18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ψωρίαση: Δεν μεταδίδεται, αντιμετωπίζεται! –

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος και δεν είναι μεταδοτική. Η εμφάνισή της πυροδοτείται από κάποια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Απόσταση από το στίγμα, όχι από τους ανθρώπους: Το δυνατό αυτό μήνυμα προβάλλει η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης «Έλα Κοντά» της Amgen Hellas, η οποία μάς υπενθυμίζει πως όταν είμαστε ενημερωμένοι για την ψωρίαση, δεν φοβόμαστε να έρθουμε κοντά!

Μπορούμε να αγγίξουμε έναν άνθρωπο με εμφανή σημάδια ψωρίασης στο σώμα του; Η απάντηση είναι «ναι». Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται, αντιμετωπίζεται και δεν πρέπει να βάζει αποστάσεις στη ζωή μας. Η σωστή ενημέρωση βάζει τέλος στους αρνητικούς συνειρμούς που ενδεχομένως δημιουργούνται από την εσφαλμένη συσχέτιση της ψωρίασης με την ψώρα και κάνει σαφές ότι οι 2 ασθένειες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Τί είναι λοιπόν η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος και δεν είναι μεταδοτική. Η εμφάνισή της πυροδοτείται από κάποια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επηρεάζει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο κνησμός και τα εξανθήματα στο δέρμα, που χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα και απολέπιση. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται συχνότερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και ο κορμός. παρουσιάζεται, επομένως, συχνά σε εμφανή σημεία του σώματος,.

Για τον λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, η νόσος επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών, όσο και των οικείων τους. Οι ασθενείς με ψωρίαση, καθημερινά, έρχονται αντιμέτωποι με διακρίσεις, ανασφάλεια για την εξέλιξη της νόσου και ψυχοκοινωνική επιβάρυνση.

Τρόποι αντιμετώπισης και Διατροφή

Παρόλο που η ψωρίαση δεν μπορεί να ιαθεί πλήρως, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι γνώσεις μας σχετικά με την παθοφυσιολογία της νόσου και έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαθέσιμες θεραπείες. Η θεραπεία εξατομικεύεται για κάθε ασθενή, ανάλογα με την βαρύτητα και τη μορφή της νόσου, καθώς επίσης και σε σχέση με την ηλικία του.

Σημαντικό ρόλο, , στην διαχείριση της ψωρίασης μπορεί να παίξει και η ισορροπημένη διατροφή. Οι ασθενείς με ψωρίαση θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές που θεωρούνται επιβαρυντικές για την ασθένειά τους, όπως το κρέας, τα αυγά, τα ζωικά λίπη και τα παράγωγά τους, ενώ συνιστώνται τα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαιά τους. Τα τελευταία χρόνια οι θεραπείες για την ψωρίαση εξελίσσονται συνεχώς, ώστε να έχουμε σύγχρονα και εξαιρετικά αποτελεσματικά φάρμακα.

Σχέση εμπιστοσύνης και συντροφικότητας

Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η ψωρίαση αντιμετωπίζεται. Επομένως, η επικοινωνία του ασθενούς με τον θεράποντα ιατρό και η δημιουργία μεταξύ τους μιας σχέσης εμπιστοσύνης είναι αναγκαία. Παράλληλα, οι ασθενείς χρειάζονται και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, έτσι οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συνάδελφοι θα πρέπει να τους περιβάλλουν με αγάπη και κατανόηση, χωρίς φόβο με δύναμη τη γνώση.

Ακριβώς αυτό είναι το μήνυμα που επιδιώκει να μεταφέρει η νέα εκστρατεία ενημέρωσης «Έλα Κοντά» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας «ΕΔΑΕ» και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών «Επιδέρμια». Θέτοντας στο επίκεντρο τον ασθενή, προτρέπει το κοινό να ενημερωθεί σωστά και να μην αφήνει τις προκαταλήψεις και την ελλιπή πληροφόρηση για την ψωρίαση, να βάζουν αποστάσεις στη ζωή του.

Η νέα καμπάνια της Amgen Hellas καλεί τους ασθενείς να ενημερωθούν σήμερα από τον δερματολόγο τους, να συζητήσουν μαζί του και να επιλέξουν από κοινού τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης της ψωρίασης, ώστε να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς φόβο και περιορισμούς!

Μάθετε περισσότερα στο www.elakonta.gr

GRC-NP-1223-80003

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό