19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Ψαλίδι» στις ειδήσεις που μεταδίδει το Facebook από τη Meta

Ειδήσεις Ελλάδα

Μικρότερο βάρος στην παρουσίαση ειδήσεων μέσω του Facebook θα δίνει η Meta από εδώ και στο εξής, καταργώντας από αυτόν το μήνα τη λειτουργία Facebook News για τους χρήστες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Πέρυσι, η συγκεκριμένη υπηρεσία είχε διακοπέι σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία.

Αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει μέχρι τη λήξη τους τις υπάρχουσες συμφωνίες για μετάδοση ειδήσεων μέσω του Facebook που έχει η Meta με μέσα ενημέρωσης στην Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και αφορούν το Facebook News, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η Meta αφήνει να εννοηθεί ότι όταν θα λήξουν οι εν λόγω συμφωνίες με τις εκδοτικές εταιρείες για τη μετάδοση τέτοιων ειδήσεων επ’ αμοιβή, αυτές μπορεί να μην ανανεωθούν.

Οι χρήστες θα εξακολουθούν να μπορούν να μοιράζονται και να βλέπουν συνδέσμους (links) στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Επίσης τα μέσα ενημέρωσης θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να προωθούν και να διαφημίζουν στις ιστοσελίδες του Facebook ρεπορτάζ κι άλλο περιεχόμενό τους. Όμως η υπηρεσία Facebook News δεν θα συγκεντρώνει πια τίτλους ειδήσεων και άλλου περιεχομένου για να παρουσιάζει ανεξάρτητα και συγκεντρωτικά το περιεχόμενο αυτό στους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Απόφαση-ασπίδα απέναντι στην κριτική

Η κίνηση αυτή γίνεται από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τους συνεργάτες του σε μια χρονική περίοδο που η Meta έχει αποφασίσει να περιορίσει τις ειδήσεις και το πολιτικό περιεχόμενο στις πλατφόρμες της. Η εταιρεία έχει δεχθεί αυστηρή κριτική πως συμβάλλει στην πολιτική πόλωση και ότι δεν αντιμετωπίζει καίρια φαινόμενα παραπληροφόρησης για περιεχόμενο που παρουσιάζεται σε ιστοσελίδες του Facebook.

Αυτή η εξέλιξη «δεν επηρεάζει τις αναρτήσεις από λογαριασμούς που επιλέγουν να ακολουθήσουν οι χρήστες. Επηρεάζει (περιεχόμενο ειδήσεων) που προτείνει το σύστημα και οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν αν θέλουν (να δουν) περισσότερα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Meta, Ντάνι Λέβερ.

Η απόφαση της Meta να καταργήσει τη λειτουργία Facebook News ελήφθη καθώς πλησιάζουν μεταξύ άλλων οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο του 2024 και οι συζητήσεις για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι όχι μόνο αυξάνονται συνεχώς.

Τα μηνύματα που έρχονται από την πλατφόρμα και τους χρήστες για την πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο μέσω του Facebook είναι μεικτά. Οι ειδήσεις αποτελούν λιγότερο από το 3% αυτού που βλέπουν οι χρήστες παγκοσμίως στις ροές τους στο Facebook, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Meta. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν το Facebook News στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ μειώθηκε πέρυσι πάνω από 80%.

Ωστόσο μελέτη του 2023 από την Pew Research, την οποία επικαλείται το AP News, αναφέρει ότι οι μισοί ενήλικοι στις ΗΠΑ λαμβάνουν τις ειδήσεις τους σε αρκετά μεγάλο βαθμό και αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πλατφόρμα του Facebook μάλιστα φαίνεται να βρίσκεται αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις τους για τέτοια ενημέρωση.

Τρεις στους 10 ενηλίκους στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι λαμβάνουν τακτικά ειδήσεις μέσω του Facebook, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Pew. Επίσης το 16% των ενηλίκων των ΗΠΑ λένε ότι λαμβάνουν τακτικά ειδήσεις από το Instagram, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που επίσης ανήκει στη Meta.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό