19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Χρηματοδοτικά εργαλεία για εταιρείες deep tech στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πρώτη μέρα του “EmTech Europe 2024” του παγκοσμίου φήμης Συνεδρίου του MIT Technology Review, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με μία ενότητα για τη χρηματοδότηση εταιρειών deep tech στην Ευρώπη, υπό τον συντονισμό του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Partner στην Blue Dome Capital και Συνιδρυτή της Cognitor AI.

Ο Γιώργος Ζαββός, Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που έχει τεθεί σε εθνικό επίπεδο να είναι η τεχνητή νοημοσύνη και οι αναδυόμενες τεχνολογίες στον πυρήνα της στρατηγικής μας. «Η κρίση ήταν ένας ενισχυτής για το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα. Νομίζω ότι έχουμε περάσει από μια οδυνηρή καμπύλη μάθησης. Έπρεπε να προλάβουμε τις εξελίξεις». Η ψηφιοποίηση της κυβέρνησης αλλά και του τραπεζικού κλάδου που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια ήταν μια μεγάλη επιτυχία, ενώ πλέον «εμπνεόμαστε από Έλληνες της διασποράς που δίνουν το παράδειγμα στην καινοτομία». Παράλληλα, επισήμανε τις θετικές προοπτικές για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο διευκολύνεται πλέον από σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και Μέλος του ΔΣ (αναπληρωτής) στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μίλησε για την πρόκληση του scaling up για τις τεχνολογικές εταιρείες. «Αυτό που κάναμε πριν από δύο χρόνια ήταν να εντοπίσουμε το πρόβλημα της επεκτασιμότητας των τεχνολογικών startups στην Ευρώπη και είδαμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έψαχναν για γύρους Series B+ ή exits στις αγορές των ΗΠΑ ή της Ασίας. Γίναμε μέρος του “Scaleup Europe”, μιας πρωτοβουλίας για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών tech scale ups. Θέλουμε τα european funds να συνειδητοποιήσουν τις ευκαιρίες στο ελληνικό tech οικοσύστημα».

Η Μαριάννα Ναθαναήλ, Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη, από την πλευρά του οργανισμού, μιας πρωτοβουλίας που στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας στην Ευρώπη, ένα fund of funds με συνεισφορές πολλών κρατών μελών. «Εστιάζουμε στο πώς να υποστηρίξουμε και να διατηρήσουμε τη “βαθιά τεχνολογία” στην Ευρώπη. Προσφέρουμε επίσης τεχνική βοήθεια από την οποία μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξής τους – ένα σημαντικό εργαλείο. Υπάρχουν εργαλεία πια για όλα τα στάδια των εταιρειών. Οι δυνατότητες σήμερα είναι πολύ σημαντικές»

Ο Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», αναφέρθηκε στις προοπτικές που διαμορφώνονται από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί πια το ΝΑΤΟ σε deep tech εταιρείες. «Η DIANA είναι ένα δίκτυο επιταχυντών που τρέχει μια ανταγωνιστική διαδικασία με μεγάλη συμμετοχή σε όλη τη Συμμαχία». Οι startups που επιλέγονται οδηγούνται σε επιταχυντές σε διάφορες χώρες, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα που φέρνει κοντά τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα φέρει καλά αποτελέσματα». Αναφέρθηκε επίσης στο Innovation Fund του ΝΑΤΟ, το οποίο επίσης αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό