20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Χριστούγεννα στο Μινιόν – Το θρυλικό πολυκατάστημα που έγινε στάχτη

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ΜΙΝΙΟΝ ταυτίστηκε με την πιο λαμπρή γιορτή του χρόνου καθώς χιλιάδες παιδιά από ολόκληρη την Ελλάδα επιθυμούσαν να το επισκεφθούν, να δουν από κοντά τις πιο όμορφες και πρωτοποριακές για την εποχή τους γιορτινές βιτρίνες, να ανέβουν στον 8ο όροφο που ζωντάνευαν τα Χριστούγεννα και τέλος να φωτογραφηθεί με την πρωτοποριακή για εκείνη την εποχή Polaroid δίπλα στον Άγιο Βασίλη.

Η αρχή του τέλους

Η αντίστροφη μέτρηση για το ΜΙΝΙΟΝ ξεκίνησε παραμονές Χριστουγέννων του 1980 και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980, όταν το κέντρο της Αθήνας συγκλονίζεται από απανωτές εκρήξεις.

Τυλίγονται στις φλόγες το ΜΙΝΙΟΝ και το «Κατράντζος – Σπορ».

«Το εμπορικό κέντρο της Αθήνας παραλίγο να γίνει παρανάλωμα της φωτιάς τις πρώτες πρωινές ώρες χθες από τις δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα – στις 03:10 το πρωί – στα καταστήματα “Mινιόν” και “Κατράντζος – Σπορ”.

»Δεν παραδόθηκε όμως στις φλόγες και δεν έγινε στάχτη, χάρη στην αυτοθυσία 150 πυροσβεστών, που χωρίς να λογαριάζουν κινδύνους και κάτω από συνεχή βροχή έδωσαν και τις τελευταίες από τις δυνάμεις τους για να μην επεκταθούν οι πυρκαγιές και να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

»Στην αρχή δημιουργήθηκαν ανησυχίες για την τύχη ορισμένων νυχτοφυλάκων, αλλά τελικά βρέθηκαν και η προχθεσινοβραδυνή τρομακτική ενέργεια περιορίστηκε μόνο σε υλικές ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών» έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.

»Πρώτη, εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο τρίτο όροφο του καταστήματος “Μινιόν”, στην οδό Πατησίων. Ενώ πυροσβέστες έσπευδαν για να σβήσουν τη φωτιά, εκδηλωνόταν άλλη πυρκαγιά – το ίδιο μεγάλη- στους τρίτο και τέταρτο ορόφους του καταστήματος “Κατράντζος – Σπορ» στη γωνία των δρόμων Σταδίου και Αιόλου.

Την εκδήλωση της φωτιάς στο ΜΙΝΙΟΝ ακολούθησαν αλλεπάλληλες εκρήξεις και ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο Βερανζέρου, Πατησίων, Σατωβριάνδου και Δώρου τέθηκε κάτω από άμεση απειλή να γίνει, από τη μία στιγμή στην άλλη, στάχτη».

Την ευθύνη για τους δύο εμπρησμούς ανέλαβε η «Επαναστατική Ομάδα Οκτώβρης 80», η οποία όπως αναφέρει «Το Βήμα» της 23ης Δεκεμβρίου 1980 ήταν άγνωστη ως την ημέρα της καταστροφής των δύο καταστημάτων».

Οι δράστες ανέφεραν στην προκήρυξή τους πως «τα προϊόντα, που παράγουν οι προλετάριοι, στους χώρους της καταναγκαστικής δουλιάς, τα ιδιοποιούνται, με τη βία, τα αφεντικά – ιδιοχτήτες».

Από το κτίριο του «Mινιόν» διασώθηκε μόνον ο σκελετός. Tρία περίπου χρόνια το εμπορικό κατάστημα άνοιξε και πάλι και στη συνέχεια κρατικοποιήθηκε λόγω χρεών. Την δεκαετία του 2000 έκλεισε λόγω κακοδιαχείρισης. Στα τέλη του 2024, το κτίριο του Mινιόν επιστρέφει ως ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο μεικτών χρήσεων, που θα φιλοξενεί γραφεία και το πολυκατάστημα που θα ανοίξει εκ νέου τις πύλες του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό