το γκολ του αείμνηστου Γιώργου Καμάρα στο 3’ έκρινε την αναμέτρηση)

27/5/73 Φωστήρας-AEK 2-1 (Α’ Εθνική –αδιάφορη η ΑΕΚ αλλά και πολύ ανίσχυρη αγωνιστικά εκείνη την εποχή, υπέκυψε σε έναν Φωστήρα που έπαιζε για τη σωτηρία του)

27/5/79 ΑΕΚ-Καβάλα 7-0 (Α’ Εθνική –προτελευταία αγωνιστική και ύστατη προσπάθεια της ΑΕΚ να μείνει σε επαφή ενός βαθμού με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό)

27/5/81 Αρης-AEK 2-1 (Κύπελλο Ελλάδας –μεγάλη νίκη με γκολ του Θωμά Μαύρου και πρόκριση στα ημιτελικά)

27/5/95 ΑΕΚ-Ιωνικός 0-0 (Α’ Εθνική –στο άδειο λόγω τιμωρίας γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ξεχώριζε η εικόνα του νεόκοπου μεγαλομετόχου Μιχάλη Τροχανά που έτρωγε σουβλάκια στην προεδρική θέση την ώρα του αγώνα!)

27/5/00 ΑΕΚ-Καλαμάτα 6-1 (Α’ Εθνική –εντυπωσιακό τέλος πρωταθλήματος μετά από έναν πολύ καλό δεύτερο γύρο που συνδυάστηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Παθιακάκη)

44.000€ εγγυημένες* στην 5η περίοδο της Novileague! Ξεκίνα από σήμερα (21+)*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό