23.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ψήφος αποδήμων – Βουλή: «Η Ελλάδα αγκαλιάζει εμπράκτως τους Έλληνες του εξωτερικού»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Iστορικό νομοσχέδιο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που αφορά το χωρίς περιορισμούς δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Κώτσηρας και κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να το υπερψηφίσουν, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι η πατρίδα ανοίγει εμπράκτως την αγκαλιά της σε όλους τους απόδημους Έλληνες. «Είναι αυτό που περιμένουν από εμάς και είναι το ελάχιστο που περιμένουν και πράγματι, ορθά επισημαίνετε ότι η πολιτεία πρέπει με διάφορους τρόπους να βρίσκεται κοντά τους διαρκώς, προκειμένου να ενισχύει αυτούς τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ μας» ανέφερε.

Όπως τόνισε επίσης ο κ. Κώτσηρας, η πατρίδα μας έχει μια σχέση σύμφυτη με την Ομογένεια – τόσο οι ευρείες αποδημητικές ροές όσο και η  διατήρηση των σχέσεων με όσους βρίσκονται εκτός εθνικής επικράτειας, χαρακτήρισαν σχεδόν από σύστασης το ελληνικό κράτος και αντιστοίχως και η πιο πρόσφατη μετανάστευση της εποχής του brain drain δημιούργησε μια σύγχρονη γενιά αποδήμων συμπολιτών μας.

Επισήμανε ότι η έννοια της Διασποράς είναι συνυφασμένη με τον Ελληνισμό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του, και στη βάση αυτή, η ελληνική πολιτεία στηρίζει συστηματικά και θεσμοθετημένα τις σχέσεις μαζί της. «Είναι, άλλωστε, συνταγματική επιταγή, το κράτος να μεριμνά για την ζωή του απόδημου Ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με την πατρίδα» είπε. Αναμφίβολη είναι επίσης κατά τον κ. Κώτσηρα, η σημασία που έχει η ελληνική Διασπορά μέσω της δημόσιας διπλωματίας, καθώς οι ελληνικές κοινότητες της Διασποράς είναι σημαντικοί διαμορφωτές γνώμης στις χώρες που βρίσκονται και με τον τρόπο αυτόν ασκούν πίεση, διαμορφώνουν πολιτικές υπέρ της χώρας μας και επιτυγχάνουν, κατ’ επέκταση, εθνικά οφέλη.

Αφού ο κ. Κώτσηρας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση αυτή έλαβε την πρωτοβουλία με την οποία δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα στους συμπατριώτες μας εκτός Ελλάδας να ψηφίζουν, με τις γνωστές ατέλειες – λόγω του ότι δεν επετεύχθη η αναγκαία πλειοψηφία ώστε να αρθούν όλοι οι περιορισμοί – έρχεται σήμερα να άρει όλους τους περιορισμούς που αφορούν στην ψήφο των συμπατριωτών μας εκτός Ελλάδας.

«Είναι ένα εθνικό κεφάλαιο ο απόδημος Ελληνισμός και η βοήθεια και η στήριξη της ελληνικής πολιτείας είναι η ελάχιστη υποχρέωση προς αυτόν. Για αυτόν τον λόγο, είναι μια ιστορική ευκαιρία να στείλουμε, αφ’ ενός ένα μήνυμα ενότητας και αφ’ ετέρου να διευκολύνουμε τους συμπατριώτες μας να ασκήσουν το ελάχιστο, δηλαδή τη συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας τους» είπε ο κ. Κώτσηρας. Κάλεσε δε, τα κόμματα, να επιδείξουν ένα ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης και να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό