23.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Χρηματοδότηση 43,6 εκατ. ευρώ σε 5 ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικό φορέα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ειδήσεις Ελλάδα

Με το ποσό των 43.644.609,4 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που διοχετεύονται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ενισχύονται το 2023 πέντε Ερευνητικά Κέντρα κι ένας τεχνολογικός φορέας.

«Συνολικά η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ», όπως τονίζει ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.

Το έργο που έχει ενταχθεί στο ΤΑΑ αφορά στην α) αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, β) νέα έργα υποδομής καθώς και γ) στην προμήθεια καινούργιου υπερσύγχρονου εξοπλισμού για τους εξής φορείς:

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»Ελληνικού Ινστιτούτο ΠαστέρΕλληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Ουσιαστικά, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης, κινητοποιούνται και ενεργοποιούνται πόροι με στόχο την ενδυνάμωση της ερευνητικής-επιστημονικής δραστηριότητας, που, σύμφωνα με το υπουργείο, αναμένεται να τονώσουν την ελληνική αγορά ευρύτερα και να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓEΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων και επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας.

O υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως «αυτή την κρίσιμη εποχή της μετάβασης στη βιομηχανική επανάσταση 4.0 και στην εποχή του ΑΙ, η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω αλλά θα γίνει πρωταγωνίστρια».

Ο υφυπουργός, Χρίστος Δήμας, σημείωσε πως «το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ερευνητική-επιστημονική δραστηριότητα και συνεπώς την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Προχωράμε βήμα-βήμα τον σχεδιασμό ώστε η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις και ηγέτιδα δύναμη στην έρευνα και την καινοτομία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Θέλουμε να παρέχουμε στους Έλληνες ερευνητές, επιστήμονες και ταλαντούχους νέους επιχειρηματίες τα κατάλληλα εργαλεία και κίνητρα ώστε να νιώθουν τη σιγουριά πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα από την χώρα μας».

Τέλος, ο υφυπουργός, Γιάννης Τσακίρης, τόνισε πως «στόχος μας πλέον είναι οι Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης να γυρίσουν πλέον στην πατρίδα τους και ήδη βλέπουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια του brain gain».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό